IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Între cine și cum…

Am urmărit de la început campania pe care o duce domnul Valeriu Nicolae, de „demascare” a unor salarii și pensii mari sau foarte mari acordate de statul român, deoarece sunt de acord că există o problemă legată de modul în care astfel de beneficii au fost acordate. Am considerat că demersul dânsului e bine intenționat, însă am ajuns să cred că e greșit aplicat. Mă pronunț pentru prima oară pe subiect și sper să nu fiu hulit doar pentru faptul că voi exprima o opinie critică.

 

Campania în cauză pune reflectorul pe „CINE” beneficiază și ignoră total „CUM” a ajuns să beneficieze. Așadar, e o campanie nominală, care nu ține cont de faptul că problema este, pe fond, una de natură legislativă, normativă. Consider că ar fi fost mult mai util dacă publicului i s-ar fi explicat criteriile de acordare a acestor beneficii, formula de calcul, anii de vechime, condițiile de muncă, palmaresul profesional al fiecăruia etc. Aceste detalii contează, deoarece nu este corect să pui în aceeași oală oameni având cariere extrem de diferite, cu rezultate la fel de diferite. Cunosc persoane care au muncit enorm și persoane care au fost comode în toată activitatea lor profesională, iar astăzi au salarii sau pensii exact la același nivel. Nu este corect ca singurul criteriu după care sunt judecați să fie cât câștigă acum, făcând abstracție de întregul context, trecut și actual. 

 

Cu siguranță că are impact mediatic să arați cu degetul nominal, dar e o distorsionare a realității, este o manipulare și riscă să inducă în eroare. Mulți dintre cei demascați în această campanie sunt impostori siniștri, dar la fel de mulți sunt cei cărora statul român le-a acordat respectivele salarii și pensii conform unor grile de salarizare sau de calculare a pensiilor valabile pentru sute sau mii de alte persoane.

 

Dacă mâine toți cei nominalizați de domnul.Nicolae ar fi demiși sau li s-ar retrage pensiile, legislația aplicată în cazul lor ar fi tot în vigoare. Mai mult de atât, ar fi o nedreptate flagrantă în cazul celor care și-au muncit cu vârf și îndesat banii. Eu nu văd nicăieri în această campanie vreo preocupare pentru diferențiere. Iar dacă ideea e să îi vedem pe toți la fel, atunci avem de-a face cu o mică revoluție culturală (în sens maoist), nu cu o abordare onestă a problemei.

 

IULIAN MAREȘ este jurnalist, absolvent de științe politice și, desigur, absolvent de „Carabella” târgovișteană…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro