FILE DIN ARHIVE – Liliana STOICA – Demolarea Hanului Galben din Târgoviște

Pentru că a circulat recent pe rețelele de socializare, într-un grup numit Târgoviștea în imagini – fotografii și cărți poștale, o fotografie a Hanului Galben, în căutarea mea de informații interesante păstrate în documentele de arhivă, am identificat decizia de expropriere și demolare a acestuia, din anul 1935.

Decizia nr. 51, pronunțată în ședința din 24 octombrie 1934, a aparținut Comisiei de Igienă Industrială și Salubritate Edilitară, din cadrul Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale și stabilea evacuarea și dărâmarea imobilului, dar și a dependințelor sale aflate în completă stare de insalubritate, pereții fiind crăpați și în unele locuri chiar deplasați. Prin art. 322 din Legea Sanitară și de ocrotire, Comisiile de Igienă puteau dispune „evacuarea și dărâmarea imobilelor care prin felul lor de a fi constituie un pericol pentru persoanele dinăuntru sau cele din afară”.

A existat o primă hotărâre de evacuare și demolare a Hanului, dată de Consiliul de Igienă și Ocrotire al județului Dâmbovița, în anul 1933, însă aceasta a fost contestată fără succes de doamna Afrodita Niculescu, proprietară a imobilului din strada I.C. Brătianu, nr. 23. În cadrul imobilului funcționa și Restaurantul Hanul Galben, proprietate a domnului Toma Rociu. Termenul acordat celor doi proprietari, de imobil, respectiv restaurant, pentru evacuare era 10 aprilie 1935.

Hanul Galben s-a aflat pe terenul pe care azi este ridicată clădirea Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu”, în aproprierea Mănăstirii Stelea.

 

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro