ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITURA ZVEN – 5 ani de rigoare, continuând tradiția tipăriturilor la Târgoviște

Au trecut deja 5 ani de când, într-o zi caniculară de august a lui 2016, mă aflam la Biblioteca Națională a României pentru a ridica avizul de funcționare al Editurii ZVEN și, o dată cu acesta, prima serie, limitată ce-i drept, de numai 10 ISBN-uri! Toate erau alocate, deoarece una dintre condiții impunea existența unui plan editorial prestabilit.

Începuturile, de regulă, sunt mai anevoioase, dar, în cazul Editurii ZVEN, lucrurile au evoluat destul de simplu și de natural, căci în tot acest demers am beneficiat de sprijinul prietenilor mei, scriitorii – colaboratori cu care lucrasem în echipa precedentă, unde, vreme de 16 ani, am tehnoredactat sute de cărți și am coordonat colegii din DTP, dar și întreaga activitate din tipografie.

Acești colaboratori m-au sfătuit și susținut moral în toată această aventură. Spre exemplificare, domnul Anatol Covali, un poet (cu peste 40 de cărți publicate) ale cărui merite scriitoricești au rămas, cel puțin până  acum, nerecunoscute pe deplin de cei de la Uniunea Scriitorilor din România a mărturisit: Majoritatea cărților mele au fost publicate la E.B. datorită faptului că au fost tehnoredactate de dl ing. Ion Anghel […]. Când și-a înființat propria editură, Editura ZVEN, l-am urmat imediat încredințându-i spre publicare următoarele mele cinci volume […] dându-i mână liberă […] Spre bucuria mea, rezultatul a constat în apariția unor volume încântătoare. Prietenul meu, Ion Anghel, căci între timp îndrăznesc să spun că ne-am împrietenit, este un adevărat maestru în arta tipăririi de la simple printuri și până la cărți pretențioase. Cât voi mai trăi, promit să nu tipăresc următoarele cărți pe care le voi scrie decât la Editura ZVEN pe care o recomand cu căldură tuturor celor ce își doresc realizări impecabile.

Alături de acest minunat om au mai fost și alții – câteva cadre didactice, profesori de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște care, la rândul lor, m-au îndemnat să întemeiez Editura și m-au asigurat de toată susținerea. Mi-au fost alături și doi profesori, directori de școală generală, cu care aveam deja relații de colaborare pe linie de tipografie (societatea ZVEN PRINT SRL fiind înființată încă din 2015 cu obiect de activitate tipărire, legătorie și servicii conexe)… Și toți s-au ținut de cuvânt, unii dintre aceștia ajungând la șase-șapte volume publicate sub sigla ZVEN.

Ca o urmare absolut firească, la scurt timp, au apărut și primele comenzi de reviste. Pe unele dintre acestea doar le-am tipărit, iar pe altele le-am „moșit” în adevăratul sens al cuvântului începând cu obținerea codului ISSN și le-am „crescut” atât de mult încât unele au fost premiate diferite concursuri de reviste școlare. Amintesc doar: „Prin ochi de copil”, „Zorile”, „Smara”, „Recreația mare”, „Primul în toate”, „Căsuța fermecată”, „Micii jurnaliști”, „Copiii, magia zborului”, „Grădinița veseliei”, „Info Writers”, „La Heliade” ș.a. Acestora li s-au alăturat, pe rând, și revistele adresate publicului cititor, iubitor de artă, literatură și subiecte mai serioase: „Târgoviștea literară”, „Orizontul speranței”, „Noi înșine”, „Climate literare”.

Revenind la cărțile publicate în acest lustru la Editura ZVEN, dar mai cu seamă la autorii acestora, trebuie neapărat să nominalizez câțiva dintre ei. Voi renunța în mod voit la titulaturi, funcții și grade didactice, nu din lipsă de respect, exclus acest lucru, ci pentru că, dincolo de acestea, important este OMUL cu care, de cele mai multe ori, m-am intersectat aproape providențial, și care a avut încredere în abilitățile mele de editor, încredințându-mi propriile lucrări. Ordinea este absolut întâmplătoare și dictată de memorie: Dan Țop, Loredana Pădure, Virgil Popa, Claudia Gilia, Irina Cîrstina, Nicoleta Valentina Florea, Lavinia Savu, Cornel Marin, Dorina Tănăsescu, Ana-Maria Hossu, Mihai Oproiu, Radu Valentin, Marius Niculin, Anișoara Duică, Maria Niculescu, Iuliana-Claudia Bajdechi, Dumitru Tocan, Mariana Urucu, Tinica Dăscălescu, Florina Popescu, Mariana Adriana Stroe ș.a.

Lista poate continua cu poeți, prozatori și eseiști care ne încântă privirea și ne bucură sufletul cu scrierile lor: George Piteș, Brândușa Ștefan Stafiescu, Marius Georgian Popa, Matei Stoica, Claudia Daniela Coman, Adrian Cristea, Grigore Grigore, Mina Dora Nicolescu, Vali Toma, Mirela Haralambie, Elena Spînu, Viorica Stroe, Liviu-Gabriel Simionescu, Georgeta Coarnă-Joița, Adrian Melicovici, George Lixandru și aș putea continua. O listă aproape completă a titlurilor și autorilor este disponibilă pe site-ul nostru (www.zven.ro).

Așa cum precizam la un moment dat într-un interviu, „tipografia este cea care aduce beneficii materiale, motorul acestui business, iar Editura este pasiunea mea, o pasiune pe care o împărtășesc cu clienții mei scriitorii și care este, dacă vreți, mod plăcut de petrecere a timpului.” Și nici nu m-am răzgândit între timp! Drept dovadă, în toată această perioadă, am contribuit la debutul în volum al mai multor tineri scriitori, oferindu-le, după caz, sprijin material, logistic de publicare și promovare ori de organizare a lansării propriilor volume. Și mă refer aici la Iulia Tîlvan, Alexandru Cosmin-Georgescu, Raluca Fleancu, Mihnea Vladimirescu, Rose Black, Andreea Duță, Alina Stoian, Teodora Brezoi.

Editura și tipografia funcționează interdependent în cadrul aceleași entități, iar unul dintre beneficiile care decurge din această „întâmplare” este colaborarea cu alte edituri care s-a făcut, fie prin coparticipare la demersul publicistic al unor autori, fie prin tipărirea unor lucrări sub sigla editurilor-prietene: Valahia University Press, Mustang, Rora, Ler, Avatar, Dio.

Rolul pe care îl am în cadrul Editurii ZVEN este, zic eu, unul privilegiat. Practic fac ceea ce-mi place, munca pe care o depun nu o resimt la adevărata ei intensitate, iar satisfacțiile ce decurg, și nu mă refer doar la cele materiale, sunt întotdeauna peste așteptări. Au fost desigur și perioade mai dificile – mă refer la nenorocita asta de pandemie care a pus un „stop-joc” pe foarte multe dintre compartimentele vieții noastre cotidiene. Dar acest „stop-joc” nu ține semna și de cheltuielile pe care le are, de fapt, orice antreprenor (salarii, impozite, chirie, utilități, consumabile, mentenanță ș.a.m.d.).

Spre norocul nostru, din acest punct de vedere, nu am avut de suferit, chiar dacă multe edituri au devenit fără voie victime ale Covid-ului (restrângere de activitate sau, chiar mai rău, sistarea activității). Noi am depășit cu ușurință nefasta perioadă datorită faptului că, alături de publicarea cărților și revistelor, ne-am implicat activ în organizarea și desfășurarea proiectelor ERASMUS+, punând la dispoziția inițiatorilor toate materialele de care au avut nevoie: agende, calendare, mape, pixuri și CD-uri personalizate, rollup-uri, bannere, caiete, stegulețe și multe alte asemenea. În plus, am publicat și broșuri ale proiectelor, unele cu ISBN. În cadrul tipografiei, producem tipizate, etichete, de fapt cam tot ce are legătură cu hârtia și cartonul, de aici decurgând contracte cu multipli beneficiari, din mediul privat sau de stat (spitale, policlinici, firme de transport, primării, asociații de proprietari, revânzători și beneficiari finali).

Vă mulțumim tuturor pentru că, datorită încrederii pe care ne-ați acordat-o, am putut duce la bun sfârșit cele peste două sute de proiecte de publicare (cărți și reviste)! Această aniversare vă aparține și sunteți beneficiarii tuturor cunoștințelor noastre acumulate în toată această perioadă!

Iar mesajele precum acesta pe care l-am primit de la colaboratoarea editurii, doamna Irina Cîrstina, au dublu rol: pe de o parte, de mulțumire și încurajare, iar pe de altă parte, ne obligă să nu coborâm ștacheta și să considerăm fiecare zi de editură ca pe o nouă treaptă urcată pe scara perfecțiunii:

„La Mulți Ani Editurii ZVEN cu ocazia celor cinci ani de la înființare! Calde mulțumiri domnului Anghel, căruia îi urez să ducă mai departe cu aceeași rigoare tradiția tipăriturilor la Târgoviște! Nu doar că recomand, dar încurajez și alți autori să publice la Editura ZVEN.

Fortes fortuna adiuvat!  Gaudeamus igitur!”

 

Ion Anghel

www.zven.ro

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media