24 de elevi de la „Voievodul Mircea” au câștigat Euroscola și au fost invitați la Strasbourg

Distribuie:
  • 24 de elevi ai Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște au participat la ZIUA EUROSCOLA, pe 17 ianuarie 2020

 

Prezentarea școlii Voievodul Mircea în hemiciclu – Parlamentul European, Strasbourg, 17 ianuarie 2020

17 ianuarie a fost prima ZI EUROSCOLA (EUROSCOLA DAY) organizată de Parlamentul European la Strasbourg, în anul 2020. Această zi va rămâne în amintirea celor 24 de elevi ai Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște, care au făcut parte din echipa EUROSCOLA, echipă ce s-a numărat printre câștigătoarele Concursului Național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019 – 2020).

Acest concurs a fost organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN), care s-a desfășurat sub titlul generic „Educația schimbă vieți”.

Pentru o zi, elevii Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște au fost parlamentari europeni, au contribuit la dezbateri pe teme propuse de Parlamentul European, au votat și au învățat astfel lecția atât de firească a democrației.

În prima parte a zilei, elevii au fost invitați să adreseze întrebari unuia dintre membrii Parlamentului European, domnul Younous Omarje. Tinerii prezenți la această sesiune informală (aproximativ 500 de elevi din întreaga Uniune Europeană) au adresat cu îndrăzneală întrebări despre poluare, despre măsurile pe care le are în vedere Uniunea Europeană pentru încetinirea procesului de schimbare climatică, despre urmările plecării din UE a Marii Britanii, despre divizarea Uniunii Europene între est și vest, despre recentul eveniment petrecut in Iran, despre emigranți și securizarea frontierelor.

Elevii târgovișteni, îmbracați în tricouri albastre, cu inscris galben, se disting în plenul PE

Martorii acestui început de „sesiune parlamentară”, dedicată elevilor, au putut remarca faptul că tinerii de astăzi sunt puternic ancorați în realitatea cotidiană și că reușesc să articuleze corect și coerent puncte de vedere, întrebări incisive, incomode, ridicând constant problema rolului lor în această nouă etapă a Uniunii Europene. Desigur, elevii au primit cu această ocazie o lecție de diplomație și de comportament în spiritul corectitudinii politice („political correctness”).

A doua parte a activității desfășurate la Parlamentul European din Strasbourg a constat în exersarea rolului unui parlamentar. Elevii au fost împărțiți în grupe de lucru, având de dezbătut pe diferite teme propuse anterior. La sfârșitul acestor ateliere de lucru, elevii au avut de propus moțiuni, pe care le-au susținut și le-au apărat ulterior în plenul Parlamentului, format din elevi. Aceștia au putut vota moțiunile propuse de colegi; unele au trecut, altele au fost mai puțin convingătoare.

La sfârșitul zilei, două „lecții” au rămas în mintea participanților la această zi EUROSCOLA: că dezbaterea este oxigenul democrației și că, exersând-o, se întâmplă ceva magic: consensul.

 

 

Profesori coordonatori,

Ionescu Elena – Daniela

Stancu Magdalena

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro