EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Repere

 

domnului Radu Alexandru State

 

 

Lumea își face cunoscute mișcările folosindu-se de fiecare așezare care îi este pusă la îndemână de cunoscătorii lor, care sunt arătate fiecărui gest ce poate arăta și ajuta istoria, împreună cu istoriile ei, să se încadreze și să se așeze în acest proces care propune ghidajul corect, sincer, acela prin care documentele cunoscute pot impune evitarea naufragiului, a rătăcirilor. Gesturile care propun găsirea și arătarea tuturor acestor repere sunt cele ale unui cuceritor care și-a versat deja cuvintele, care îl ajută să se integreze ca un ghid al (re)cunoașterii noilor teritorii care urmează a fi cartografiate și așezate pe noile coordonate cuprinse în vechile puncte cardinale care le acceptă și le folosesc mai departe.

Vremea și vremurile devin cunoscute și se înscriu în tiparele cunoașterii și ale apropierii pe care fiecare nou reper adăugat le încurajează să se arate și să se facă vizibile, le încarcă cu noi impuneri de pași între date ale memoriei, date care puteau să rămână ascunse, care puteau să își impună tăcerea definitivă ca stare de fapt, ca o costisitoare și de nerefăcut situație fără posibilități de vederi ale ieșirilor eliberatoare. Vremea și vremurile lor își redescoperă aceste noi propuneri, aceste noi și proaspete (re)vederi, adăugându-și noile repere scoase la lumină și așezate în noile tipare, în noile cadre în care se pot vedea și recunoaște ca fiind unele noi, unele îmbrăcate în prospețimi necunoscute și neștiute până acum. Vremea și vremurile lor își redescoperă istoriile care le-au însoțit și care le-au dăruit viața aceea așezată în date și în cifre reci până acum, care le-au dezgolit și le-au coborât pe tărâmul înțelegător al cunoașterilor care nu obosesc să vadă noile apropieri de ele.

Lumea își aduce din nou la cunoștință datele facerii și ale desfacerii ei cuprinse toate în aceste repere care le conțin, care le impun desfășurările ordonate și clarificate, sunt puse întro noimă ce ține interpretările în fașă în procesul nou al cunoașterii care începe de acum să facă cunoscut felul prin care toate consecințele se adună și încep să se spună, prin care încep să își facă cunoscute vizibilitățile care le-au conceput și consecințele care, de acum, le arată integral stările, le face vizibile luminile și umbrele care se pun din ce în ce mai firesc în valoare și care așază cunoașterea în noile și necunoscutele lor tipare.

Lumea își impune vremurile care au fost prin aceste repere celor care sunt acum atenți la ele și care au nevoie de ele pentru a merge mai departe, pentru a-și duce înțelegerile cât mai sus pe cerul disponibil să le proiecteze pe azurul lui ce se va transforma în fond care le va adopta,care le va valoriza și le va impune. Desenul istoriei își face vizibile astfel toate culorile disponibile în care i-au fost așezate datele și faptele cuprinse în ele, în carnea și în miezul lor.

Lumea și evenimentele ei care au fost puse în date reface și readuce în atenție datele ei transformate în pași ai noilor formări în noile contexte desprinse din trecut și așezate din nou în prezentul noilor lumi, al celor care cresc acum și care se formează pentru viitor folosind toate aceste date care au fost, pentru a-i face cunoscute toate reperele ce vor fi urmate de noii pași formatori și transformatori, pași care țin trează cu permanența lor istoria toată, împreună cu toate datele ei ce nu au rămas risipite în pliurile uitării.

Reperele sunt propunerile trecutului pentru a face (re)cunoscute datele și noile trasee ale prezentului ce vor fi plasate în datele viitorului care crește printre toate aceste noi apariții ale lor.

 

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro