Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

DIN CRONICI DE AZI – Silviu MILOIU – De azi, de ieri…

O problemă de responsabilitate

   Nu am fost și nu voi adeptul impunerii obligativității vaccinării. Mi-a părut dintotdeauna un scenariu distopic. Am privit însă ca pe o responsabilitate personală față de aproapele meu să mă imunizez cu doza de vaccin care mi-a fost pusă la dispoziție. Cred că prin micile decizii individuale, prin solidaritate și empatie, prin sinceritate față de noi înșine ne putem aduce contribuția la reluarea firescului personal și social, la protejarea celor din jur, la continuarea școlilor în sălile de clasă, la susținerea unui sistem medical aflat în pragul colapsului, a personalului care-l deservește și care este alcătuit din ființe asemenea nouă, cu capacitățile și limitele pe care le avem cu toții. Totodată, doar astfel ne putem exprima compasiunea față de numeroasele vieți omenești care cad pradă acestui virus în fiecare zi. Ne dorim să urmăm pe mai departe învățământul universitar în amfiteatre și în sălile de seminar, așa că îi rog pe studenții noștri să se documenteze din mai multe surse, să analizeze cu maturitate argumentele care circulă în spațiul public, iar dacă decizia pe care o adoptă este în favoarea vaccinării să încerce să fie solidari cu profesorii lor, imunizați într-o proporție mare, pentru a evita drame personale și pentru a permite Campusului și vieții studențești să pulseze de energiile și dorința lor de cunoaștere. Viața și cunoașterea trebuie să învingă!

 

Dansul morții…

   Tema „Dansului morții” (Danse Macabre) nu este singulară în Evul Mediu târziu, așa după cum concepția că în fața pragului morții scara socială se volatilizează este redată în numeroase reprezentări imagologice. Pictura expusă în Muzeul de Artă Sacră din Catedrala „Sfântul Nicolae” din Tallinn prezintă însă cel puțin două particularități care cuceresc ochiul avid de frumos: calitatea excepțională a picturii, datorată măiestriei artistului gotic din sec. al XV-lea Bernt Notke, dimensiunea impresionantă de circa 7 m care se conservă (inițial aceasta se estimează a fi avut 30 m) și tema faustiană care este redată cu genialitate de creator în panourile ce însoțesc reprezentările sale. 

   Papa, împăratul, împărăteasa, regele, cardinalul, preotul, curteanul sunt nevoiți să parcurgă această trecere, fără ca autoritatea, prestigiul, faima, puterea, bogăția, măreția se le mai fie de vreun folos. Țesătura ideatică articulată în jurul Dr. Johann Georg Faust, inspirată de personajul renascentist aproape contemporan cu Notke – și ajunsă în universalitate odată cu scrierile lui Christopher Marlowe sau Goethe – răsună, așadar, cu claritate din schimbul de replici cu hâdele arătări gotice menite să le însoțească pașii în lumea de dincolo. În fine, costumația personajelor reprezintă o adevărată „Vogue” a acelor timpuri, în vreme ce planul îndepărtat surprinde aspecte din viața privată a unei așezări rurale obișnuite din Estonia acelor vremuri. Voi reveni la Muzeul de Artă Sacră și la splendorile acestuia, precum și la profesionalismul desăvârșit al muzeografilor, istoricilor, restauratorilor care-l deservesc.

 

Despre demnitate…

   Declarația Fericitului Anton Durcovici, episcop catolic, dată în fața anchetatorilor comuniști la 31 martie 1950: „Dacă uneori atitudinea mea pare a fi fost îndreptată împotriva regimului democrației populare […], activitatea aceasta religioasă era de acord cu libertatea religioasă garantată de regimul democratic și nu putea fi în dezacord decât cu restricțiile puse acestei libertăți și cu ideologia Partidului Muncitoresc Român”. Impresionează lunga sa declarație din 26 aprilie 1950, care dezvăluie erudiția, memoria prodigioasă, demnitatea și un remarcabil simț al comuniunii și iubirii: „credința cere perfectă unitate de vederi, pe când dragostea îngăduie bucuros fratelui să-și manifesteze și în biserică evlavia, rugăciunile și cântările în limba în care voiește, fără însă a vătăma prin aceasta dragostea”.  (Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declarații din arestul Securității București (1950), ediție de Wilhelm Dancă, Ed. Sapientia, Iași, 2011.)

 

Silviu MILOIU este un reputat istoric, profesor universitar și, dincolo de toate, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media