FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – Vigilenți și indolenți; Supergirl și Falcon

De multe zeci de ani, generații de-a rândul, i-au cunoscut și-au crescut cu Superman, Spiderman, Batman, Ironman, Hulk și așa mai departe. Într-o formă sau alta, eroii din benzile desenate au făcut parte din copilăria noastră, iar unii dintre noi încă-i prețuim și admirăm. Chiar dacă vorbim despre universul DC, ori spectaculoasa lume Marvel, toți avem un erou de benzi desenate pe care-l admirăm și care poate ne-a fost model. Astăzi nu voi vorbi despre eroii mei, ci despre ceva ce m-a pus pe gânduri.

Eram acum ceva vreme în mijlocul unui curs despre interculturalitate și, cumva, discuțiile au ajuns la Political Correctness și la cum, de la un timp, oamenii se luptă să fie unii mai corecți decât ceilalți. Pe un ton vădit revoltat, un coleg povestește îngrijorat despre cum tocmai văzuse la o fetiță o păpușă cu „Superman femeie”. Ce-a urmat a fost o discuție despre cum creatorii ne distrug eroii copilăriei în încercarea lor de a părea corecți și de a face și femei eroi. Un murmur la unison aproba direcția discuției. Am început să râd apoi am pornit microfonul și, cu zâmbetul pe buze, le-am spus că „Superman femeie” există. Ba mai mult, ea e fie Supergirl, verișoara lui născută în 1959, fie Superwoman, care-i chiar și mai bătrână, ea fiind născută la începutul anilor ’40. Le-am povestit că mulți dintre supereroii cu care noi   ne-am obișnuit au de mult și variante feminine. Batwoman, Captain Marvel, Black Widow sau Supergirl există cu mult înainte de popularizarea ideii de politically correct. Au fost surprinși să afle toate astea, chiar dacă, pentru pasionați, aceste nume sunt doar o mică parte din multitudinea de supereroine. Wonder Woman, superba amazoancă, a fost singura despre care știau și cred că-i singura despre care știu mulți…

Nu știu ce m-a surprins mai tare: că oamenii nu știu despre existența lui Supergirl sau revolta cu care se pune problema existenței unui supererou femeie. Nu știu ce e mai misogin: să nu ai un erou de benzi desenate care să fie femeie sau să te deranjeze când apare unul.  Și-apoi mi-am amintit și de alte discuții pe care le-am auzit; discuții despre cum Marvel sau DC au compromis supereroii schimbând sexul, ori culoarea pielii lor. Pentru toți cei revoltați, vă invit să-l cunoașteți pe Falcon, un tânăr afro-american născut în 1969; un bărbat care-a devenit ceea ce ei numeau „soldatul perfect”. Și dacă tot căutați prin benzile desenate vechi, aflați că-i veți găsi acolo pe protectorul și conducătorul unui stat african, un tânăr numit Black Panther și pe un puști cu visuri spectaculoase, al cărui tată l-a salvat, transformându-l într-un Cyborg. Universurile Marvel și DC sunt atât de mari, de complexe și de întortocheate, încât e greu să ții pasul cu toți de acolo dacă nu ești pasionat, însă nu despre asta este vorba.

Ce vreau eu să spun, de fapt, cu toată povestea asta este că nu știu cât de mulți și ce au înțeles oamenii din toată dezbaterea globală despre ce ar trebui să apară și ce nu într-un film. Oamenii sunt revoltați pe o singură comunitate adusă în prim-plan – comunitatea LGBTQ, iar din revolta cauzată de discuțiile despre identitatea sexuală, oamenii-și năpustesc acum acea furie și unde nu e cazul. Pot să înțeleg lipsa de toleranță, pot să înțeleg fobia și pot să înțeleg chiar și revolta. Nu le susțin, dar le înțeleg. Ce nu înțeleg însă este această indolență, această lene a de ne informa înainte de a acuza. Există și foarte multe exagerări în acest domeniu al political correctness-ului, însă noi, oamenii, nu mai discernem între exagerare și limitările ei. Oamenii se revoltă fără să asculte, să caute, să vadă. A crea echivalente feminine pentru supereroii copilăriei noastre este revoltător și exagerat? Atunci cum credeți că ne-am simțit noi, cei care știam de existența lui Supergirl și a lui Falcon, când, după dispariția lui Tony Stark, mentorul lui Spiderman, producătorii Disney au început să discute public despre ideea deloc recentă de a-l face pe Peter Parker să-l admire pe Ironman mai mult decât e cazul? Cum credeți că a picat, peste fanii Marvel, vestea că Stan Lee intenționa să rupă Universul Marvel în două dacă acest gen de idei nu s-ar fi oprit? Asta face political correctness-ul în exces – alterează povești întregi pentru convingeri care-i fac pe unii să arate bine. Problema nu este un nou erou femeie sau unul care are altă culoare a pielii. Problema este când distrugem munca de-o viață a unui geniu ca Stan Lee, doar de dragul de a arăta o toleranță greșit înțeleasă. Am să vorbesc într-o zi și despre toleranța înțeleasă greșit…

Astăzi mai vreau doar să vă spun că nu tot ce ne depășește aria de cunoaștere, ori zona de confort e greșit sau incorect. Unele cireșe au viermi, dar altele nu, iar o simplă pată creată de mană, pe care n-ai văzut-o la timp sau n-ai știut că poate exista, nu prevestește un posibil vierme în interiorul fructului. Supereroi femei și de culoare au existat de la începutul benzilor desenate și-ați fi surprinși să aflați că există chiar și un supererou complet orb, ori că un personaj important din universul Marve se afla într-un scaun cu rotile cu mult înainte ca marii producători de filme să se lupte „în cine-i mai corect decât ceilalți”. E important să ne revoltăm, să avem principii și să le apărăm, dar, dacă e cazul, e important să privim și-n lateral, nu doar în față.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro