DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Fiți gata de luptă că Trump e gata să vă fie proprietar

În cel mai recent număr din New York Review of Books, Mark Danner povestește despre  întâlnirea sa cu armata lui Trump. Ca ideologie, Trumpismul este condus de cruzime și dominație, chiar dacă retorica sa conține plângeri și victimizări. Dar atacul eșuat asupra Capitoliului, sediul parlamentului american, din 6 ianuarie a arătat că armata de milioane a lui Donald Trump nu se va topi când el nu mai are funcția prezidențială. Deci ce s-a petrecut atunci?

 

Cenușie și aspră a fost ziua „loviturii de stat stupide”, sau Stupid Coup. Cu nori denși, întunecați, iarbă noroioasă alunecoasă sub picioare și un vânt rigid, neiertător, in care fluturau steagurile „Stop the Steal” sau „oprește furatul”…  Pelerini cu fețe vopsite strălucitor purtau stindarde cu Trump în mijlocul unui tanc sau cu Trump-ca-Rambo brandând o mitralieră sau cu Trump ca șef de bandă de motociclete. Unui martor ca Mark Danner, acești oameni îi păreau rămășițele unui cult postapocaliptic. Bărbații cu barbă ca lâna de oaie, în pantaloni de camuflaj și jachete Harley, iar femeile cu hanorace roșii, albe și albastre și drapate  în steaguri roșii emblemate cu „Make America Great Again”, singura lor posibilitate să-și imagineze o togă romană… Și peste tot, de pe pălării, căști, până la hanorace și pantaloni se vedea acel nume monosilabic, fixat pe clădiri și avioane și „universități” și fripturi și vodcă: „TRUMP: NO BULLSHIT!” „LUPTAȚI PENTRU TRUMP!” „ISUS ESTE MÂNTUITORUL MEU, TRUMP ESTE PREȘEDINTELE MEU.”  Mark Danner a fost martor direct la stupidul coup american din 6 ianuarie. Într-un text povestește cum înainta spre Casa Albă, unde președintele urma să le vorbească demonstranților și să le dea direcția despre ce să facă în parlament: să revendice voturile Colegiului Electoral. Vocile electronice propagate prin megafoane  reverberau și atrăgeau mulțimea care, magnetizată, se apropia. Rândurile i se îngroșau și, în cele din urmă, corp lângă corp s-au unit. Înainte să-și dea seama, naratorul fusese încorporat într-o masă mișcătoare, care se îndrepta către o figură slabă gesticulantă la sute de metri distanță, ecou al imaginii grosolan pixelată a unui Eric Trump amplificat, mărit de o sută de ori pe jumbotron, ca sa fie văzut printre steagurile MAGA.  Mulțimea s-a mișcat aproximativ ca una singură, susținută de scandările ritmice („USA! USA! USA!” „Stop the Steal! Stop the Steal! Stop the Steal!”), iar deasupra volumului său dezordonat legănau steagurile și mâinile întinse strângând telefoanele celulare, pe care figura de pe jumbotron (acum Evita cu vocea de alamă a Trumpismului, Kimberly Guilfoyle, iubita stridentă a lui Donald Jr.) a fost reprodusă de câteva mii de ori până când se putea vedea. Apăsându-și coatele împotriva corpurilor de lângă el, Mark Danner cu greu își păstra piciorul pe pământul umed, luptând să-și controleze panica lui claustrofobă incipientă și respirând mirosul acru de marijuana care se revărsa împrejur. Tot ce mai trebuia era un vomitător.

 

„O, îl iubesc!” „Da, este uimitor!” Tinere cu părul închis la culoare se străduiau să țină o linie de vedere pentru a-l privi cu adorare pe Don Jr., sărutându-se acum cu Kimberly. Cu părul lins si dat pe spate, cu cămașă cu gâtul deschis și jacheta nebutonată, el a apelat la mulțime ca un vânzător de mașini second-hand. „Acesta nu mai este partidul lor republican!” a urlat Don Jr… „Acesta este Partidul Republican al lui Donald Trump!” Ca o stea de rock ‘n roll, și-a întins microfonul spre mulțime pentru a-i prinde răspunsul răcnit.    L-au auzit republicanii care se adunau  la Capitol? L-a auzit vicepreședintele Mike Pence, care a condus certificarea votului electoral? Căci Don Jr. striga un adevăr simplu, pe care, cu toată incontestabilitatea sa, mulți din partid nu l-au crezut niciodată sau nu au reușit să înțeleagă toate implicațiile sale. Trump îi deținea, îi poseda. Și, ca prerogativă a sa de proprietar, el a impus o loialitate nestingherită și singulară: nu loialitatea față de el, cu unele rezerve în mod prudent pentru Constituție și lege. Nu, loialitate în întregime față de el… Ziua de 6 ianuarie devenea ziua sa, ca o zi a alegerii sale de către mulțimea îndatorată. Este puterea auto-iluziei că mii de oameni mascați veniți să-și susțină stăpânul vedeau clar acest lucru, iar membrii sofisticați ai Congresului, mass-media și inteligența nu l-au văzut. Cu câteva clipe înainte, în timp ce familia regală vorbea într-un cort în fața Casei Albe și se pregătea să iasă pe scenă,  Guilfoyle, cu un zâmbet larg, îmbrăcată într-o pelerină neagră  a spus că speră că Pence va avea „curajul sau creierul de a face ceea ce trebuie ” și de a bloca certificarea alegerilor lui Joe Biden. Guilfoyle, fostă personalitate TV la Fox News, este un avocat care a lucrat ca procuror federal și asistent de procuror districtual în California, iar iată-o, într-un videoclip postat ulterior de Don Jr., profesând să creadă că vicepreședintele avea să întoarcă alegerile din 2020 de la învingători la învinși. Trump însuși îl presase explicit și apoi îl amenințase pe Pence  zile întregi, atât pe Twitter, cât mai ales la mitingul de la Dalton, Georgia, cu două nopți înainte, în ajunul celor două alegeri pentru Senat, unde a dezvăluit că Pence „este un tip de caracter. Bineînțeles, dacă nu mă ajută, nu-mi va mai plăcea la fel de mult ”.

Acum, familia Trump a plecat în Florida. E cald acolo. Și după îmbrăcămintea Melaniei (Gucci cu portocale) se pregătesc fie să culeagă, fie să vândă portocale. Le urez succes…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro