Apreciat de ambasadori şi susţinut de BBC, Ion Nilă, directorul Şcolii Vizureşti, a fost înlocuit cu soţia candidatului PSD

 

Ambasadorii Şcolii Vizureşti

 

Şcoala Vizureşti este o comunitate educaţională aparte, mai ales din cauza faptului că, aici, majoritatea copiilor sunt romi. Despre integrarea educaţională a etniei au vorbit toate guvernele care au condus România, dar, dincolo de vorbe, unii chiar au trecut la fapte. Unul dintre ei este Ion Nilă. Este impresionant cum a adus directorul Şcoala Vizureşti în atenţia nu a ţării, ci a lumii, prin proiecte şi memorii care au vrut să demonstreze că şi copiii romi, dacă au parte de educaţie, nu se deosebesc cu nimic de ceilalţi copii. Pe cei mai mulţi i-a întors de pe drumul cerşetoriei şi i-a convins să vină la şcoală. Aşa l-a convins pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, să-i viziteze pe micuţi, anul trecut, pe 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Ambasadorul nu a venit, a văzut copiii şi a plecat. S-a implicat financiar pentru tipărirea unei culegeri de colinde trilingvă, culeasă de copiii romi de la Vizureşti, în română, engleză şi limba romani. Apoi a sprijinit şcoala într-un proiect de cumpărare a 42 de instrumente muzicale pentru 42 de elevi care ştiu să cânte pe note. Au învăţat cu un profesor din Bucureşti, adus la Şcoala Vizureşti din fonduri private, atrase de directorul Nilă.

La Vizureşti a venit şi ambasadorul Japoniei, pe care Nilă l-a cunoscut la evenimentele la care a fost invitat de Ambasada SUA. Acesta i-a promis că va susţine financiar un atelier de origani la şcoală, cu un profesor de la Palatul Copiilor Bucureşti, care să îi înveţe pe micuţi tainele împăturirii hârtiei.

 

Un film BBC despre copiii romi de la Vizureşti

 

Acum câţiva ani, când tabloidele englezeşti titrau despre faptul că romi români sunt doar hoţi şi cerşători, Ion Nilă a vrut să facă dreptate pentru copiii pe care-i pregătea şi a făcut un memoriu către BBC, în care a arătat că romii educaţi pot fi orice: profesori, doctori, artişti. Memoriul i-a împresionat pe realizatorii celebrului post, iar anul acesta Cristian Mungiu a adus în localitate doi regizori care au început documentarea pentru un film de lung metraj jumătate documentar, jumătate ficţiune despre impactul pozitiv pe care educaţia îl are în rândul comunităţii rome. Cei doi regizori au convins postul să se implice şi financiar la Şcoala Vizureşti. Întrebat de ce are nevoie, Nilă le-a povestit despre un proiect de suflet pe care englezii au fost de acord să-l finanţeze: mansardarea corpului clădirii pentru organizarea de ateliere de croitorie, foto, IT şi origami. Toate ar fi trebuit să fie nu numai ateliere practice dar şi teoretice, în care copiii să învete şi istoria şi tendinţele actuale ale acestor îndeletniciri, cu profesori din capitală.

Ar mai fi multe de spus despre fostul director. La rândul său, încă învaţă, urmând să-şi suştină un doctorat în psihologie, managementul educaţiei şi comunicare didactică. A participat la reuniuni şi activităţi ale celor mai mari organisme non guvernamentale cu impact asupra politicilor educaţionale mondiale, invitat de ambasadorii care acum i-au devenit prieteni. Deşi nu mai era director, pe 1 iunie a adus copiilor printr-o sponsorizare 380 de pachete cu bunătăţi. Şi lista poate continua. Multe dintre proiectele directorului nu vor mai putea fi puse în practică odată cu înlocuirea sa. Cu toate acestea, Ion Nilă spune că va lupta toată viaţa pentru copiii din Vizureşti pentru care are deja planuri şi din postura de consilier pshio-pedagocic pe care o deţine după demiterea din funcţia de conducere.

 

Cu ce a greşit Ion Nilă?

 

Greu de spus, în condiţiile în care 14 ani de zile a  fost şi şeful organizaţiei locale a PSD. Acum 4 ani, la schimbarea guvernului, Florin Popescu  l-a chemat la o discuţie, iar activitatea sa a fost recunoscută de democrat liberali. Nilă a primit susţinere de la adversarii politici şi a rămas director pentru că merita. A fost schimbat acum de ai lui, din cauza strânsei relaţii de prietenie pe care o are cu primarul în funcţie, Păun Marin. Acesta  a părăsit şi el social-democraţia şi va candida din partea PDL. Ne întrebăm oare “capii” Inspectoratului Şcolar au cea mai mică urmă de conştiinţă când semnează demiterea unor asemenea persoane şi înlocuirea lor cu rude de gradul I ale candidaţilor USL. În cazul de faţă, profesoara de muzică, Nicoleta Sandu, soţia lui Florin Sandu, social democratul care vrea să fie primar. Domnilor inspectori şcolari generali, oricât de strânsă ar fi prietenia dintre Ion Nilă şi Păun Marin, niciodată Nilă nu  va putea să-l susţină pe primar, cum o va face soţia unuia dintre candidaţi.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro