FILE DIN ARHIVE – Liliana STOICA – Prelungirea bulevardului Carol I

Distribuie:

Construit în perioada 1885-1897, bulevardul Carol I avea o lungime de 972 metri și o lățime de 30 de metri pe porțiunea dintre gară și Șanțul Cetății, respectiv 22 de metri în secțiunea a II-a a bulevardului, de la Șanțul Cetății la punctul Paraschiv Ivancea, din strada Libertății. În anul 1905, la scurt timp după finalizare, apare deja necesitatea prelungirii acestuia până în zona Mitropoliei, unde să fie amenajat un parc în interesul higienei și salubrității orașului. Acesta ar putea fi considerat momentul zero al Parcului Mitropoliei, despre a cărui amenajare în perioada 1911-1914 am relatat recent într-un scurt articol.

Prelungirea bulevardului Carol I și parcul din capăt urmau să cuprindă terenul din fața Mitropoliei și curtea sa, terenul din fața Palatului  Diviziei, dar și următoarele terenuri: proprietățile lui Nicolache Pitiș și Răducanu Chirițescu din strada General Florescu, proprietatea moștenitorilor defunctului Dimitrie Constantinescu-Ursu, din strada Libertății și proprietatea moștenitorilor defunctei Fani Lilienfeld, din fața Oborului spre strada C.A. Roseti.

Pentru despăgubirea proprietarilor mai sus amintiți erau oferite următoarele sume:

  • Domnului Nicolache Pitiș – pentru teren 2.806 lei și 32 de bani, iar pentru construcție 806 lei și 68 de bani. În total 3.610 lei.
  • Domnului Răducanu Chirițescu – pentru teren 1.812 lei.
  • Moștenitorilor defunctului Dimitrie Constantinescu Ursu – 9.909 lei și 41 de bani pentru terenul fără construcții și pentru terenul cu construcții 4493 de lei și 25 de bani. În total 14.402, 66 lei.
  • Moștenitorilor defunctei Fani Lilienfeld – pentru terenul fără construcții 245 de lei, iar pentru terenul cu construcții 11.658 lei. În total 11.903 lei.

Ofertele făcute de primărie au fost respinse de proprietari, cererile din partea acestora fiind următoarele:

  • Elena G. Nițescu (fiica lui N. Pitiș) – 20 lei m.p. (aproximativ 21.000 lei pentru întreaga suprafață).
  • Răducanu Chirițescu – 5.000 lei.
  • Moștenitorii defunctului Dimitrie Constantinescu Ursu – 40.000 lei.
  • Moștenitorii defunctei Fani Lilienfeld – 20.350 lei.

Având în vedere faptul că reprezentanții Primăriei au considerat exagerate cererile de despăgubire ale proprietarilor, s-a dispus transmiterea documentației către instanță, aceasta urmând să stabilească prețul corect.

Planul zonei înainte de exproprieri:

Planul de amenajare a prelungirii bulevardului și a parcului:

LILIANA STOICA este șef de serviciu la Arhivele Naționale Dâmbovița, absolventă a Facultăţii de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I.Cuza” Bucureşti …

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro