Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

27-11-2021

“Problema este foarte gravă, din punct de vedere al precipitaţiilor”. Vezi aici ce specialist în agricultură spune acest lucru:

 Inginerul Nicolae Manea, directorul coordonatorul Unităţii Fitosanitare Dâmboviţa, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă a Direcţiei Agricole Judeţene că, deşi starea fitosanitară a plantelor este bună, temperaturile ridicate din luna decembrie 2013, în cazul unui îngheţ, în lipsa zăpezii, culturile de rapiţă ar  putea fi în pericol. “Starea fitosanitară a culturilor este relativ bună. Problema este că datorită temperaturilor ridicate vegetaţia a continuat. Problema este foarte gravă, din punct de vedere al precipitaţiilor. Luna decembrie a fost cea mai secetoasă din ultimii 50 de ani. La ora actuală, nu se constată o lipsă a apei din sol. Problema este că, dacă, după această perioadă, de temperature ridicate, va veni un ger puternic, fără a avea zăpadă pe teren, cred că toate culturile de rapiţă se vor duce“, spune inginerul Nicolae Manea. În judeţul nostru, 3800 de hectare de teren agricol au fost însămânţate toamna trecută cu rapiţă, aşa cum informa DAJ Dâmboviţa, la vremea respectivă, rapiţa  fiind cultura cea mai răspândită, de altfel, în ultimii ani, datorită avantajelor pe care le oferă aceasta: schema de plată unică pe suprafaţă, reducerea accizei la motorină, subvenţia primelor de asigurare, ajutor specific în sectorul agricultură ecologică şi subvenţionarea dobânzii la creditele de producţie.

Şi specialiştii că includerea rapiţei în asolament prezintă multe avantaje, fiind o foarte bună premergătoare pentru cerealele de toamnă, deoarece mobilizează o cantitate importantă de elemente nutritive pe care le lasă într-o masă vegetală bogată, care se descompune uşor în stratul arabil.

Inginerul Nicolae Manea spune că şi culturi precum secara sau orzoaica ar putea avea de suferit din cauza precipitaţiilor, în prezenţa unui eventual îngheţ.

“Nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cultura mare

Inginerul Elena Alecu, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Judeţene, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că nu sunt motive de îngrijorare, deocamdată, în ceea ce priveşte starea culturilor, mai ales că specialiştii prognozează precipitaţii în perioada următoare: “Până la această dată, nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cultura mare, chiar dacă au fost temperaturi destul de ridicate în această perioadă. Din informaţiile noastre, culturile arată, deocamdată, bine. A existat o resursă de apă din sol încă din toamnă. Este adevărat, însă, că au nevoie de  precipitaţii în următoarele săptămâni“.

Elena Alecu a mai anunţat că la anumite specii pomicole mai sensibile, acolo unde a început déjà fenomenul de înmugurire, în condiţiile unei răciri bruşte, aceste specii ar putea fi afectate.

Inginerul spune că s-a început déjà o evaluare referitoare la evoluţia producţiei agricole din perioada 2013-2014.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI