FILE DIN ARHIVE – Liliana STOICA – Parcul Mitropoliei

În anul 1911 se fac primele demersuri (birocratice) pentru amenajarea în jurul Mitropoliei a unei Grădini Publice, cunoscută azi sub denumirea de Parcul Mitropoliei. Se dorea într-o primă fază împrejmuirea întregului parc, iar costurile pentru această lucrare se ridicau la 1.751,60 lei.

În paralel urmau să fie executate și lucrări de restaurare a fostei catedrale mitropolitane, lucrări care erau asigurate de Ministerul Cultelor și Instrucțiunii, alocându-se în acest scop suma de 50.000 de lei.

În parc, în fața Mitropoliei,  urma să fie amplasată și „crucea făcută prin subscripție publică în amintirea morții marelui domn Tudor Vladimirescu (…) avându-se în vedere că după toate probabilitățile la Mitropolie ar fi fost ucis…

Deși au existat insistențe din partea administrației locale ca împrejmuirea spațiului din jurul Mitropoliei să se realizeze înainte de luna august, când urma să aibă loc la Târgoviște un Congres național al tuturor învățătorilor și oamenilor de știință, lucrările aveau să înceapă abia în primăvara anului 1912.

Tot în 1912 sunt inițiate și formalitățile pentru transformarea efectivă a spațiului viran din jurul Mitropoliei în parc. Planul de amenajare a parcului a fost aprobat prin Decretul nr. 3104 din 14 iunie 1912. A fost necesară exproprierea unor terenuri – teren și casă proprietatea Lizica și Solomon Lilienfeld și terenul cu clădirile aflate în proprietatea lui G. Nițescu și Maria C. Vasilescu – dar și alinierea unor străzi învecinate (str. Libertății și str. Oborului).

La momentul anului 1914, Parcul Mitropoliei era încă în stadiul de teren împrejmuit „acoperit cu grămezi de pietre, cărămizi, murdării și gunoaie”. Nu se cunoaște exact momentul când lucrările de amenajare a acestui parc au fost finalizate și nici dacă într-un final parcul a arătat conform planului.

Să sperăm că reabilitarea Parcului nu va dura la fel de mult cât a durat construirea lui…

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro