FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – 25 de lecții până la 25 de ani

Astăzi este cea de-a 25-a mea aniversare, dar ar suna mai prețios să spun c-am trăit un sfert de secol. Articolul acesta nu este despre mine, ci despre cele mai importante lecții, din punctul meu de vedere, învățate până la 25 de ani. Am trăit multe, dar nu mai multe decât aș fi putut duce. Am cultivat harul de a conștientiza toate pe care le trăiesc și consider că este datoria mea de a folosi darul primit pentru a împărtăși și celor din jur ce-am înțeles. Nu spun că trebuie să mă crezi, ori să pui preț pe ce am de spus, dar citește și decide tu apoi dacă mă înșel. Nu-mi spune nimic. Doar uită-te în oglindă, ascultă-mă și decide tu dacă darul meu are vreo valoare. Voi încerca să fiu scurtă și precisă. Nu se întâmplă prea des. 

   Părinții au dreptate de cele mai multe ori – am înțeles multe dintre reacțiile lor, am înțeles ce voiau să spună atunci când îmi vorbeau despre oameni și-am descoperit că nu s-au înșelat în multe privințe. E greu să-i explici unui tânăr asta, dar viața noastră ar fi mai ușoară dacă ne-am asculta mai mult părinții.

   Tu ești cel mai stabil punct de sprijin al tău – oamenii vin și pleacă fără să ne anunțe, iar dacă ne sprijinim pe ei vom cădea când ei vor pleca. Ești singura constantă din propria viață, singurul responsabil. Încearcă să mergi pe propriile picioare și să găsești tovarăși de drum, nu cârje. 

   Acceptă-te și educă-te – este foarte important să descoperi cine ești chiar dacă te sperie ce urmează să afli. Odată ce-ai aflat, acceptă și transformă orice te stânjenește în avantaj. Fii un om bun indiferent de cum aleg alții să fie și oferă în jur doar ce-ai vrea să primești. 

   Tăcerea –  Am înțeles de ce simțeam nevoia să vorbesc și când nu trebuia și după ce-am rezolvat rădăcina am tăcut. Încă nu pot să tac atât cât îmi doresc, dar n-ai idee câte poți auzi atunci când nu vorbești.

   Toleranța – Am învățat că, atâta timp cât nu intri în viața mea cu forța și nu mă constrângi să te urmez, ori nu încerci să mă convingi că ai dreptate, atâta timp cât libertatea ta n-o îngrădește pe a mea, nu e problema mea în ce crezi, pe cine iubești, ori ce viziune despre lume ai. 

Recunoștința – Am pierdut multe și-am câștigat poate și mai multe. Sunt recunoscătoare pentru tot ce-am învățat și pentru această lege a compensației, această karmă care-mi guvernează ireproșabil viața. Orice-ar urma sunt pregătită să învăț!

   Zâmbește indiferent de cât de mult te doare!  – Oamenii din jurul tău n-au nicio vină pentru că ai o zi proastă sau pentru că treci printr-o perioadă grea. Nu ridica vocea la ei și nu le face și lor viața grea. Zâmbește! Oamenii au nevoie să vadă mai multe fețe calde pe stradă. Știu și ei ce înseamnă să suferi, așa că nu te plânge. Zâmbește și adu energie pozitivă în exterior. 

   Cei care se cred de neînlocuit pleacă primii!  – Ai fi surprins să afli câți știu să facă exact ce ști și tu și chiar mai bine. Sunt mulți oameni la fel de buni ca tine, dar și mai buni. Atunci când crezi că ești de neînlocuit și că nu mai există nimeni ca tine, viața îți pune piedică și te dă rapid cu nasul de realitate. Fii cât de bun poți și lasă lucruri frumoase în urma ta. Fă oamenii să nu-și dorească să te înlocuiască, nu să creadă că n-o pot face nici dacă vor.

   Poți lucra și doar cu oamenii care-ți plac – Și eu credeam, așa cum mi s-a spus de multe ori, că va trebui să lucrez cu mulți oameni care nu-mi vor fi pe plac. Universul a fost darnic și-am ajuns să lucrez cu oameni cum nu se putea mai potriviți. Muncesc din pasiune, nu-mi încalc principiile profesionale și n-am fost nevoită nici să fac compromisuri. Poți lucra într-o echipă potrivită pentru tine, dar trebuie să cauți acea echipă. 

   Visul e cea mai bună cale de evadare – Am învățat că poveștile din capul meu, visele mele și imaginația mea sunt cel mai cald loc în care să fugi de tot. E important să visezi. Să ai paradisul tău, dar să-l deosebești de lumea reală. Poveștile cu zâne și prinții pe cai albi sunt medicamentul pentru când realitatea e prea tăioasă. 

   Nu ai nevoie de validarea nimănui –  Nu cei din jur decid dacă ești sau nu frumos. Nu ei decid pe cine să ai alături, pe cine să urmezi, ce să-ți placă și cum ar fi mai bine să-ți trăiești viața. Poți asculta sfaturi, dar nu căuta pe nimeni care să-ți spună c-ai făcut bine. Tu ști cel mai bine cine ești și ce poți. Nu depăși însă limita spre mândrie.

   Vindecă și iubește copilul din tine –  De la Freud am învățat cât de viu este copilul din subconștientul meu. Am învățat să-l ascult, să înțeleg ce îl doar și să-i ofer eu afecțiunea de care are nevoie pentru a se vindeca. E bine să fim copii uneori. Avem nevoie și noi, oamenii mari, de jucării, de carusele, de acadele și de iubire necondiționată. 

   Ai puterea să treci peste orice –  Am înțeles că orice este posibil, că pot depăși orice problemă indiferent de durerea cauzată. Noi, oamenii, suntem mai puternici decât vrem să credem și putem îndura multe, iar atunci când nu mai putem de multe ori este pentru că nu mai vrem. Când simți că nu mai poți, de fapt, nu mai vrei să poți. Eu vreau să pot orice!

   Nu trebuie să vorbim zilnic ca să știi că-mi pasă – Sunt oameni cărora le port de grijă zilnic, chiar dacă nu vorbim. Nu trebuie să mă întrebi zilnic dacă am mâncat ca să știu că-mi vei da o bucată de pâine atunci când îmi va fi cu adevărat foame. Sunt oameni cu care nu vorbesc luni la rândul, dar de ani întregi vorbim la fel de fiecare dată. Trebuie să simți că-mi pasă, nu să-ți spun eu în fiecare zi.

   Oamenii fac orice pentru propriul interes – Să nu te bazezi decât pe tine. Oamenii își joacă orice carte cum știu ei mai bine și n-avem noi dreptul să-i judecăm. Trebuie doar să fii oricând pregătit să fii vândut chiar și pe-o „mână moartă”, chiar dacă tu puteai oferi un careu de ași. Să știi că-s mulți oamenii care n-au nici valori morale și nici vreun Dumnezeu. 

   Fiecare are un demon de care fuge – Nu mai judeca pe nimeni. Toți avem povești în spate, povești pe care nu le știe nimeni. Tuturor ne e frică de ceva, toți avem dorințe ascunse și toți facem lucruri pe care nu le înțelege nimeni doar din dorința de a ne proteja. 

   N-avem timp pentru toate –  Oricât ne-ar plăcea să credem că vom trăi până la 100 de ani și chiar mai mult, moartea nu trimite avertizări. E firesc și nu e ceva de care să ne temem. Fiind conștient că se poate întâmpla în orice secundă, fără să fii paranoic, trebuie doar să te străduiești să trăiești așa cum tu consideri că e mai bine și să lași în urma ta, oricând ai pleca, ceva care să conteze. 

   Să nu ai așteptări – Oamenii sunt diferiți, iar multe dintre lucruri sunt dominate de haos. Omul care-și face milioane de scenarii îți spune că n-ar trebui să ai așteptări de la nimeni și nimic. Lasă lucrurile să se întâmple firesc, trăiește tot ce vine, așa cum vine. Dacă nu te aștepți să se întâmple ceva nu vei mai fi dezamăgit când nu se va întâmpla.

   Bunătatea-i o alegere – Sunt conștientă că de multe ori se profită de altruismul meu, ori de dorința mea de a face lucruri frumoase, dar nu mă supără cu nimic. Măcar eu pot aduce ceva bun în jur. Nu contează ce cred alții, ori că mulți poate nu apreciază. Eu știu că e important să fii un om bun și voi fi la fel indiferent de consecințe. 

   Nu e vina altora pentru greșelile noastre – Atunci când greșim este foarte important să scăpăm de a pasa repede atenția către greșeala altcuiva. Greșelile noastre ne aparțin și suntem responsabili de ele. Nu e problema ta cum alege karma să întoarcă greșelile altora. Asumă-ți consecințele propriilor decizii și învață cât poți de mult chiar și de la alții. Încetează să mai scoți în evidență greșelile altora crezând că ale tale nu se vor mai vedea. 

   Nu oricine poate fi părinte – Am descoperit că mulți pot avea copii, dar nu oricine poate fi părinte. Să fii responsabil de o viață nu e misiune ușoară, iar responsabilitatea uriașă pe care eu o văd e prea mare pentru mine acum. Așa sunt eu, dau prea multă valoare unor lucruri pe care muți nici nu le observă. 

   Nu-ți opri mintea niciodată – Știu că toți guru de dezvoltare personală te învață să-ți golești mintea uneori și să nu te mai gândești la nimic. Eu zic să alegi meditația. Caută-ți locul și lasă mintea să zburde. Ai fi surprins să descoperi ce-ți poate scoate la suprafață subconștientul dacă-l lași să bage bățul prin gard.

   Dacă pici, nu lua pe nimeni după tine – Învață să te sprijini pe tine și să nu iei pe nimeni atunci când cazi doar pentru a te scăpa pe tine de o parte din vină. Subconștientul tău știe ce-ai făcut și-ți va aminti când te aștepți mai puțin. Poți să ridici pe cineva dacă ai ocazia, dar nu-i pune piedică dacă ai posibilitatea să n-o faci. 

   Nevoia de sens și de vocație – Am descoperit că avem nevoie să ne dăm un sens, să știm că avem ceva de făcut. Am scăpat de sentimentul de inutilitate și-am descoperit că, oricât aș fi fugit de asta, vocația mea este să încerc să educ în orice formă și măsură. 

   Dumnezeu există – Nu vorbesc despre zei sau despre religii, Vorbesc despre puterea pe care-am avut-o să trec prin atât de multe, despre siguranța interioară că pot, despre încredere, bunătate și recunoștință. Despre vocea din mintea mea care-mi spune că totul va fi bine și despre ceva-ul care-mi dă o putere incredibilă și care-mi arată drumul. 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro