DILEME – Aura Ciobotaru – Cum pot merge, cu sens, treburile publice?

În teorile politice, principala preocupare este de a determina legi, norme, principii, care să ofere condițiile pentru o viață civilizată. Scopul politicii are ca fundament ideea de a asigura bunăstarea indivizilor trăind laolaltă. Prin bunăstare înțelegem aici viața bună” și deasemenea „viața trăită așa cum trebuie”. Obiectul de cercetare al teoriei politice este deci viața demnă de a fi trăită. De aici vine întrebarea: Cum trebuie să trăim?

Sensul politicii este de a evita arbitrarul, prin a crea o ordine socială care să permită respectarea, în relațiile dintre cetățeni și politicieni, a drepturilor și a obligațiilor de ambele părți. Făcând referire la contextual actual, ar trebui să identificăm ce se întamplă, în fapt, cu privire la cele menționate mai sus. Luând drept caz situația actuală cu care se confruntă, la scară largă, societatea, amploarea pe care au luat-o discuțiile controversate pe această temă a dat naștere unor probleme la nivel politic. Una dintre cauze este că o „bună stare” are drept condiție necesară capabilitatea indivizilor în ceea ce priveste participarea în domeniile vieții publice. Pe de altă parte, este și problema capabilității politicienilor de a gestiona corect situația, pentru a putea lua decizii și a prescrie norme, a impune măsuri pentru cetățeni, care să nu fie luate în mod arbitrar.

Unele dintre aceste capabilități țin de normalitatea de care se presupune că dispunem. O problema actuală, în ce priveste planul politic, ce are consecințe vizibile în societate, este decizionismul. Termenul desemnează o atitudine politică de impunere, luând un anume pretext, a unor decizii arbitrare din punct de vedere rațional, însa convenabile unui grup sau a unei organizații, favorabile intereselor acestora, drept decizii justificate, necesare, urgente și în ciuda oricăror principii ale eticii sau dreptului. Argumentul pentru aceste decizii este că uneori e nevoie, spre a salva o situație și că numai aceste decizii sunt singurele ce pot salva situații. Ca urmare, rezultă minimizarea importanței unor elemente esențiale unei vieți, cel puțin, normale. Iar consecințele în societate le putem deduce cu ușurință, fiindcă știm ce au însemnat, spre exemplu, regimurile totalitare. Fanatismul, dictatura iau locul libertăților.

Răspunsul, pentru a dizolva problema, nu este oare acela că asumarea oricăror libertăți implică responsabilități în mod direct proporțional? Ori, costurile care vor fi suportate vor fi imense…

Dar, cine va suporta costurile? Și, pentru cine?

AURA  CIOBOTARU  este absolventă de filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…   

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro