Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – De ce vă tot plângeți de măști?

Am obosit să vă tot aud cum vă plângeți de măștile pe care trebuie să le purtăm zi de zi, aproape oriunde mergem. Vă plângeți că vă rănesc, că vă sufocă, ori că din pricina lor nu mai puteți vedea niciun zâmbet pe stradă. Ba că nu puteți vorbi, ba că nu puteți respira, ba că e greu să mai discuți uman cu masca pe față. Îi tot spuneți „botniță” pentru că, vezi Doamne, vă împiedică să vă manifestați libertatea. Găsiți tot felul de scuze să nu o purtați, dar sunteți ipocriți. Găsiți tot soiul de scuze să nu purtați o bucată de material, dar pentru celelalte măști de ce nu găsiți scuze? Celelalte măști pe care le purtați nu vă sufocă? Cum care măști? Alea pe care le purtați zi de zi, aproape peste tot!

   O bucată de material te împiedică să respiri, dar faptul că trebuie, zi de zi, să-ți pui pe față tot soiul de măști nu-ți pune un nod în gât? De ce nu porți doar pe jumătate și masca de om altruist, soț fidel, părinte model ori prieten loial? Măștile pe care le pui pentru a nu-ți vedea nimeni chipul nu te sufocă? Spui că „botnița” se pune curmeziș libertății tale de exprimare și drepturilor tale de ființă superioară, dar poți să te exprimi liber cu toate măștile pe care le tot schimbi? Îți pui o mască diferită pentru fiecare om care-ți iese în cale, dar îți e greu să schimbi o bucată de material o dată la 3 ore.

   Zâmbești cu inima zdrobită, îți umezești ochii cu interese ascunse și mârșave, te-ncrunți ori te uiți dojenitor cu inima cât un purice și zi de zi pretinzi că ești cineva care-l rănește pe omul din spatele măștilor pe care le porți. Îți încalci principii, lauzi, zâmbești și vorbești din spatele multor rânduri de măști doar pentru a te integra în turme care oricum vor fi sfâșiate de lupi. Ți-e frică să-ți arăți chipul și-l acoperi cu măști care să le placă tuturor. Cum de toate măștile astea nu-ți încalcă libertatea ta de ființă superioară? Crezi că măștile chirurgicale ne-au îndepărtat ca oameni? Nu! Au făcut-o măștile pe care le purtăm zilnic cu tot mai multă nonșalanță. Nu bucățile de material ne-au împiedicat să ne mai vedem chipurile. Nu distanțarea socială ne-a îndepărtat. Eram departe deja! Eram departe unii de alții și ne ascundeam!

   Cu mască chirurgicală sau fără, tot nu ne vom mai vedea vreodată chipurile și tot nu vom înțelege ce ne spun alții, iar ei nu ne vor auzi pe noi. E pandemie de mult, iar boala care se transmite la tot mai mulți oameni e inumanitatea!

 

Claudia F. BADEA este redactor-colaborator la „Gazeta Dâmboviței”, a studiat  Jurnalism la „Facultatea de științe Politice, Litere și Comunicare”…

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media