„Dâmboviţa liberă”, primul ziar din provincie al Revoluţiei, anunţat de TVR

Ziarele din întreaga ţară abundau de articole în care se descria în amănunt entuziasmul românilor pentru victoria obţinută, deşi pe 21 decembrie  îl înfruntaseră direct pe Ceauşescu pentru prima oară, iar revoluţia începuse de mai multe zile. „Dâmboviţa liberă”apărută la Târgovişte, după miezul nopţii, este primul ziar din provincie al revoluţiei anunţat de Televiziunea Română Liberă. Acesta a fost dus la Bucureşti de Jozsef Pildner, Anca Cernău şi Costel Simion. În „Declaraţia colectivului de redacţie al ziarului ” se relevă: „Declarăm că sîntem un ziar al poporului român şi vom sluji cu sacră datorie poporul român, că vom spune adevărul şi numai adevărul, că vom face totul pentru a informa cu probitate cetăţenii judeţului. În acest fel vom servi cu credinţă Patria, Poporul, contribuind la bunul mers al vieţii economice, sociale şi spirituale”. Declaraţia întruneşte adeziunea deplină a echipei redacţionale din acel moment: George Coandă, Alexandru Ilie, Constantin Năstase, Ion Neagu,Mircea Niţă, Sorin Popescu, Florea Radu, Petre Staicu şi Gabriela Stan.


În arhiva  Bibliotecii Judeţene”Ion Heliade Rădulescu”  se păstrează numărul din 30 decembrie 1989 al ziarului „Dâmboviţa Liberă”, în care „libertate” este cuvânt de ordine. Paginile ziarului sunt acoperite cu articole care subliniază mândria românilor scăpaţi din robia comunistă şi care simt din nou gustul libertăţii: „Binecuvântat de an nou liber”, „La mulţi ani Românie tânără şi liberă”, „La mulţi ani oameni liberi”, „Gânduri libere pentru un an nou liber”,”Garanţia democraţiei noastre reale”. Dorinţa de exprimare liberă a românilor suprimată atât timp, nevoia de a striga ceea ce gândesc ,de a simţi că trăiesc, este şi ea evidentă tot în articolele acestui număr precum: ” Glume-până ieri şoptite” sau „Cu pumnul în gură”.


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca