DSP: Apa de la Răcari nu e conformă. Încă nu se știe cauza

 

COMUNICAT DE PRESA

            Referitor la situatia aparuta in localitatea Racari, cu privire la neconformitatile identificate in ultimele zile la calitatea apei potabile furnizata consumatorilor orasului, facem urmatoarele precizari:

Sistemul public de alimentare cu apa potabila Racari este autorizat sanitar, ASF nr.2507/2012, in acest moment in procedura de reavizare. Se respecta ritmul monitorizarii de control si audit in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare in vigoare.

Probele  de apa recoltate in datele de 30-31.03. 2015 si 1 si 2.04 2015 sunt neconforme  la parametrul  clor rezidual liber in mai puncte de recoltare de pe raza localitatii Racari, motiv pentru care suspicionam fie ca sursa contine o concentratie mare de substante de origine naturala care consuma clorul, fie procesul de dezinfectie prin clorinare nu este efectuat corespunzator.

In zona exista o situatie speciala in sensul ca patru blocuri de locuinte au subsolurile inundate  cu ape fecaloid-menajere datorita defectiunilor instalatiilor sanitare si nevidanjarii fosei septice, in situatia in care statia de epurare nu a functionat niciodata. Din subsoluri apele uzate se deverseaza in rigolele stradale si pe domeniul public  constituind un risc foarte mare pentru sanatatea publica.

Deoarece conductele de apa traverseaza aceste subsoluri, Compania de Apa Targoviste-Dambovita, a decis intreruperea apei pentru  evitarea  oricarui  risc pentru consumatori, masura cu care institutia noastra  a fost de acord.

Directia de Sanatate Publica Dambovita  a solicitat convocarea Comitetului  pentru Situatii de Urgenta pentru analizarea   acestei situatii, fiind vorba despre 80 de familii, majoritatea cu probleme sociale.

Masurile impuse de Directia de Sanatate Publica  sunt:

-vidanjare fosei septice, a subsolurilor si repararea instalatiilor sanitare defecte de catre locatari

-salubrizarea domeniului public inundat cu ape  fecaloid-menajere de catre autoritatea publica locala

-asigurarea de surse de apa alternative pentru locatarii celor 4 blocuri unde furnizarea apei a fost sistata.

-revaluarea procedurii de clorinare astfel incat dezinfectia apei sa fie eficienta si sa previna orice risc de contaminare a apei si sa respecte valorile impuse de legislatia sanitara in vigoare.

-intensificarea ritmului  de monitorizare a calitatii apei astfel incat sa fie identificata  in timp util orice modificare aparuta la parametrii de potabilitate.

Cu ocazia celor 3 controale efectuate de inspectorii sanitari la fata locului, au fost recoltate  si probe de apa de la iesire statie , de la consumatorii din zona blocurilor si din alte zone ale orasului.

Dupa analizarea  rezultatelor probelor de apa,  vom concluziona cauzele aparitiei neconformitatii la parametrul chimic “clor rezidual liber”.

In cazul in care  autoritatea publica locala si Compania de Apa, nu vor  respecta recomandarile si termenele impuse de Directia de Sanatate Publica Dambovita, se va lua masura sanctionarii contraventionale .

Cu ocazia controalelor am informat populatia din zona:

– in legatura cu riscul  pentru sanatate  creat prin neintretinerea  functionalitatii instalatiilor sanitare si deversarea necontrolata a apelor uzate.

– sa  consume  apa  fiarta si racita

– sa se adreseze personalului medical la primele semne de boala digestiva.

Mentionam ca intreruperea furnizarii apei s-a facut numai pentru zona blocurilor,  unde s-au asigurat ca si surse alternative de alimentare cu apa trei cismele stradale.

Directia de Sanatate Publica Dambovita, va supraveghea epidemiologic zona prin reteaua de medicina de familie.

 

DIRECTOR EXECUTIV ,

                                                                                                                                       

Dr.Sorin Stoica

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “DSP: Apa de la Răcari nu e conformă. Încă nu se știe cauza

  • 3 aprilie 2015 at 16:26
    Permalink

    asa a fost de 30 de ani si nu s-a inbolnavit nimeni, este o calciama ca sa se justifice ca canalizarea nu este fumnctionala – locatarii nu au fonduri pentru vidanjare, asa ca situatia nu se va schiba daca nu vor fii ajutati cu vidanjare gratuita

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro