DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – De ce recesiunea pandemică nu a provocat un suport masiv pentru Joe Biden?

Acesta este un mister central care rezultă din ceea ce, în acest moment, pare o pierdere îngustă, chiar dacă decisivă, pentru președintele Donald Trump. Chiar dacă rata șomajului este mai mult decât dublă față de acum un an, chiar dacă 1 milion de americani pe săptămână solicită ajutor pentru șomaj, chiar dacă Congresul nu a reușit timp de șase luni să treacă stimulentul suplimentar necesar, cu toate că sub Trump s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă de la al doilea război mondial, alegătorii i-au acordat note decente pe economie până în ziua alegerilor și cei care au votat cu Trump au adăugat cel puțin 5,7 milioane de oameni la numărul de votanți pentru el în 2016.

Nu cred ca s-a votat pe bază de rasism. S-a votat pe „ce ai în buzunar” și pe ce așteptai să obții. În America este un moment crucial, și singurul lucru pozitiv pe care Biden și Harris pot sa îl facă imediat este să organizeze Truth Commissions, care să înceapă un proces care s-a terminat brusc cu legile Jim Crow. Dar despre asta mai încolo.

Acum, iată analiza din magazinul Atlantic explicând cum economia nu l-a distrus pe candidatul Trump la voturi. Cel puțin cinci factori păreau să acționeze, transformând ceea ce ar fi trebuit să fie un vânt de forță împotriva lui Trump în puțin mai mult decât o briză și permițând președintelui să continue să alerge pe baza unei economii pe care coronavirusul a distrus-o.

Primul este că alegerile generale au avut loc atunci când economia și-a revenit, nu atunci când s-a destrămat. Alegătorii țin foarte mult la direcția economiei, sunt mai predispuși să pedepsească un partid de guvernământ dacă rata șomajului este scăzută, dar crește, decât dacă este ridicată, dar scade. Trump a intrat în această din urmă categorie, la fel ca Barack Obama în 2012. Economia teribilă, dar care se îmbunătățea, l-a lăsat pe Trump să aibă un record de restabilire a locurilor de muncă și redeschiderea afacerilor.

Al doilea factor este că finanțele gospodăriilor s-au menținut mai bine, din cauza trilioanelor de dolari de stimulare aprobate de Congres în primăvară. Cecurile unice, de 1.200 de dolari, pe care unchiul Sam le-a trimis majorității americanilor în urmă cu câteva luni, combinate cu creșterea temporară masivă de 600 de dolari pe săptămână a prestațiilor de asigurare pentru șomaj, a însemnat că pierderile catastrofale de locuri de muncă din primăvară și vară nu s-au tradus în pierderi de venit, pe net, pentru familiile americane, arată datele guvernamentale. Deoarece multe gospodării deja reduseseră cheltuieli precum călătoriile, vizitele medicilor, divertismentul și mesele la restaurant, au ajuns să aibă mai mulți bani la îndemână și economii mai mari.

Un al treilea factor este că persoanele cele mai rănite de gestionarea greșită de către  Trump a răspunsului federal la sănătatea publică și a consecințelor economice care au urmat au fost mai susceptibile de a fi democrații, care nu au votat pentru Trump, în primul rând. În termeni geografici, statele de coastă au suferit mai multe pierderi de locuri de muncă decât multe dintre statele pătrate ale interiorului: rata șomajului din Hawaii este mai mare de 15%, iar în California este mai mare de 10%, comparativ cu 5% sau mai puțin în Nebraska, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Iowa și Utah. Mai mult, criza locurilor de muncă este mai dură în zonele urbane dense decât în zonele rurale rare. În consecință, economistul Jed Kolko estimează că rata șomajului a fost cu patru puncte procentuale mai mare pentru democrați decât pentru republicanii probabili. Demografia și dispersia salariilor contează și aici: recesiunea COVID-19 a provocat pierderi disproporționate de locuri de muncă pentru lucrătorii tineri, negri și cu salarii mici – care tind să voteze pentru democrați. Omologii lor mai în vârstă, mai albi și cu venituri mai mari, mai susceptibili să-l susțină pe Trump, au trecut prin recesiunea virală relativ nevătămată.

In general, ca al patrulea factor, americanii par să nu dea vina pe Trump pentru epava cauzată de coronavirus sau recesiunea care a urmat, tratându-le mai mult ca un act al lui Dumnezeu, decât ca un produs al alegerilor politice. Într-un sondaj din octombrie, puțin peste jumătate dintre americani au spus că administrația lui Trump are o „mare” responsabilitate pentru situație, în timp ce trei din patru americani l-au învinuit pe George W. Bush pentru Marea Recesiune la un an din primul mandat al lui Obama. Mai clar, Trump nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru cele 230.000 de decese sau pentru milioanele de pierderi de locuri de muncă, învinuind în schimb China și democrații pentru închiderea economiei. Alegătorii săi par să fi ascultat.

În cele din urmă, polarizarea politică modifică modul în care alegătorii percep economia.   De-a lungul mandatului lui Trump, democrații nu s-au clătinat niciodată în disprețul lor față de el și de conducerea sa economică. Republicanii nu s-au clătinat niciodată în sprijinul lor. Evaluările sale de aprobare și dezaprobare au fost ciudat de constante. Chiar și o recesiune colosală și o pandemie nu au putut schimba acest lucru. Democrații văd lumea prin ochelari de culoare albastră, iar republicanii prin ochii de culoare roșie, ceea ce înseamnă că ce constituie condiții economice din viața reală au un efect mai mic asupra alegerilor.

Deci, așa cred eu ca economia nu l-a dezavantajat pe Trump. Votul era stabilit dinainte. Trump a fost ales pentru ca nu era Trump. Iar Biden a fost ales, se pare, pentru ca nu este Trump. Interesele celor care conduc economia sunt asigurate cu oricine. În plus, din punctul meu de vedere, fără Trump avem șansa să mai trăim pe planeta noastră, dacă ne apucăm de treaba. E mult de lucru. Să ne fie cu succes…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro