DILEME – Aura Ciobotaru – Ce putem deveni?

Actul de a da valoare lumii, lucrurilor din jur sau în relațiile cu semenii noștri aparține prin excelență omului.  Ca și a da un sens vieții. Valorile la care ne raportăm desemnează ce este bun pentru viața noastră. De asemenea, rostul lor e să ne împlinim potențialitățile la cel mai înalt nivel, adică maxim cât este normal. Dar este nevoie să avem un cadru de referință sau să apelăm la norme universale, pentru a justifica valabilitatea lor? Valorile pot fi și ele universale? Și dacă da, atunci care sunt valorile ce ne definesc?  În ce constă natura noastră umană? Cum definim ceea ce este normalul? Viața noastră  tinde către o finalitate, ce își are originea într-o „sursă supremă” care deține scopul a toate. Despre natura umană, atât cât putem să o cuprindem cu mintea noastră, este  nevoie de cunoștințe vaste și capacitatea de înțelegere despre viață, la potențialitatea ei maximă.

   În ce privește natura umană, unii filozofi au pus accentul pe latura instinctuală a omului și impulsul de a își conserva și proteja viața. Sau, pe aceeași linie, nevoile psihologice, a dori plăcerea și a căuta să își satisfacă dorințele. Alți gânditori au pus accentul pe raționalitate sau pe sociabilitate ca trăsături ce ne definesc și stau la baza activității noastre. Omul este un „organism” complex, fiind privit prin mai multe aspecte. Unul dintre acestea este instinctualitatea, pe care o considerăm concepția naturalistă asupra omului. Indivizii, în mod natural, au un „instinct de conservare”, îndreptat spre supraviețuire și securitate, nevoi primare și  normale, pentru orice om. Din punct de vedere psihologic, între sine și eu se află un conflict, anume între dorințele noastre și exigențele realității, iar în final eul trebuie să se supună exigențelor societății. Raportându-ne la societate, observăm că dintotdeauna ea a fost construită pe baza unor „reguli”, pentru a fi cât mai bine organizată, cât și pentru a îndeplini nevoia oamenilor de o ordine în cadrul căreia să își poată desfășura activitățile.

   Ideea unei societăți perfecte și iluzia perfecționismului au fost mereu sursa problemelor cu care se confruntă omenirea. De-a lungul istoriei, cei care conduc au căutat o formă care să asigure oamenilor o „viață bună”, dorind să construiască o societate ideală, și să „formeze” un „om ideal”. Au formulat teorii, constructe, pentru a găsi un mod de organizare social, un sistem politic și un mecanism economic, care să „îmbunătățească viața”. Dar nu există societate perfectă, astfel că lucrurile ajung să stagneze, să își piardă valoarea. Conceptele, credințele, așteptările, convențiile, ale indivizilor sau ale unui grup social, cultural, aparțin unei lumi artificiale. „Lumea reală” este cea naturală, a „omului natural”. Nu există „omul ideal”. Putința de a crea noul, de a evolua aparțin naturii umane. Dar, cum ne putem împlini potențialul pe care-l avem ca oameni și care e dezvoltarea maximă pe care o pot atinge oamenii? Natura noastră deține în sine potențialități uimitoare și capacitatea de a actualiza și accesa această potențialitate, care este sursa împlinirii de sine. Omul deține capacitatea de a se elibera de constrângerile din mediul exterior, trăind după propriile legi lăuntrice. Putem spune că viața noastră lăuntrică sau conectarea la sinele nostru reprezintă latura noastră spirituală. Libertatea interioară e independentă de aprobarea sau dezaprobarea altora și constituie autonomia noastră. Societatea se bazează în primul rând pe convenții, cu rolul de a prescrie norme si legi ce „trebuie respectate”. Pentru că planul factual nu dă seama de orice lucru care se poate petrece, este nevoie și de un cadru normativ. Intervin influențe din mediul exterior asupra noastră. Societatea capătă rolul de a ne „învăța”, a ne „forma”, perfecționa, educa, a ne „prescrie” principii, prin intermediul unei culturi, religii, morale ori diferite alte „modele”. Concepte precum: control, disciplină, inhibiție, modelare par a fi contrare cu natura noastră. Controlul e restrictiv, represiv. A constrânge și a controla forțele ce aparțin naturii noastre umane, prin societate, lege, educație, duce la blocarea lor, deci imposibilitatea de a le accesa, manifesta, folosi. Omul are însă tendința de a se opune atunci când i se impune un lucru.

   Reacția care apare de aici vor fi disprețul, ura, reacțiea față de ideea unora de a îi supune. Probabil, era dorința de control, din ideea unei „lumi perfecte”, care, de fapt, se dovedește a fi contrară cu o lume bună și înstrăinată de sensul binelui. Eșecul acestei idei e dat de imposibilitatea practică de a o realiza. Am putea spune și că, în mod normal, lucrurile întâi „sunt”, „pot fi”, și nu „trebuie” să fie. Și dacă oare ceea ce putem să fim e mai mult decât ceea ce „trebuie” să fim?

   Datorită comportamentului de tip convențional, bazat pe ignoranță, adică pe refuzul de a vedea realitatea, bunele intenții ale omului natural au fost înlocuite cu nesiguranța și sentimentul de neputință de a le justifica. Tendința către regresie, teama au împiedicat dezvoltarea, iar teama a fost uneori tocmai aceea față de cele mai mari posibilități ale noastre. Insatisfacția, ca urmare a nerealizării posibilităților evoluției umane, ar putea avea ca urmare distrugerea potențialului uman. Dacă trebuințele primare, cele de securitate și de iubire caracterizează omul natural, odată cu intervenția mediului în procesul natural, se impun și trebuințele de respect, de statut. Așa că apare și responsabilitatea de a le asigura, ce revine celor care se află in cauză.

   Dacă vrem să dăm totuși o definiție pentru ce înseamnă un „mediu bun”, aceasta trebuie să poată să cuprindă și forța interioară a omului natural, nevoile  psihologice ale omului și nu doar ce este formal, ordonat și eficient. Controlul pune accent pe ideea de efort susținut al indivizilor, de a servi un scop, condiție necesară satisfacerii trebuințelor pe care le au. Ideea e de a controla și a stăpâni forțele care se află în noi. Dorința noastră se îndreaptă către satisfacerea nevoilor primare, de siguranță și de iubire și să ne desfășurăm viața în condiții bune. Ne dorim protecție, recunoaștere, permisivitate și un „mediu bun”. Specia umană își dorește de fapt: iubire, siguranță, fericire, sănătate. Instinctele primare dar și nevoile cele mai înalte și intrinseci naturii noastre trebuie susținute și recunoscute. Și acest fapt ar trebui reglementat prin invocarea unui drept natural uman, acela de a deveni umani. 

   Trebuie să ne recuperăm sensul vieții. Constatăm nevoia de un nou sistem valoric, care să se axeze pe natura noastră reală. Un argument în acest sens, poate fi că natura noastră umană nu e „periculoasă”, nici sălbatică. Organismul nostru e proiectat pentru bunătate și are nevoie de niște condiții bune. Avem nevoie de protecție, respect, permisivitate. Omul natural e „omul bun”, care iubește viața. De altfel, onestitatea, bunătatea, generozitatea, afecțiunea sunt intrinseci naturii umane. În acest fel, putem să ne gândim și la o societate bună, la relații interpersonale bune. A înțelege viața umană înseamnă a lua in considerare aspirațiile ei cele mai înalte, căutarea identității, autonomia, realizarea sinelui, dorința de a excela. Trebuie să ne susținem valorile, fără sa fie nevoie de justificare. Normalul cuprinde ceea ce e natural, adică instinct, spontaneitate, expresivitate, naturalețe, să știi cine ești și ce vrei să fii. Natura umană normală face posibil faptul să atingem nivelul nostru maxim de excelență. Când ne sunt satisfăcute trebuințele inferioare, consecința este o stare de ușurare și relaxare. În ce privește pe cele superioare, fericirea urmează satisfacerii lor și creșterea forței lăuntrice. Nu există nevoie de control pentru acel tip de om care e reprezentativ pentru natura speciei umane. 

 

AURA  CIOBOTARU  este absolventă de filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…   

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro