EXCLUSIVITATE: Ionuţ Lăscaie – de la fotbal la teologie, alături de Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu!

Ionuţ Lăscaie este din 1 iunie noul director al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. La cei 29 de ani, numirea lui Lăscaie a fost pentru mulţi o supriză, nefiind unul dintre social democraţii favoriţi la numiri în funcţii publice. Totuşi, Ionuţ Lăscaie pare a fi omul potrivit la locul potrivit, aşa cum reiese dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gazeta Dâmboviţei.

 

De la numirea în funcţie o întrebare i-a măcinat pe mulţi: ce legătură are Ionuţ Lăscaie cu viaţa şi mişcarea culturală?

 

Eu mă trag dintr-o familie care a avut o legătură foarte strânsă cu cultura. Tatăl meu a fost impresarul Mariei Ciobanu timp de 15 ani de zile, a condus Ansamblul Doina Ilfovului în peste 27 de țări. A venit cu numeroase premii. Mama a lucrat tot în domeniul culturii. a fost, inițial, prezentatoare la Ansamblul Doina Ilfovului, mai apoi a jucat în piese de teatru. Când eram mic, mergeam în casele marilor cântăreți de folclor ai României – Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și acum mai merg la Maria Ciobanu. Tatăl meu l-a crescut mai mult pe Ionuț Dolănescu, deci a fost ca un copil pentru tata. Câțiva din marii impresari ai României au lucrat cu tata și pot să spun că pe unii chiar tata i-a format. Anghel care este din zona Tulcea, mare impresar acolo. A colaborat cu Radu Baron, cu Axinte, pe care tata l-a luat la început în spectacole, când juca rolul lui Sică, cu polonicu.Ține o legătură cu ei și acum. A fost chemat de foarte mulți: Elisabeta Turcu, Nineta Popa, Aneta Stan, multe nume, ca să formeze noi ansambluri, dar nu vrea să se mai implice.

 

Care e legătura cu cu teologia? Ştiu că ai terminat Facultatea de profil la Universitatea Valahia.

 

Bunica mea, care a murit, m-a dus de la 5 ani la Biserică. Mi-a plăcut de mic. Am terminat seminarul Teologic, din convingere. Mai înainte de asta, trebuia să joc fotbal la Steaua. Trebuia să-mi depun dosarul pe vremea lui Marcel Pușcaș, dat mi-a venit gândul acesta, să merg la Teologie. Am terminat apoi și Facultatea de teologie, masterul în teologie, apoi am urmat Facultatea de Drept. Teologia pentru mine înseamnă foarte mult. Dacă m-aș mai naște o dată tot Teologie aș face, pentru că mă învață lucruri de viață, are o strânsă legătură cu cultura. Eu cred că fără o istorie bisericească nu putem să vorbim de cultură. E o ramură foarte importantă a ceea ce înseamnă cultură românească.

Am fost dirijorul corului Seminarului, al Corului Facultății de Teologie, la propunerea părintelui Victor Fragulea. Am participat la numeroase concursuri, la Târgu Mureș, unde am luat locul II pe țară, la Constanța, concursuri care ne-au unit ca și colegi. Am prieteni de 10 ani. Am un coleg cu care mă fălesc și este consilierul prea fericitului Părinte Teoctist. Avem și alți colegi buni, ceea ce înseamnă că am fost o clasă bună, unită, iar rezultatele nu au așteptat să vină.

 

Iar de la teologie, în fruntea Centrului Cultural Judeţean! Cu ce planuri?

 

Mi-am dorit să ajung aici. Îmi place ceea ce fac și sper că voi pune câteva lucruri pe care le am în proiect de ceva timp, dar acum le voi pune în practică, ceea ce înseamnă că am o viziune și am o proiecție de viitor printre altele, la inițiativa domnului președinte Țuțuianu, vrem să punem început bun Festivalului Dracula, începând cu anul viitor. Sunt multe talente în oraș și județ. Am participat la Tătărani, luni, la Festivalul de Folclor Rodica Bujor, la prima ediție. Acolo am descoperit câteva talente pe care voi încerca să le promovez din resursele pe care le avem. O să ne ocupăm și de Orchestra de cameră pe viitor, să punem lucrurile la punct. Ansamblul Chindia va avea o nouă față. Sper să mai întinerim puțin și ansamblul, să pornim într-un sens bun în ceea ce privește festivalul Ileana Sărăroiu, pentru că s-a tot încercat și nu s-a putut da drumul acestui proiect.

Mai este vorba și de festivalul Ion Dolănescu și, dacă ne ajută Dumnzeu, putem vorbi la Găești și de festivalul Gheorghe Zamfir.

Acum să vedem ce ne rezervă viitorul. Totul pornește de la bani și aici stăm cam greu. Sperăm să devenim și centru regional de cultură. Vrem să colaborăm cu Republica Moldova, cu țările vecine, vrem să trimitem măcar câțiva din copiii talentanți peste hotare. De curțnd, am luat premiul I la pictură, la un concurs național, cu elevii pictorului Mihai Şerbănescu. Vom face tot ce ne stă în putere. Eu am abiţia că vom reuşi! În 2008 am fost cel mai tânăr candidat din județ la parlamentul României. Apoi am continuat, după ce mi-a spus cineva că trebuie să o iei de jos, de la afișe ca să ajungi sus, acum am 29 de ani și sper să mă ajute Dumnezeu să-mi dea putere de muncă să fac ceea ce trebuie. Eu cred că a fi un bun politician, trebuie să fii un om, bun, un om corect, să știi ce înseamnă să-ți iubești semenii, să fii alături de ei, să-i ajuți, nu să te închizi în tine și să fii egoist. Eu cred că baza la tot ceea ce fac acum este teologia și cred că și în politică la un moment dat trebuie să vină niște oameni care să mai încline balanța sau să țină echilibrul. E o vorbă care spune frumos “Nihil sine Deo”, nici chiar în politică. Pornind de la cuvintele astea, încerc să mă adaptez și să fiu în slujba oamenilor, a cetățenilor, să-i ajut pe fiecare după puterile mele și sepr să am susținerea necesară și de acum încolo în ceea ce privește viziunea mea, acest proiect pe care vreau să-l dezvolt în județul Dâmbovița.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “EXCLUSIVITATE: Ionuţ Lăscaie – de la fotbal la teologie, alături de Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu!

  • 11 septembrie 2017 at 18:48
    Permalink

    Clar ca ñu exista dumnezeu pentru ca altfel ñu ar trece cu vederea un fatarnic ca acest personaj. Dar convins sunt ca a prins CE inseamna sa fi politician, minciuna, deformarea adevarului si binenteles religia. Stimata publicatie PE cand un tablou real al politrucului ???? Luati opinii de la CEI CE il cunosc, de la CEI cu care lucreaza si apoi mai vedem.

    Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro