DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Imigranții nu pot număra bobocii în State

Distribuie:

În 1927, Curtea Supremă a SUA a decis, printr-un vot de 8 la 1, să susțină dreptul statului Virginia de a steriliza forțat o persoană considerată inaptă să procreeze. Cazul, cunoscut sub numele de Buck împotriva Bell, este despre Carrie Buck, pe care statul Virginia o considerase „blândă la minte” sau „feebleminded”. Buck v. Bell, 274 U.S. 200 (1927) a fost scrisă de marele Oliver Wendell Holmes, Jr., una dintre eminențele juridice americane. Mai uimitor este ca Buck continuă sa fie legea țării, stare decisis, călăuzind în teorie deciziile curților din turnul ei suprem.

 

In 2017, Adam Cohen, fost jurnalist la The New York Times și fost scriitor senior pentru revista Time, a scris o carte despre acest caz, intitulată „Imbeciles.” Imbeciles își ia numele de la termenii eugeniști folosiți pentru a clasifica pe cei aleși pentru sterilizare.  „Au existat tot felul de categorii de oameni care au fost considerați improprii [de a procrea]”, spune Cohen. De fapt, 70.000 de americani au fost sterilizați cu forța în timpul secolului al XX-lea. Victimele sterilizării impuse de state au inclus persoane, precum Buck, care au fost etichetate drept „deficiente mental”, dar și cei care au fost surzi, orbi și bolnavi. Minoritățile, oamenii săraci și femeile „promiscuoase” erau deseori vizate. Explorând Buck v. Bell, Cohen face legătura dintre mișcarea eugenică americană și ascensiunea partidului nazist în Germania. 

 

La sfârșitul anilor ’90, când Cohen lucra la carte, corespondența dintre Otto Frank și Departamentul de Stat era publică. Otto Frank implora autoritățile, cerând vize pentru el și soția sa și pentru cele două fiice ale sale, Margot și Anne. Eugeniștii americani erau în perioada ascendentă. Pe atunci, deja existau reguli în vigoare (cum există și astăzi cu loteria de „green card”). Dacă nu ar fi fost, pare clar că Otto ar fi putut obține o viză pentru întreaga sa familie, inclusiv pentru fiica sa Anne Frank. Dar Anne Frank poate fi cea mai faimoasă victimă a eugeniștilor americani, dar nu e singura. Dacă republicanii numără bobocii primăvara, și nu toamna (ca-n filmul nostru de altădată), cu cel puțin 70,000 de oameni sterilizați (femei și bărbați), voi faceți socoteala câte sute de mii de copii nu au putut fi numărați. 

 

Mai grav, este că instinctul de a „demoniza” oamenii care sunt diferiți este încă predominant în SUA astăzi, în special în dezbaterea despre imigrație. „Cred că aceste instincte cum că trebuie să-i oprim pe ceilalți oameni care „ne poluează rasa” sunt foarte reale’”, avertiza Cohen într-un interviu. Și Cohen are dreptate. Puritatea rasei este o problemă acută. Black Lives Matter este o mișcare socială despre acceptarea diferențelor umane. Protestele continuă să nu fie luate în seamă – desemnate drept huliganism – deci neacceptate. 

 

Iar cea mai mare știre despre care nu vorbește niciun ziar pe aici (până astăzi,  joi, 17 septembrie) este raportul unei sore medicale, care lucrează pentru un centru de detenție a imigranților. Ea  a denunțat că au existat histerectomii efectuate asupra femeilor imigrante reținute în Centrul de detenție din Irwin (ICDC), din Georgia. Știrea a apărut pe 16 septembrie. Acum sa vedem dacă Buck v. Bell va fi denunțat ca ilegal și imoral sau va rămâne legea pământului

 

Pe săptămâna viitoare…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro