VULCANA PANDELE: Fabrica de mațe pute și în documente! Date false, pe sub nasul autorităților (DOCUMENTE)

Continuă saga mirosurilor la Vulcana Pandele. Gazeta Dâmboviței a intrat în posesia unor documente care arată că poluatorul a prezentat date false autorităților locale cu privire la un studiu privind calitatea aerului. Autoritatea invocată de societate ca cea care a efectuat studiul, ce stă și la baza unei autorizații date de Agenția de Mediu, neagă într-un răspuns oficial că l-ar fi realizat în forma prezentată.

În vara trecută, peste 300 de locuitori ai localității au protestat printr-un marș împotriva SC. MARCHAND PHARMA TECH SA, societate acuzată că poluează olfactiv prin procesarea mațelor de origine animală. Mirosul pestilențial continuu a adus locuitorii satului în prag de revoltă socială.

Nenumărate demersuri făcute către autoritățile locale s-au soldat cu controale și o amendă în valoare de 50.000 lei de la Garda de Mediu Dâmbovița. Dar în afară de sancțiunea aceasta, olfactiv nu s-a schimbat nimic. În 2018, Gazeta Dâmboviței realiza un material la solicitarea oamenilor din comună.

Primăria Vulcana Pandele a făcut nenumărate adrese către SC MARCHAND PHARMA TECH SA prin care aducea la cunoștință prezența în continuare a mirosului în localitate si cere luarea de măsuri imediate, inclusiv a cerut un studiu de olfactometrie dinamică către DSP Dâmbovița.

Societatea comerciala răspunde primăriei trimițând, în luna iulie, date dintr-un studiu pe care îl atribuie  Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND).


Doar că studiul a fost făcut în aprilie 2019 la societatea comercială ce deținea stația de epurare a apelor uzate din Parcul Industrial Priboiu, respectiv SC TERRA DINAMIC SRL, societate ce ulterior studiului a fost înglobată în MARCHAND PHARMA TECH SA. Mai precis, studiul nu are legătură cu activitatea fabricii de prelucrare a membranelor naturale pentru industria cărnii.

Primăria Vulcana Pandele s-a  îndreptat cu o cerere de lămurire către ECOIND și a primit (pe 1 noiembrie) un răspuns în care se subliniază că studiul nu este făcut pentru emisiile olfactive ale procesatorului de mațe și nu are legătură cu mirosurile emanate de procesul de producție ale SC MARCHAND PHARMA TECH SA, ci cu stația de epurare.  Cităm :
-NU a efectuat nici un studiu de olfactometrie dinamică privind mirosurile generate de activitățile desfășurate în cadrul SC MARCHAND SRL.
– NU a efectuat măsurători la coșurile de dispersie ale SC MARCHAND PHARMA TECH SA.
– a realizat un studiu similar, ca și conținut, celui atașat de dumneavoastră, cu titlul “Studiu de dispersie a mirosului în aerul înconjurător generat de stația de ape uzate – SC TERRA DINAMIC SRL” în aprilie 2019.

Se observă cum SC MARCHAND PHARMA TECH SA se folosește de date copiate dintr-un studiu ce nu se referă la emisiile de la coșurile de dispersie și încearcă să păcălească, atât Primăria Vulcana Pandele, cât și locuitorii comunei.
Se pare că, a reușit sa păcălească doar Agenția Pentru Protecția Mediului Dâmbovița, agenție ce dă undă verde construirii a 4 coșuri de evacuare a aerului viciat, prin Decizia Etapei de Încadrare, nr. 389 din 06.12.2018.

Conform documentatiei, SC MARCHAND PHARMA TECH SA se obligă să construiască, sub stricta supraveghere a agenției, niște instalații de spălare a aerului evacuat, ce vor permite păstrarea calității olfactive în standardele legale.

Ne atrage atenția în această decizie motivarea de la capitolul “Localizarea Proiectelor”, unde la pct. 2.3, după o înșiruire de legi, ordonanțe de guvern și HG-uri, se spun 2 lucruri surprinzătoare, ținând cont de reclamatiile și sancțiunile existente de dinainte de 2018!

Astfel, la pct. 2.3. “capacitatea de absorbţie a mediului” se prevede o atenție deosebită pentru:
” g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu au fost înregistrate astfel de situaţii;
h) ariile dens populate: nu e cazul” Ori este o greșeală de redactare ori, cine l-a intocmit nu cunoștea realitatea din teren.

În ciuda acestei învestitii pentru curățarea aerului, în continuare în Vulcana Pandele miroase pestilențial a hoit.

Aceeași societate, SC MARCHAND PHARMA TECH SRL, vrea să se extindă, astfel că în data de 25.11.2019 va organiza o dezbatere publică pe aceasta temă, la Primăria Brănești.

Vom urmări îndeaproape dezbaterea și mai ales felul cum se vor da avizele de mediu pentru această societate ce continuă să polueze olfactiv o comunitate ajunsă la capătul răbdărilor.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro