FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – De ce nu scriu o carte?

Am devenit destul de devreme conștientă de faptul că am darul condeiului și-am înțeles repede că doar munca face din har o cunună. Am scris mult! Am scris când mi-am dorit, când nu mi-am dorit, când mintea mea era goală și-am scris și când inima mea era prea plină. Atunci când nu scriam, citeam. Pentru universul mic al unora, am citit mult, dar pentru universul oamenilor pe care-i admir, n-am citit aproape nimic. Am ascultat povești, am trăit experiențe la limita suportabilului și-am înțeles lucruri spuse de alții în fel de fel de limbi străine. Iubesc să învăț și aproape idolatrizez mâna de oameni inteligenți pe care i-am căpătat în preajma mea. N-am prea multe opțiuni, iar scrisul a distras atenția de la multele lucruri pe care nu le pot face. Cărțile mi-au deschis sufletul și tot în ele mi-l închid. Ele m-au făcut să mă îndrăgostesc, să urăsc, să înțeleg și să muncesc. Sunt scriitori pe care-i admir și scriitori pe care nu-i voi înțelege niciodată.

Am început să scriu pentru că-mi făcea plăcere, apoi am scris pentru admirație, iar acum, fără lumea fantastică din cărți și condei, n-aș mai fi nimic. Citesc ce pot și scriu multe. Scriu ziua-n văzul tuturor și noaptea când nu mă vede nimeni. Scriu zâmbind, scriu printre lacrimi, scriu revoltată, ori dezamăgită. Asta-i tot ce știu să fac! Unii admiră ce scriu, altora li se pare prostește. Unii nici nu citesc, iar alții citesc și admiră fără să știe că-s în umbra acelor cuvinte. Pentru unii pare banal ce scriu, iar pentru alții banalul devine artă.

De ceva vreme primesc tot mai des întrebarea: „Când publici o carte?”. Lumea mă întreabă de ce nu scriu o carte, când public o carte, când am de gând să-mi pun ideile cap la cap… Sunt recunoscătoare pentru susținerea multora, dar cărțile nu se scriu așa cum au lăsat impresia ultimii ani. De ceva vreme toată lumea scrie, toată lumea are ceva de spus și mulți își adună gândurile incerte între paginile unei cărți. Azi am decis să vorbesc despre motivul pentru care nu vreau, prea curând, să scriu o carte. Pe scurt, nu sunt pregătită! Pentru mulți o carte este doar o înșiruire logică și firească de cuvinte și idei, lucruri ce-au trecut cândva prin mintea celui ce se intitulează autor al lor. Pentru mine, însă, o carte este un întreg univers, iar eu n-am încă forța de-a duce pe umeri un lucru atât de greu. Aș putea scrie și eu doar de dragul de a pune cuvinte pe bucăți pe hârtie, însă ce rost are? De ce să risipesc condeiul pentru lucruri pe care nici nu le pot căra?

Scriitorul este capabil să construiască lumi peste lumi fără să le amestece, fără să le confunde și fără să le neglijeze; eu abia descopăr lumea asta. Scriitorul construiește suflete încărcate și minți complexe; eu mă străduiesc să le construiesc pe ale mele. Admir prea mult scriitorul și-ar fi cea mai mare lipsă de respect din partea mea să mă consider egală lor. Știu și pot încă prea puține. Acum învăț să construiesc părți de univers, dar mai am cale lungă până ce voi ajunge să le leg. Îmi știu limitele și abilitățile și nu-ndrăznesc acum să mă consider egală scriitorului. În plus, mintea mea-i prea crudă pentru încărcătura morală pe care-o duce scriitorul. Nu știu încă să spun tot ce gândesc. De fapt, nu știu încă tot ce gândesc și de ce. Nu-nțeleg multe și nu vreau să subestimez cartea, confundându-o cu înșiruirile de cuvinte de aici, ori de pe blogul meu. Acelor oameni pe care spuneam că-i idolatrizez nici măcar n-am curajul de a le spune că vreau să fiu scriitor…

Unii nu vor înțelege ce spun. Unii vor crede că sunt prea umilă, ori prea negativistă, dar cei care știu ce-nseamnă o carte, înțeleg că încă n-am ce să caut pe raftul cuiva, lângă Umberto Eco, Mircea Eliade, George Orwell și alții ca ei. N-am mințit când am spus c-aș scrie un roman de dragoste de viață, dar încă nu e cazul. Nu sunt încă pregătită să țin în palmă destinele unor suflete…. Dar am să-nvăț! Am să-nvăț și într-o zi-mi voi pune numele și pe coperta unei cărți.

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro