Răcari: “Domnule primar, rahatul e pe drum şi o să ne înece!”

Foto – Pancarta a apărut pe un stâlp din zona de blocuri a oraşului, a doua zi după oprirea apei la Răcari. Ea a fost înlăturată de reprezentanţii primăriei după puţin timp. 

Povestea opririi apei de la Răcari şi posibila infestare a acesteia cu dejecţii a fost astăzi încheiată printr-un comunicat al DSP care atestă că apa este bună de băut. Asta după ce s-a luat măsura realizării unui sistem de traversare supraterană a conductei de alimentare care a fost scoasă astfel din subsolul blocurilor inundate cu rahat. Rezolvată pe moment, sursa problemei şi a nemulţumirii oamenilor rămâne – lipsa canalizării. Incidentul cu oprirea apei a  plecat chiar de la lipsa unui sistem de canalizare, ceea ce a generat ca, în zona blocurilor, dejecţiile să refuleze din subsoluri şi să iasă în stradă, aşa cum scria în pancarta apărută peste noapte pe un stâlp. Gazeta Dâmboviţei a  aflat că un cetăţean nemulţumit a făcut o plângere la Bucureşti, de unde a plecat tot scandalul. Apa s-a oprit mai mult pe sistemul suflării în iaurt, când reprezentaţii Companiei şi cei a CJD au văzut rahatul ieşit din fose. Nu este prima dată când se întâmplă un asemenea fenomen la Răcari. Din fericire însă mizeria nu a ajuns în conductele de apă care treceau prin subsol.

Conform DSP, analizele au arătat neconformitatea parametrului “clor residual liber”, deci nu infestare cu rahat. Neconformitatea se datorează unei concentraţii crescute a manganului de origine naturală, provenit din sursa din care se face alimentarea, precum şi gestionării defectuoase a procesului de clorinare. Cu alte cuvinte, Compania de Apă trebuia să facă o investiţie în demanganizare pentru apa de la Răcari şi să clorineze apa cu mai multă responsabilitate. Această situaţie este similară celei din zona Găeşti, unde de ani de zile apa este de culoare maro din cauza manganului, fără a fi luate măsuri eficiente. Având în vedere această situaţie, Direcţia de Sănătate Publică a impus Companiei de Apă Târgovişte – Dâmboviţa de Apă următoarele:

reevaluarea din punct de vedere tehnic a intregului sistem de alimentare cu apa  tinand cont de necesitatea montarii unei trepte de demanganizare si a unui rezervor de inmagazinare de o capacitate adecvata  consumului care sa asigure amestecul si timpul optim de contact intre substanta clorigena si apa.

  –gestionarea corecta a procesului de clorinare astfel incat concentratia clorului rezidual liber sa  respecte valorile impuse de legislatia sanitara si sa previna orice risc de contaminare microbiologica a apei.

  -monitorizarea in continuare cu un ritm intensificat a calitatii apei furnizate tuturor locuitorilor orasului Racari.

  -anuntarea de indata a Directiei de Sanatate Publica Dambovita cu privire la orice avarie, incident, probe neconforme care ar putea avea impact asupra sanatatii publice.

Un oraş fără canalizare

Din nefericire oraşul Răcari nu a fost inclus în prima etapă a fondurilor europene pentru investiţiile în apă şi canal: POS I Mediu. Răcariul ar fi urmat să intre la finanţare pe economiile făcute pe proiect, conform unei promisiuni a fostului preşedinte CJD, Florin Popescu, făcută primarului Caraveţeanu, lucru care nu s-a mai întâmplat, Popescu pierzând funcţia. Cu sprijin, în perioada USL, localitatea a primit finanţare prin Fondul de Mediu pentru o parte din reţeaua de canalizare. Lucrarea nu a  fost nici astăzi adjudecată, după ce la prima licitaţie nu s-a prezentat niciun constructor. La acest moment este în stadiu de reevaluare şi va fi urcată din nou în sistemul de achiziţii publice pentru adjudecare. Totuşi răbdarea unei bune părţi a localnicilor a cam ajuns la final, din moment ce au făcut plângeri la mediu pentru lipsa canalizării. Proiectul de alimentare cu apă are o valoare totală de 9 milioane de lei, 6 de la Fondul de Mediu şi restul de la bugetul local. Se vor realiza: staţie de epurare, staţie de tratare a apei, 5 km de reţele de apă şi 5 km de canalizare. În prima fază se vor realiza reţele în Răcari şi Ghergani, urmând ca proiectul să continue cu faza a doua – Mavrodin.

Până atunci însă rahatul ajunge în stradă la Răcari. Situaţia cu oprirea apei a obligat practic  primăria Răcari în colaborare cu Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa să demareze o acţiune  de vidanjare a subsolurilor blocurilor afectate şi decolmatare a rigolelor stradale. S-a discutat la nivelul administraţiei publice locale necesitatea  contractării în cel mai scurt timp  de către proprietarii imobilelor a serviciilor de vidanjare periodică cu un operator specializat. Asta înseamnă, însă, costuri suplimentare pentru oameni. În anii trecuţi această operaţie era făcută cu o vidanjă a primăriei. Aceasta însă nu a mai fost autorizată, iar  cei care pot face operaţiunea, contra cost, sunt cei de la Compania de Apă, autorizaţi în acest sens.

 Situaţia nu ar fi atât de serioasă dacă nu ar veni sezonul cald, când repetarea unui asemenea incident ar însemna un pericol epidemiologic major pentru localitate, în cazul în care dejecţiile ar lua-o pe şanţuri, ca acum.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro