Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

ANOSR cere suplimentarea locurilor la concursul de rezidențiat pentru a da o mână de ajutor sistemului sanitar

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat, printr-un comunicat de presă, faptul că au trimis o solicitare către Ministerul Sănătății prin intermediul căreia cer suplimentarea locurilor pentru medicii rezidenți din toată țara. Pun această solicitare pe fondul crizei sanitare prin care trecem și al nevoii urgente de personal medical acreditat.

Măsura suplimentării locurilor pentru Rezidențiat a fost adoptată și în anul univeristar 2019-2020, tot din pricina crizei sanitare care, în acest an, s-a adâncit.

„În contextul actual pandemic, sistemul medical se află în colaps, atât din punct de vedere al infrastructurii și al resurselor, cât și al personalului medical suprasolicitat și insuficient numeric. Acest ultim aspect a fost constatat chiar în decursul ultimei luni de zile, când România a fost forțată să activeze Mecanismul de Protecție Civilă a Uniunii Europene, solicitând sprijin din partea altor state membre pentru a putea gestiona această situație critică scăpată de sub control. În acest context, ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătății de a diminua numărul inițial de locuri scoase la concurs pentru rezidențiat, menit să integreze în sistemul medical noua generație de tineri absolvenți din domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie.

 

Deși numărul inițial de locuri pentru viitorii rezidenți, aprobate în acest moment, este de 6311, Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 5949 de locuri, o scădere cu 8.65% față de numărul de locuri scoase inițial la concurs în 2020 (6513 locuri), fapt pentru care nu identificăm o argumentație plauzibilă. Mai mult decât atât, pentru specialitățile deficitare și chiar suprasolicitate în pandemie, numărul inițial de locuri scoase la concurs a scăzut față de 2020 de la 209 la 153 (Anestezie și Terapie Intensivă – ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecțioase)”, au precizat reprezentanii ANOSR.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media