Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

„Guvernul României ştia din aprilie ’39 că va începe războiul” Vezi cine a spus!

Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu a găzduit astăzi un eveniment cultural şi istoric de mare anvergură pentru ceea ce se doreşte a fi „capitală culturală”, adică Târgovişte.

Este vorba despre o lansare editorială a unor volume importante pentru istorici, dar şi pentru cei care vor să guste puţin din viaţa de diplomat dintr-o perioadă dificilă pentru România, dar şi pentru Europa, adică anii celui de-al doilea război mondial. Toate acestea pentru a deschide evenimentul cultural al acestei săptămâni şi anume Săptămâna Culturii şi Istoriei Norvegiene.

Aşadar, Editura Muzeului de Istorie Galaţi, printr-o donaţie făcută de fiul marelui diplomat român Dimitrie Iuraşcu, Nicolae Iuraşcu a editat ceea ce se numeşte Jurnal Politic 1939 – 1950. La lansare au fost prezente oficialităţile judeţului, precum secretarul judeţului, Vasile Ivanoff, precum şi scriitorul Vali Niţu, reprezentantul Primăriei Târgovişte. De asemenea, directorul Muzeului de Istorie Galaţi a fost prezent şi a dezvăluit istoria apariţiei acestui volum. „Această carte s-a materializat printr-o donaţie, pe care familia Iuraşcu a făcut-o. A donat câteva sute de documente, aparţinând lui Dimitrie Iuraşcu. Printre sutele de documente, Nicolae Iuraşcu a donat şi 10 caiete, adică jurnalul pe care Dimitrie Iuraşcu l-a scris între 1939 şi 1950.”

Editura Muzeului de Istorie Galaţi a lucrat la această carte un an şi jumătate, iar „vinovatul” care a creat aceste relaţii de prietenie este preşedintele Asociaţiei pentru Studii Baltice şi Nordice, profesorul Silviu Miloiu.

Un alt invitat important, venit la Târgovişte pentru a vorbi despre cartea lansată astăzi, este consilierul diplomatic Alexandru Ghişa. Acesta a scos în evidenţă unele dintre cele mai importante aspecte ale Jurnalului Politic. „Acest jurnal este foarte important pentru istoriografia română, pentru că acoperă o perioadă teribilă pentru România. Cu pierderile de teritorii, cu comunizarea României, lucrarea acoperă multe şi vine cu o informaţie teribilă. ” De asemenea, diplomatul Ghişa a făcut şi câteva mărturisiri în ceea ce priveşte experinţa sa în acest domeniu al diplomaţiei „Ceea ce scrie un diplomat într-o misiune, oamenii citesc abia după 30 de ani.”

Pentru iubitorii istoriei, Jurnalul Politic dezvăluie elemente de mare importanţă pentru perioada ce a precedat cel de-al doilea război mondial. În primele pagini ale jurnalului se scrie că Guvernul României ştia încă din aprilie 1939 că va începe războiul, iar Armand Călinescu, primul ministru de la acea vreme a luat măsurile necesare pentru că se ştia cî în Primul Război Mondial Bucureştiul fusese ocupat.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media