Activitatea Marchand oprită de autorități! Nu a respectat prevederile Autorizației Integrate de Mediu

Marchand, societatea din Parcul Priboiu, care le-a făcut viața un calvar locuitorilor din comuna Vulcana Pandele, dar și din localitățile apropiate, pune lacătul pe poartă până ce va rezolva problemele legate de mediu. Agenția de Protecția Mediului a suspendat Autorizația Integrată de Mediu pentru 6 luni de zile, timp în care societatea este obligată să intre în legalitate. Autorizația fusese emisă în urmă cu doi ani, timp în care funcționarea societății și mirosurile emanate au generat un protest de stradă al locuitorilor comunei, dar și o dezbatere publică în care au ieși la iveală și alte probleme. Termenul de suspendare începe de luni, 11 mai. Pe perioada suspendării autorizației, este interzisă desfășurarea activității.

Săptămâna trecută și Apele Romane  au făcut un control inopinat la locul deversării în emisar al SC Marchand.

Gazeta Dâmboviței a intrat în noiembrie 2019, în posesia unor documente care arată că poluatorul a prezentat date false autorităților locale cu privire la un studiu privind calitatea aerului. Autoritatea invocată de societate ca cea care a efectuat studiul, ce stă și la baza unei autorizații date de Agenția de Mediu, neagă într-un răspuns oficial că l-ar fi realizat în forma prezentată pentru autorizare. (DETALII AICI)

Pe 20 noiembrie, Gazeta Dâmboviței atrăgea atenția, sub amenințările cu procese ale Marchand, că problemele sunt:

 1. Lipsa certificare ISO 14001:2015 / EMAS management deșeuri. Nu există un sistem clar de trasabilitate pentru deșeuri producție și aditivi tehnologici utilizați.
 2. Lipsa certificare ISO 45001:2018 Acest standard nu este implementat deși heparina se pare că are efect degenerativ și este strict interzis contactul cu heparină pentru femeile care vor să rămână însarcinate. Riscurile de avort și mutații genetice ale fătului provocate de heparină fiind o îngrijorare în mediul științific.
 3. Societatea nu deține un sistem prin care să identifice principalii indicatori de performanţă în domeniul mediului.
  Nu există stații de măsurare continuă pentru pulberi, SO2, NO, compuși organici volatili.
  Nu este implementat nici un proces de neutralizare individualizat pentru acești compuși.
  Cerința este obligatorie, prevăzută în Autorizația Integrată de Mediu eliberată APM Dâmbovița.
 4. Lipsă măsurători actualizate (an 2018-2019)conform SR EN 13725:2003 privind Calitatea aerului. Lipsa unei stații de măsurare continuă privind poluarea olfactivă ar putea permite deversarea periodică de noxe olfactive rezultate din procesul de producție care nu prevede stații de neutralizare pentru compușii organici volatili. Metoda folosită cu cărbune activ poate fi ineficientă pentru anumite substanțe organice volatile și totodată îsi pierde eficiența în timp.
  Această metodă implică stații de măsurare permanente întrucât eficiența ei depinde de rata de înlocuire a filtrelor.
  Raportările ar trebui să se facă semestrial, obligatoriu, așa cum prevede Autorizația Integrată de Mediu la capitolul 14.
 5. Nu există măsurători actualizate (an 2018-2019) privind apele uzate deversate în râul Ialomița. Nu există indicatori de performanță pentru stația de tratare a apelor aparținând societății Terra Dinamic SRL.
 6. Riscurile majore generate comunităților locale de o societate care utilizează anual tone de, sulfați de aluminiu, metabisulfit de sodiu, sodă caustică, hipoclorit de sodiu și alcool metilic într-o zonă rezidențială și nu prezintă nici un buletin de analiză actualizat (2018-2019) privind apa freatică, solul și vegetația.
 7. Nu a fost prezentat nici un studiu de impact în satele/comunele alăturate privind funcționarea societății din 2014 pana în prezent cu privire la incidența bolilor degenerative asociate compușilor organici volatili (cancer, parkinson) și nici privind incidența cazurilor de avort sau deviații genetice privind noii născuți.

Se pare că autoritățile sunt decise, totuși, să determine societatea să respecte legislația în vigoare.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro