Termica Târgovişte a vândut, fără ştirea CLM, certificate de emisie gaze în valoare de 100.000 de euro!

Şedinţă de îndată astăzi la Consiliul Local Municipal, convocată de executiv, prilejuită de un nou gest de independenţă a conducerii Termica Târgovişte. Zilele trecute aceasta a vândut pe bursa energiei 40 000 de certificate de emisie gaze cu efect  de seră, din cele 160 000 pe care le deţine societatea, la preţul de 2,9 euro bucata. Cu banii încasaţi au fost achitate restanţe salariale pentru cei 170 de angajaţi. Gestul conducerii societăţii, de a  face o asemenea tranzacţie fără a anunţa consiliul local în condiţiile în care Termica este în faliment, este considerat incalificabil de către primarul municipiului Gabriel Boriga, cel care a şi convocat şedinţa. “Am convocat şedinţa pentru că actuala conducere a societăţii îşi bate joc de banii târgoviştenilor neînştiinţând consiliul local asupra unor cheltuieli  de 7 miliarde de lei vechi, la care pot urma alte 19, în interesul angajaţilor Termica care nu muncesc de 4 luni de zile. Nici o clipă CLM nu a fost înştiinţat de existenţa acestor certificate de emisie gaze cu efect de seră, de intenţia de a le valorifica sau de destinaţia banilor.”, a precizat pentru Gazeta Dâmboviţei, Gabriel Boriga. Acesta a mai spus că în situaţia în care se află Termica ar fi putut obţine plăţile compensatorii de la stat, iar banii pe cerutificate ar fi putut fi folosiţi altfel.

În faţa consilierilor, conducerea Termica a precizat că a luat decizia vânzării certificatelor pentru a plăti salariile. Fiecare muncitor urmează să primească câte 10 salarii compensatorii, plus drepturile restante. Nu s-a motivat însă faptul pentru care tranzacţia s-a făcut la secret, precizându-se doar că certificatele vor expira la finalul acestei luni.

Liderul consilierilor PSD, Cristian Stan, a precizat astăzi că strict legal Termic avea dreptul de a vinde certificatele. Acesta a admis, însă, că modul ascuns în care s-a făcut aceasta a fost o greşeală. Stan a declarat că nu ştia de existenţa certificatelor şi consideră normal ca CLM să fi fost informat cu privire la existenţa lor. Pe de altă parte consilierul PSD crede că valorificarea certificatelor este singura şansă ca angajaţii să primească banii. “Banii obţinuţi ar acoperi toată sarcina salarială restantă, plus salariile compensatorii. Nu există altă posibilitate.”, a spus Cristi Stan.

Boriga însă vede şi o altă soluţie, considerând că Termica a luat-o pe drumul cel mai uşor: “Sunt total revoltat că Termica are de încasat 20 de miliarde de lei vechi. În loc să recupereze banii, stau şi iau din cei ai târgoviştenilor. Suntem bătaia de joc a lui Popescu de la Termica!”, a mai spus Boriga.

Cu fapta consumată, în urma unei şedinţe de mai bine de 2 ore, consilierii au decis că Termica să poată sa vândă restul de 120.000 de certificate doar în cazul obţinerii unui mandat special prealabil din partea forului, aşa cum se întâmplă în cazul tranzacţiilor mai mari de 5 milioane de lei.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro