TÂRGOVIȘTE: Curtea Domnească, din nou în restaurare! Ultima dată s-a ales cu termopane și gresie

Distribuie:

Consiliul Județean Dâmbovița a anunțat că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a acordat 90 de puncte din 100, proiectului  “Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte” în etapa  de evaluare tehnică şi financiară. Cu alte cuvinte va începe un alt proiect de restaurare în cadrul Curții Domnești, cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de lei . Sunt vizate pentru lucrări: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri – Domnească Mică şi Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului.

Curtea Domnească a Târgoviștei a fost restaurată şi în perioada 2011 – 2012, cheltuindu-se 3,4 milioane de euro. Termopanele, plasticul și gresia  montate sub scuza că se vor realiza spații expoziționale au generat un condens care a măcinat cărămida și a umplut spațiul de umezeală și mucegai.

 „Reintroducerea în circuitul turistic a Cetăţii de Scaun Târgovişte» a fost un proiect finanțat  de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu beneficiari  Primăria municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Valoarea contractului a fost  de 3.480.506,49 euro și a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi CLAR REHABILITACION SL, împreună cu SC COBADI IMPEX SRL Târgovişte. Lucrarea de 3,4 milioane de euro a avut doar o garanție de 1 an de zile. Directorul Complexului Muzeal a declarat în 2015 că nu a semnat procesul verbal de recepţie. Altcineva  a semnat totuşi, proiectul fiind încheiat.

Noul proiect accesat de CJD nu corectează nimic din greșelile majore ale primului, fiind vizate alte obiective din cadrul ansamblului, asupra cărora avem speranța că proiectanții și  restauratorii se vor apleca cu mai multă grijă și responsabilitate față de moștenirea culturală și istorică decât în cazul primului proiect.

Conform unui comunicat al CJD, după finalizarea noii etape de restaurare “numărul turiștilor va crește cu  8,77% pe an, ceea ce va contribui la impulsionarea turismului în Judeţul Dâmboviţa”.

Iată obiectivele vizate spre restaurare:

Ruinele Bisericii Paraclis

Turnul Chindiei

Biserica Sfânta Vineri

elevi_curtea_domneasca_2

Biserica Mare Domneasca, asupra căreia s-au făcut și alte lucrări de restaurare, unele controversate, precum acoperirea cu tablă a lăcașului de cult

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro