Liviu Muşat, director ADR: ”Provocarea majoră a acestui an va consta în depunerea la timp a cererilor de rambursare, fapt ce reprezintă un salt calitativ major în atingerea ratei de absorbţie a fondurilor europene”

Anul trecut, judeţul nostru a fost singurul judeţ din Regiunea Sud Muntenia care a atras fonduri pe toate măsurile POR, motiv pentru am ales să stăm de vorbă, pe acest subiect, cu cea mai indicată persoană. Astfel, vă oferim un interviu, în exclusivitate, cu directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, despre gradul de absorbţie al fondurilor Regio în Dâmboviţa şi despre importanţa acestora pentru dezvoltarea judeţului nostru.

 

-Ce au însemnat, din punctul dumneavoastră, ca director al ADR Sud Muntenia, banii veniţi prin Programul Operaţional Regional, în Dâmboviţa, pentru acest judeţ? Au contribuit obiectivele realizate cu acești bani la dezvoltarea judeţului?

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia îndeplineşte funcţia de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013. Din această perspectivă, fondurile au fost alocate la nivel regional şi au avut o valoare de aproximativ 630 de milioane de Euro, o parte din această sumă fiind absorbită şi de dâmboviţeni. Având în vedere că paleta finanțării nerambursabile a fost largă, şi mă refer aici la varietatea domeniilor majore de intervenţie ce puteau fi accesate, cred că ce s-a realizat cu sprijin Regio contribuie la dezvoltarea judeţului.

-Câte proiecte s-au semnat pentru judeţul nostru pana acum pe POR? Cate dintre acestea au fost semnate anul trecut?

Până în acest moment, judeţul Dâmboviţa este beneficiarul a 70 de contracte de finanţare din care 37 au fost semnate în anul 2011.

Finanţarea nerambursabilă solicitată, în cadrul contractelor semnate, este de aproximativ 623 milioane de lei, în această sumă fiind inclusă şi valoarea totală a contractului realizat în parteneriat cu celelalte judeţe ( proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ce are ca obiectiv dotarea cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă).

-Pentru ce domenii au fost atrase cele mai multe fonduri?

Cele mai multe contracte semnate au fost cele care vizează sprijinirea mediului de afaceri unde sunt eligibile microîntreprinderile. Însă, din punct de vedere al valorii asistenței nerambursabile solicitate, în cadrul domeniului major de intervenție 1.1 sub-domeniul centre urbane regăsim cea mai mare valoare, respectiv aproximativ 131 de milioane de lei, unde beneficiari sunt locuitorii din orașele Târgoviște şi Moreni.

– Sunt primării în Dâmboviţa care nu au depus proiecte pe POR? Care sunt acestea şi de ce credeţi cã se afla în aceastã situaţie?

În ceea ce priveşte depunerea de proiecte în cadrul POR, autorităţile locale şi-au îndeplinit această ţintă, în măsura în care nevoile lor au coincis cu oportunităţile de finanţare existente în cadrul Regio. Noi, ca instituţie responsabilă de gestionarea programului în regiunea noastră, suntem cu motoarele turate pentru a asigura derularea în bune condiţii a etapelor de contractare şi monitorizare a proiectelor. În România a existat o oarecare teamă că nu vom avea proiecte sau nu vom putea să absorbim fondurile europene, iar această teamă s-a materializat în lărgirea ariei de proiecte eligibile şi s-a mers până într-acolo încât au fost finanțate proiecte foarte mici cu un impact pe măsură.

-Într-un clasament al judeţelor din punct de vedere al numãrului de proiecte depuse, în cadrul regiunii de dezvoltare, pe ce loc se situeazã Dâmboviţa? Dar din punct de vedere al contractelor semnate? Aceeaşi întrebare si pentru valorile contractate.

Cred că răspunsul la întrebarea dumneavoastră este cel din graficul următor, unde puteţi observa o situaţie realizată la nivel de regiune privind distribuţia şi absorbţia fondurilor. În urma studierii acestei situaţii, reiese cu uşurinţă performanța judeţului Dâmboviţa de a avea contracte de finanţare semnate pentru aproape jumătate din proiectele depuse. Aş vrea însă să precizez că este vorba doar de statistici şi nu de un clasament realizat în urma unei competiţii.

-Prezent în judeţul nostru, în urmã cu aproximativ trei luni de zile, aţi făcut urmãtoarea afirmaţie: „Primul judeţ care are proiecte şi semnează contracte de finanţare în toate domeniile de intervenţie ale Programului Operaţional Regional este judeţul Dâmboviţa. Cred că nici un alt judeţ nu va avea proiecte care să acopere toată problematică POR, ceea ce spune multe despre preocupările administraţiilor locale în atragerea de fonduri europene”. S-a schimbat ceva între timp sau rămâne valabilă afirmaţia?

Având în vedere faptul că această declaraţie era făcută la sfârşitul anului 2011, situaţia a rămas neschimbată. Ceea ce vreau eu sa subliniez este că, la nivel de program, nu există o competiţie între judeţe. Pentru noi este important rezultatul concret al implementării programului, efectele palpabile ale proiectelor implementate, acestea putându-se regăsi în kilometri de infrastructură rutieră reabilitată, în crearea de noi locuri de muncă, în derularea în condiţii mai bune a învăţământul, şi exemplele pot continua.

În altă ordine de idei, provocarea majoră a acestui an va consta în depunerea la timp a cererilor de rambursare, fapt ce reprezintă un salt calitativ major în atingerea ratei de absorbției a fondurilor europene.

-Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt domeniile pentru care judeţul nostru ar trebui sã continue să acceseze fonduri pe POR?

La nivelul regiunii noastre, Sud Muntenia, doar domeniul major de intervenţie 4.1. ,cel destinat finanţării structurilor de sprijinire a afacerilor, este în continuare activ ceea ce înseamnă că se mai pot depune proiecte. Atrag însă atenţia că sunt deja înregistrate cereri prin care se solicită finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 57 de milioane de euro în condiţiile în care avem disponibilă o sumă ce depăşeşte cu puţin nivelul de 38 de milioane de euro. Miza următorilor 2-3 ani este actualizarea strategiei de dezvoltare regională şi procesul de identificare a proiectelor care vor putea fi finanţate în următorul ciclu de programare. De altfel, la nivel de regiune au avut loc deja două runde de întâlniri care au ca obiectiv creionarea strategiei şi au răspuns deja invitaţiei de a face parte din grupurile de lucru aproximativ 300 de instituţii.

În acelaşi timp, recomand tuturor beneficiarilor să evite întârzierile şi să accelereze finalizarea proiectelor aflate în derulare.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro