DIN CRONICI DE AZI – Silviu MILOIU – Fragmentarium

 

 

  1. Din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

 

   Livretul militar al lui Grigore Gafencu, viitor ministru de externe al României (1939-1940) și ministru plenipotențiar și trimis extraordinar la Moscova (1940-1941)…

  1. Un gând 

   „Sămănați și pe piatră: din sămânța moartă, putrezită, din gunoiul paserilor ce vor veni să prade se va face hrană pentru sămânța viitorului, care va crește”. (Nicolae Iorga, „Cugetări”, Bucureşti: Editura Tineretului, 1968, ediţie îngrijită şi prefaţată de Barbu Theodorescu)

  1. Balcic 

   Balcicul redat de una dintre locuitoarele acestui spațiu al simbiozei, pitorescului și întâlnirilor: Cecilia Cuțescu-Storck… (Sursa: Regina Maria, „Casele mele de vis”, în „Boabe de grâu. Revista de cultură”, nr. 2, aprilie 1930)

 (Fotografie de Iulia GHERCĂ)

  1. Revelion 1917

   Un moment de respiro în vârtejul conflagrației: Revelion în urmă cu 100 de ani. Anul 1917 va aduce începutul a ceea ce Eric Hobsbawm va denumi Secolul Extremelor. Lovitura de stat bolșevică din 25 octombrie / 7 noiembrie deturna revoluția democratică din februarie și punea capăt scurtului experiment democratic al Rusiei, puterea revenind lui Lenin, Troțki, Stalin și tovarășilor acestora. Finlanda își proclama independența, dând un impuls secesiunii și a altor națiuni din cadrul Imperiului Rus. România reușea să facă față încercării Puterilor Centrale de a o scoate din război și a o ocupa definitiv prin victoriile obținute la Mărăști, Mărășești și Oituz. Regele Ferdinand promitea vot universal și reformă agrară. Statele Unite se alăturau Antantei în război, ceea ce, pe termen mai lung, va înclina definitiv balanța în favoarea acestei coaliții. Se nășteau Dinu Lipatti, Ion Rațiu și John F. Kennedy. Se stingeau din viață Titu Maiorescu, Ecaterina Teodoroiu și Auguste Rodin. Crucea Roșie primea Premiul Nobel pentru Pace, ca un semn al respectului pentru aceia care, în mijlocul măcelului general, respectau și salvau viața și sanctitatea acesteia, o promisiune pentru restabilirea normalității și a păcii.

 

Silviu MILOIU este un reputat istoric, profesor universitar și, dincolo de toate, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro