DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Moștenirea de la Trump îi prinde bine lui Biden

Vineri, la Conferința de acțiune politică ultra-conservatoare, republicanii au atestat reziliența președinției lui Donald Trump și, mai ales, a teoriei sale politice „America în primul rând”.  Republicanii de acolo și-au arătat dorința de a-l păstra pe Trump ca lider de partid. În timp ce conferința se desfășura, comunitatea de informații din SUA  publica un raport, pe care toți il știam, în 2018 Mohammed bin Salman a ordonat uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi și nouă, în America, nu ne-a păsat. Dar, dacă mai aveam nevoie, ne-a întărit ce știam și ceea ce am văzut cu toții, cum Trump a luat apărarea Arabiei Saudite, dezmințind investigațiile  propriei comunități de informații. Raportul recent publicat al Biroului Directorului de Informații Naționale acuză prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru crima înfricoșătoare de torturare și ucidere a unui rezident din SUA și jurnalist la Washington Post, Jamal Khashoggi. (https://wapo.st/37UqPj3) „Evaluăm că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operațiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, se arată în raport. Raportul confirmă rapoartele anterioare despre rolul imediat aparent al prințului moștenitor în asasinarea lui Khashoggi.  Acuzația nu a fost un secret de aproape doi an. Dar a fost ceva ce Trump s-a străduit să pună la îndoială, chiar dacă propriul său guvern a verificat și atestat contrariul la ce spunea el.

Trump a sugerat într-o declarație bizară, pentru că pe atunci mai avea acces la Twitter: „America First!  Lumea este un loc foarte periculos!”  Mai mult, Trump a inserat convenabil acuzațiile din Arabia Saudită, că Khashoggi ar fi fost aliniat cu Frăția Musulmană – de parcă așa, Khashoggi ar fi meritat de fapt ceea ce i s-a întâmplat. Trump a făcut o alegere clară.  A ignorant un atac foarte provocator împotriva unui rezident și jurnalist din SUA care criticase guvernul saudit. Pe față, clar, Trump a citat în mod repetat afacerile SUA cu Arabia Saudită, inclusiv un acord de arme pe care de-abia îl încheiase.  El a citat alianța de apărare de lungă durată din regiune dintre Statele Unite și Arabia Saudită, pe care acum și administrația Biden a recunoscut-o deosebit de importantă. Deci Trump nu a vrut să-l doară capul. A spus despre ce s-a întâmplat: „Ei bine, va ști cineva cu adevărat ce s-a întâmplat în consulatul turcesc?” În ciuda tuturor dovezilor, Trump, liderul lumii libere, a preferat sa ridice din umeri.

Vineri, însă, am aflat că ridicarea din umeri a lui Trump a fost la fel de nefondată pe cât părea.  Și dacă nu era clar, în urmă cu doi ani, a devenit și mai clar că nu proiecta exact mesajul său de forță americană. Dar vineri, când raportul a ieșit la lumina, surpriză, Biden era in Casa Alba.  Ce a făcut Biden diferit de Trump? Nu vorbesc de bombardarea de joi a Siriei. Ci de cum tratează Biden uciderea premeditată a unui jurnalist incomod de către un aliat SUA, care l-a inventat-creat pe Osama și pe așa-zișii piloți kamikaze din 9 septembrie, dar care ne și cumpără arme și, de ce nu, politicieni? Cum l-a umilit Biden pe despotul asasin saudit? Cum l-am condamnat public?

Ah, nu s-a întâmplat nimic… de frică de repercusiuni. Deci nu pentru că nu ne pasă. Ne pasă, dar nu ne permitem. Deci vineri am învățat ca există o diferență clară între a recunoaște importanța unei alianțe și a lăsa literalmente pe ucigaș să scape de crimă. Diferența este să nu contrazici adevărul, oricum ar fi imposibil de aflat. Sau să te dai mare că poți proteja ucigașii. Nu, e grosolan.  Diferența e în ton: Politicos, întrebi:  „despre ce vorbești?” Afli că   prințul saudit e un asasin și răspunzi: „Ah!” Apoi tușești, te scuzi și mergi mai departe. Elegant, dar și politicos…

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro