DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – enRaged

Distribuie:

Pe 18 iunie 1972, Washington Post publica pe prima pagină un articol despre o intrare forțată în timpul nopții precedente în sediul biroului Comitetului Național Democrat din complexul Watergate din Washington, DC. Cinci bărbați fuseseră arestați în timp ce încercau să fotografieze documente și să plaseze dispozitive de ascultare în birouri. Casa Albă a respins crima ca fiind o „spargere minoră”, iar o mare parte din mass-media națiunii a uitat de ea. Însă doi dintre jurnaliștii de la veneratul Washington Post, Bob Woodward și Carl Bernstein, au continuat să urmărească sursele și să găsească adevărul despre ceea ce a devenit cea mai mare poveste a politicii americane din secolul al XX-lea (este și un film excellent, All the President s Meen). Woodward și Bernstein au scris despre seria evenimentelor de la începutul anilor 1970 – cunoscute colectiv sub numele de scandalul Watergate – care au dus în cele din urmă la demisia președintelui Richard Nixon. Președintele Nixon a fost prins pentru că-și înregistrase convorbirea în care era de acord cu crima (crima era că republicanii au vrut să asculte ce ziceau democrații, înainte ca NSA – National Security Agency-  să se înființeze și să ne asculte pe toți!).

 

O jumătate de secol trece, și iată că dl. Carl Bernstein, jurnalistul veteran cunoscut mai ales pentru scandalul Watergate, alături de Bob Woodward, vine să aplaude noua carte a colegului său Bob, despre Trump, Rage. Ca acum 50 de ani, Bob are înregistrări, iar Carl a declarat cum casetele fostului său coleg despre președinte Donald Trump, în care Trump recunoaște că a minimizat efectul nociv al COVID-19, sunt „mai grave” in impact politic decât înregistrările despre Nixon care aplaudase intrarea forțată în complexul Watergate. Acum, în urma înregistrărilor făcute de Woodward pentru noua sa carte despre Trump, Rage, Bernstein a spus că implicațiile sunt „chiar mai grave decât în Watergate”. Despre ce este vorba? În februarie, 2020, când Woodward il înregistra pe Trump în timp ce il intervieva – absolut profesional din punct de vedere jurnalistic – au existat numeroase întrebări despre cât de mortal era coronavirusul și cum ar putea fi transmis. Era chiar atât de letal? Se transmitea prin aer? Unii experți au spus că probabil nu era aerian. Puțini păreau să aibă răspunsuri definitive. Dar cel mai renumit jurnalist celebru al națiunii știa – și știa că și președintele știa, pentru ca il intervieva. Dar domnul Woodward a decis să nu spună nimănui ca președintele mințea cu nerușinare.  Și din februarie au murit aproape 200.000 de americani. Berstein spune că Trump ar fi vinovat de omucidere din neglijență, prin omisiune și, chiar mai rău, prin minimizarea efectului. „Trece prin aer, Bob. Asta este întotdeauna mai dur decât atingerea”, i-a spus Trump lui Woodward, la începutul lunii februarie, cu câteva luni înainte ca oamenii de știință să „preseze” public Organizația Mondială a Sănătății, pentru a recunoaște natura transmiterii, spune:  „dacă era prin contact, nu trebuie să atingi lucrurile. .. Dar aerul, doar respiri aerul și gata,.te-ai infectat, deci, este foarte dificil. Este o chestiune foarte delicată. Este, de asemenea, mai mortală decât gripa.”

 

Trump i-a recunoscut deschis lui Woodward că dorește să minimizeze gravitatea virusului. „Am vrut să-l reduc mereu”, i-a spus Trump, în martie. „Mie îmi place sa minimalizez, pentru că nu vreau să creez o panică”. Trump, președintele cheerleader… sau clovn. Sunt clovnii vinovați vreodată? În Joker-ul lui Todd Phillips, cam da.Dar de ce este vinovat Bob? La urma urmei, Bob Woodward – omul care și-a câștigat faima și averea descoperind scandalul Watergate și acum omul care, zeci de ani mai târziu, a fost informat de președintele Statelor Unite că o pandemie mortală și contagioasă aerian cuprinde America – a decis să tacă chitic și să țină informația secretă timp de șapte luni. Unii spun ca secretul a fost ținut ca să poată să vândă cartea într-un moment mai oportun, mai aproape de alegeri. Explicație bună, dar 200,000 de oameni au murit între timp. Poate ar trebui sa primească ceva bani și ei. Un dolar de om mort? E cinic și minimalist. Dar mai ales dureros. Așa că atunci, aș propune ca toți banii să se ducă la un cont pentru familiile celor morți. Data viitoare, ar fi mai multă transparență.

 

Pe săptămâna viitoare…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro