DOICEȘTI: Se caută bani pentru restaurarea ruinelor brâncovenești

Distribuie:

Administrația din Doicești vrea să restaureze biserica și ruinele palatului brâncovenesc din localitate, pentru includerea lor într-un circuit turistic județean. “Este un vis mare la care lucrăm: Complexul Brâncovenescu cu biserica, zidul de incintă, beciurile domnești și Parcul Mateiaș. Este un proiect de peste 2 milioane de euro. Lucrăm la Proiectul Tehnic” a precizat Mircea Ismail, primarul localităţii.

La începutul secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Brâncoveanu cumpăra o moşie la Doiceşti, mai sus de Târgovişte, loc de preumblare prin podgorii, dar şi de refugiu în caz că avea nevoie să se retragă pentru sprijin, către Transilvania, pe la Sinaia. Aici a ridicat case domneşti şi biserică din piatră pentru fiul său mezin, Matei. Biserica este construită în plan de navă dreptunghiulară, cu două calote semicilindrice. La vremea construirii, pictura exterioară plasa biserica din Doiceşti între cele mai frumos decorate lăcaşuri brâncoveneşti înveşmântate la exterior.

În imediata apropiere a bisericii, spre est, a fost amenajat Parcul Mateiaş, ce găzduieşte zidurile vechilor case brâncoveneşti. Cu o suprafaţă de 2 ha, în parc au fost ridicate şase statui din bronz reprezentând chipurile domnitorului, ale fiilor săi şi al sfetnicului Ianache. Zidul de incintă, specific stilului brâncovenesc, construit din piatră de râu încastrată în casete de cărămidă, se păstrează încă în latura de sud-vest, unde atinge o înălţime de 6 metri. Pe peretele vestic al zidului se regăsesc urme ale grajdurilor, hambarelor şi cuhniilor.

parcmateias

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro