ortooxacell kiss2022.gif Flax

DIN CRONICI DE AZI – Silviu MILOIU – De azi, de ieri…

1.În vreme ce în Germania s-a constituit coaliția semafor, în România Herr Klaus a nășit coaliția girator, bazată pe principiul scurtcircuitului incompetenței cadrelor de partid și de stat, precum și al prăduirii în comun și în alternanță a resurselor statului.

 

2.Despre un Apel european din 2017… Comisia Europeană a lansat atunci apelul Competențe, Formare și Transfer de Cunoștințe: meserii tradiţionale şi emergente din domeniul patrimoniului (Skills, Training And Knowledge Transfer: Traditional And Emerging Heritage). Acest apel la dialog și-a propune identificarea a 35 de reprezentanți ai societății civile din sectorul cultural în vederea inițierii unui schimb de idei pe tema meseriilor tradiționale și emergente în domeniul patrimoniului cultural, în două etape: o sesiune de brainstorming (15 – 16 iunie 2017) și un dialog (luna septembrie 2017) în cadrul căruia au fost prezentate Comisiei Europene ideile rezultate în urma sesiunii de brainstorming. Apelul a fost deschis reprezentanților sectoarelor culturale și creative – organizații profesionale, instituții culturale, organizații non-guvernamentale, rețele europene, fundații, organizații private etc. – cu expertiză în aria transferului de cunoștințe și al formării în domeniul patrimoniului cultural și care au dorit să ia parte la dialogul inițiat de Comisia Europeană.

3.Valea Putnei în anii 1860 – … cromolitografie. Lucrarea a fost executată de pictorul Franz Xavier Knapp, foarte cunoscut în epocă și ca un excelent portretist.

4.Sâmbăta de Sus – …proprietatea de la poalele Făgărașului a familiei Brâncoveanu începând cu data de 11 martie 1654, din vremea marelui vornic al lui lui Matei Basarab, Preda Brâncoveanu, locul ales de nepotul său, voievodul Constantin Brâncoveanu, pentru a ridica o mănăstire (din 1696) și un palat brâncovenesc după modelul celor de Potlogi și Mogoșoaia (din 1708). Aici intenționa voievodul Țării Românești, care căpătase deja indigenatul transilvănean și devenise Principe al Imperiului Habsburgic, să se retragă în cazul mazilirii de către Imperiul Otoman, eventualitate pe care o lua tot mai serios în seamă după 1711. Din vechiul palat brâncovenesc nu au mai rămas decât porțile și pivnițele, acestea din urmă fiind integrate noului palat – diferit ca stil – zidit de un urmaș al său, Grigore Brâncoveanu. Palatul a cunoscut în ultimii ani o renovare care i-a eliminat orice urmă de autenticitate.

5.De altădată? „Numai corupțiunea are limite, căci aduce descompunere și moarte, iar dezvoltarea spiritului și a inimei este fără margini ca sufletul”. (Ion Ghica, „Scrieri economice”, București, 1937, ediția Ion Veverca, cuvânt introductiv de Victor Slăvescu, p. 51)

Silviu MILOIU este un reputat istoric, profesor universitar și, dincolo de toate, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…

 

 

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media