DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Trei iulie la Muntele Rushmore (că pe 4 jucam golf)

Distribuie:

 

Pentru astăzi, inițial, am vrut să scriu un eseu despre CIA, care recrutează mai nou prin reclame TV, dar apoi mi-am amintit că era 4 iulie. Mi-am amintit că ieri, președintele nostru s-a dus la Muntele Rushmore, un parc național, pentru a se adresa națiunii pe 3 iulie, înaintea zilei naționale.

 

Așadar, am găsit linkullive, pe C-SPAN, canalul nostru documentar și am urmărit emisiunea.

https://www.c-span.org/video/?473617-1/president-trumps-remarks-mt-rushmore-salute-america-event.

 

În căldură de aproape 40 de grade Celsius, suporterii lui Trump s-au prezentat și s-au așezat pe scaune înlănțuite unul de celălalt, astfel încât să nu poată fi mișcate. În timp ce le-au fost oferite măști, ei nu le-au acceptat: acești oameni nu cred în măști. Ei cred în responsabilitatea personală. Nu pentru că trăiesc singuri când se întorc în casele lor, ci au ales responsabilitatea personală atât de a se infecta pe ei înșiși, cât și de cei dragi. Vom vedea rezultatele responsabilității lor în Dakota de Sud și statele adiacente în săptămânile următoare. 

 

Până în prezent, sunt doar 38 de state, din cele 51 de state ale uniunii, care înregistrează un vârf în creștere a cazurilor de COVID-19, potrivit New York Times,  https://www.nytimes.com/interactive/2020/ ne / coronavirus-ne-cases.html. Deci mai avem ceva pentru un procentaj de 100%. Cinic, știu…

 

Dar acum este vorba despre oamenii prezenți: 7500 de americani, culoarea emblemei regale francize, liliacul alb, așezați cu fața la scenă și la sculpturile din Mount Rushmore ale lui George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln, președinții americani selectați de Gutzon Borglum, care i-a sculptat, împreună cu 400 de muncitori. Toți au creat colosalele sculpturi de 18 m înalte, între anii 1927 și 1941. Conform Wikipedia, acești președinți au fost aleși de Borglum datorită rolului lor în conservarea Republicii Americane și in extinderea teritoriului său. Ceea ce lipsește din elogiul lor este modul în care au păstrat republica și modul în care i-au extins teritoriul. Multe dintre protestele de astăzi sunt despre ceea ce lipsește din cărțile noastre de istorie. Ca de pildă, „cum” și „pe spinarea cui”. Președintele Trump a adresat aceste întrebări în discursul său. Prin tăcere…

 

Dar, deocamdată, să vedem ce a fost remarcabil despre gazda acestui eveniment și despre parc. Gazda, maestra de ceremonii, era potrivită pentru ambii soți Trump. Ea este Mary Hart, Miss South Dakota, 1970. A menționat că a fost, ceea ce numim noi cu mândrie în Dâmbovița, un baron local; familia ei obișnuia să vâneze și să meargă la pescuit cu familia Bush, a primului președinte Bush. După ce și-a prezentat statutul social, Mary i-a invitat pe Trumps să meargă la pescuit cu ea, precizând că este foarte bună cu… viermii micuți și zbătători. 

 

Moment de bârfe și speculații, era cumva vreo glumă ușor vulgară despre Trump? Nu știu, doar mă întreb.

 

Parcul care găzduiește sculpturile este cu totul altă poveste. Proiectul, așa cum s-a spus mai devreme, datorită apariției sale în timpul Marii Depresiuni (unul dintre succesele administrației Trump în încercarea sa de a face America Mare Din Nou) a trebuit să fie finanțat prin programe de ajutor de urgență, care făceau parte din New Dealul  președintelui Franklin Roosevelt (a nu se confunda cu Teddy). 

 

De fapt, în 1933, președintele F. D. Roosevelt a semnat Ordinul executiv 6166, care a schimbat drastic managementul proiectului. Muntele Rushmore a fost atunci plasat sub jurisdicția Serviciului Național al Parcurilor (SNP) și a fost supravegheat de inginerul Julian Spotts, care a început să caute modalități de îmbunătățire a eficienței și a condițiilor de muncă ale celor 400 de muncitori. Gutzon Borglum s-a simțit  incomodat, dar nu a demisionat. La fel ca familia Trump: tot distrug guvernul dar folosesc banii guvernamentali și le place să zboare în clan în Air Force One, de exemplu.

 

Continuând cu povestea parcului, în dorința de a face America Mare (sau doar grozavă), administrația actuala vrea sa distrugă Sistemul Național al Parcurilor. Așadar, atunci când, în discursul său, președintele Trump a spus că nu va permite distrugerea parcului, poate a vrut să spună că, atunci când angajații SNP vor fi concediați, va retine câțiva să curețe Mount Rushmore.

 

În sfârșit, discursul… A fost ignorant. Si lipsit de sens. A fost deplorabil. S-a vorbit despre statui intr-o țară care se confruntă cu un moment istoric. Izolați, americanii au timp să gândească despre trecutul lor. Au decis să deschidă această cutie a Pandorei in izolarea lor spațială, dar uniți în dorința de a adresa tot ce se ascundea acolo. Și capacul nu poate fi pus la loc. Duhoarea a ieșit afară. Și miroase cât cerul de înalt. Ceea ce s-a ascuns între liniile cărților de istorie a devenit evident. Din nefericire, nu am început să vorbim despre aceasta ca națiune de oameni raționali și educați. 

 

Acest președinte nu poate face acest lucru. El este și irațional și needucat. Tot ce poate face este să pună de un show cu Miss America și asta am avut pentru 4 iulie. Happy Pageant Day America!

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și una dintre „sclipitoarele” mele foste eleve… (Ionuț  Cristache)

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro