ortooxacell kiss2022.gif Flax

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU Este acum timpul potrivit să profităm?

Sărbători Fericite? Da, dacă ai vaccinul… În națiunile bogate sau din lumea din vest și China și poate chiar Rusia, care și-au creat vaccinul sau și-au asigurat accesul la vaccinuri, dezastrul economic provocat de sănătatea publică este pe calea ieșirii. Restricțiile care au închis întreprinderi, restaurante, școli, care au nimicit spitale, ar putea fi ridicate, aducând beneficii economice semnificative imediat după martie sau aprilie 2021, anunța cumva guraliv Peter S. Goodman în New York Times. Dar, pentru moment, imaginea este sumbră. Statele Unite, cea mai mare economie din lume, au suferit în fiecare zi un număr de morți echivalent cu un 11 septembrie, ceea ce face ca revenirea la normalitate să pară îndepărtată.  Economiile majore, precum Marea Britanie, Franța și Germania, sunt supuse unor blocaje proaspete, deoarece virusul își menține impulsul. După ce a contractat 4,2 la sută anul acesta, economia globală ar putea să se extindă cu 5,2 la sută anul viitor, potrivit lui Oxford Economics.  Această prognoză presupune o creștere anuală de 4,2% în Statele Unite și o creștere de 7,8% în China, a doua cea mai mare economie din lume, unde acțiunile guvernamentale au controlat virusul.
Europa va rămâne întârziată, având în vedere prevalența virusului, potrivit IHS Markit, economia continentului nerevenind la dimensiunea sa, dinainte de criză, timp de doi ani.  Dar un acord încheiat joi între Marea Britanie și Uniunea Europeană, care păstrează o mare parte din relația lor comercială după Brexit, a calmat cele mai grave temeri legate de o încetinire a comerțului regional. Dar până în 2025, daunele economice pe termen lung cauzate de pandemie vor fi de două ori mai grave, pe așa-numitele piețe emergente, în comparație cu țările bogate, potrivit aceluiași Oxford Economics. Sigur, aceste prognoze sunt notorii prin inexactitate.  În urmă cu un an, nimeni nu prezicea această pandemie dezastruoasă.  Variabilele cu care se confruntă acum economia globală sunt enorme.

 

Dar, ceea  ce mă preocupa aici e o altă întrebare. Chiar așa, putem zice sărbători fericite? Da, dacă ai vaccinul… Am spus asta mai devreme. Problema e că vaccinul, din nefericire, este  o marfă de vânzare. S-a investit în el și acum e timpul să facă bani, să refacă economia. Chiar așa? Chiar este acum timpul potrivit să recuperam daunele pandemiei și să începem să profităm cu vaccinul? Ce crezi? Cam așa se întreba și Mustaqeem De Gama, consilier la misiunea sud-africană la W.T.O. la Geneva. „Am văzut guverne închizând economiile, limitând libertățile, totuși proprietatea intelectuală este văzută a fi atât de sacrosantă încât acest lucru nu poate fi atins”. Chiar așa? Nici o sclipire de umanitate? Poate ceva e mai sacrosanct decât proprietatea, fie ea și intelectuală, și decât un patent. Poate ar trebui să fie ilegal să patentăm vaccine. Zic eu, într-un ton nepopular. Multe țări în curs de dezvoltare vor descoperi în 2021 o planetă a lor și mai izolată și mai segregată. Uită-te la India… Produce vaccinul… pentru export. Statele Unite au asigurat 1,5 miliarde de doze de vaccin, în timp ce Uniunea Europeană a blocat aproape două miliarde de doze – suficient pentru a vaccina toți cetățenii lor. Multe țări sărace ar putea fi lăsate să aștepte până în 2024 sau 2025 (India)  pentru a-și vaccina complet populațiile. Poverile mari ale datoriilor limitează capacitatea multor țări sărace de a plăti pentru vaccinuri. Creditorii privați au refuzat să ia parte la o inițiativă de suspendare a datoriilor, susținută de Grupul celor 20. Ajutorul promis de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional s-a dovedit dezamăgitor.  La I.M.F., administrația Trump s-a opus extinderii așa-numitelor drepturi speciale de tragere – moneda de bază a instituției – privând țările sărace de resurse suplimentare.  „Răspunsul internațional la pandemie a fost în esență jalnic”, a spus Kozul-Wright, de la organismul comercial al ONU.  Accesul la vaccinuri nu se bazează pe nevoie.  Se bazează pe capacitatea de a plăti.
Așa că, uite ce propun:. hai să facem un colind la IMF, la Bruxelles, la Washington, la ONU și să le explicăm Moșilor de acolo cum pandemia atacă omenia, chiar dacă face bine la buzunarul lor.  Oricine or fi ăia… Ho! Ho! Ho!

 

Sărbători fericite! Că noi o să avem vaccinul, nu?

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media