EDITORIALUL DE JOI – Bogdan CIUCLARU – Bravo, românilor!

Acesta este textul meu pentru început de decembrie! E textul meu de încurajare… Înainte aș vrea să vă întreb: vouă vă mai apar în newsfeed, la amintiri, clipuri video cu protestele din 2015-2017? Pentru că vreau să vă anunț că pe umerilor acelor proteste stăm acum. Iar dacă România e măcar un cm mișcată în direcția cea bună e meritul acelor oameni care au ieșit și ies în stradă. Nu politicienii, nu Ciolacu, Orban sau Ioahnnis pot schimba România. Nu! Ci voi făcând mereu gesturi care pun presiune. Voi care faceți sesizări, care le postați mesaje pe Facebook și care, în ultimă instanță, ieșiți în stradă, sunteți de 10 ori mai importanți și mai eficienți decât un politician. Să nu ezitați niciodată în a vă striga nemulțumirile, să nu ezitați niciodată în a-i sancționa și în a-i pune în defensivă pe cei din administrație. Ei au avut șansa de a face secții de spital, școli, autostrăzi și, indiferent de partid, au preferat să ignore cetățeanul de rând până când a zburat capacul sub presiunea nemulțumirilor, până când a apărut frica și instinctul de conservare. 

Nu am crescut mult. Nu ne-am schimbat radical. Dar acel mic, mic de tot, plus nu este deloc al politicienilor, ci al celor care au mișcat ceva în zona civică. Spitalele au început să primească ajutor din partea ONG-urilor, ba chiar unele se ridică din donațiile voastre. DSP-urile reușesc cu greu să răspundă apelurilor celor bolnavi abia după ce intervin voluntarii. Iar politicienii nu scapă din a li se pune oglinda în față datorită unor încăpățânați din presă și datorită celor care, pe rețelele sociale, se revoltă și ripostează. Știu că în urma recentelor ieșiri în stradă se putea obține mai mult. Dar uneori sunt atât de naiv încât am impresia că am reușit să câștigăm totul. Adică încrederea că încă mai sunt câțiva nebuni pe-aici care nu vor mai permite ca țara să deraieze. Nu contează partidul pentru care votezi. Nu contează numele pentru care ai simpatii. Contează enorm sentiment de încredere pe care ar trebui să ți-l fi dat deja strada. Că toți, Cioloș, Orban, Iohannis, Dragnea, Ciolacu, Băsescu… toți trebuie să asculte în primul rând de tine și comunitatea din care faci parte. 

2020 a fost un an dificil și toți avem nevoie de încurajări. Și dacă în acest an nu am defilat cu tancuri și arme, de 1 Decembrie, ar fi trebuit să defilăm, simbolic, cu acest minimum de încredere pe care l-am deprins tot exersând scandări și ieșiri în stradă. Nu știu dacă astăzi e mai bine, dacă arătăm grozav. De fapt, chiar nu arătăm! N-am reușit să fim acolo unde visam în anii grei, 2015, 2017… Dar am sentimentul că sunt destui cei care vor avea grijă să iasă din nou, să ridice pumnul, să pretindă și chiar să le impună celor care pretind voturi și încredere să nu se mai abată de la ceea ce au promis. 

Felicitări celor vocali, căci a lor este ziua de mâine ceva mai bună!

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA târgovișteană…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro