Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

DÂMBOVIȚA: CJD a modificat „pe șest” o hotărâre care vizează Arhiepiscopia Târgoviște! Au fost tăiate fonduri

sursa foto: CJD

Referendumul pare a produce efecte pe termen lung între autoritățile județene și reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște. Prima breșă în relațiile dintre cele două instituții a apărut imediat după nevalidarea referendumului pentru modificarea constituției, când vicarul eparhial Ionuț Ghibanu a vorbit de facebook despre aroganța liderilor comunității „văd în jurul meu persoane care conduc destinele unor comunități și care cred că dețin adevărul absolut, se manifestă cu aroganță, se bat cu pumnul în piept că au CARACTER și INTELIGENȚĂ și că-i preferă, pe lângă ei, pe unii fără prea multă inteligență, dar, chipurile, cu caracter„.  Ulterior acestor postări, în spațiul public au fost aruncate zvonuri care îl plasau pe Ionuț Ghibanu în cercul celor care știau de înregistrările în care liderul PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, își jignea colegii de partid și din Guvern, la întâlnirile din teritoriu. Nimeni nu  a făcut însă o acuzație publică, zonul fiind vechiculat în cercurile de influență din cadrul PSD. Lista suspecților este, însă, mult mai lungă.

Cu toate acestea, zvonul pare să fie avut efecte concrete. Sau cel puțin așa a fost interpretată de aceleași cercuri. Într-o situație, fără precedent, o hotărâre de Consiliul Județean a fost modificată de la aprobarea ei în comisii (pe 15 octombrie), până la ședința de plen (pe 16 octombrie), fără ca acest lucru să fie adus la cunoștința consilierilor.  Sau cel puțin a tuturor consilierilor. Unii nu au știut că votează altceva, indiferent de subiect  precedentul fiind unul extrem de periculos. Concret, hotărârea modificată are legătură cu banii acordați pentru sprijinirea unor parohii ortodoxe și altor culte religioase din județul Dâmbovița, de unde au dispărut, în câteva ore, 200.000 de lei.

Practic pe 15 octombrie  seara, la comisii, era vorba de 300.000 de lei, pe 16 octombrie dimineața la ora 10:00, în materialele trimise spre informare publică presei locale, apare aceeași sumă, iar în hotârârea adoptată au rămas doar 100.000 de lei. CJD nu poate invoca o greșeală de redactare pentru că raportul în care apare 300.000 este semnaă de directorul general Vasile Dinu și de directorul economic Silviana Marin, cu aprobarea președintelui CJD, Daniel Comănescu, iar  în cel cu 100.000 au rămas doar Silviana Marin și Comănescu ca președinte, fiind evidentă intervenția. Ceva s-a întâmplat între ora 10:00 și ora 13:00.  La votul din plen nu a fost semnalată de către inițiator modificarea, profitându-se și de faptul că hotârarea vizase inițial o schimbare a destinației unor fonduri alocate Arhieiscopiei, la solicitarea acesteia, în cadrul aceluiași capitol bugetar. Așa că nimeni nu a mai fost atent la raport care spune altceva decât cel din comisii. Presa și consilierii la comisii au primit raportul cu numărul 19518/03.10 2018 cu un anumit conținut, iar în plen a fost aprobat un raport cu același numar de înregistare si aceeasi data, dar alt conținut (ambele sunt postate mai jos).

În plus, din documente reise că solicitarea concretă a Arhiepiscopiei de redistribuire a banilor revăzuți pentru  Biserica Parohiei „Sf. Voievod Neagoe Basarab” din Târgoviște – 100.000 lei; Catedrala „ Sf. Voievod Neagoe Basarab” din orașul Găești – 100.000 lei;  Biserica Parohiei Ilfoveni – 150.000 lei; Biserica Parohiei Dobra – 100.000 lei;  Biserica Parohiei Dărmăneşti II – 100.000 lei și Biserica Parohiei Finta – 100.000 lei, către finalizărea lucrărilor în cadrul proiectului „Construire Trapeză” la Mănăstirea Peştera Ialomiţei a dispărut din textul raportului hotărârii, pe drumul de la comisii, la plen.

Primul care a  reacționat este vicarul eparhial. Ghibanu a postat pe facebook un text în care spune că a fost mințit de către președintele CJD: „Dacă ordonatorul principal de credite crede că situația financiară a Consiliului Județean Dâmbovița se va îmbunătăți după ce a tăiat 200.000 lei de la mai multe parohii, care puteau primi până la 10.000 lei, în acest an, pentru diverse șantiere care se află în derulare, se înșeală (părerea mea).
Și până la urmă nu era o problemă faptul că a tăiat din bani, pentru că întotdeauna am înțeles când nu se poate executa întregul buget, dar când ești asigurat că situația va rămâne așa cum era și vezi că ești indus în eroare, ce să mai crezi?
Sunt în Dâmbovița de 20 de ani și am discutat cu mulți primari și președinți ai C.J.D., dar niciodată, absolut niciodată nu am fost mințit. Dacă Dumnezeu îmi va da sănătate, probabil, voi discuta cu mulți alți președinți de acum înainte.” a notat Ghibanu, a cărei postare integrală o puteți citi mai jos.

Deocamdată, Consiliul Județean Dâmbovița nu a transmis un punct de vedere în acest caz.

Iată cele două hotârâri. Prima este cea transmisa presei și aprobată de comisii, iar cea dea doua cea aprobată în plen.

……………………………

Textul integral al postării lui Ionuț Ghibanu

PÂNĂ UNDE VOR MERGE UNII? AȘA REPEDE AU ÎNCEPUT SĂ ATACE BISERICA?
Astăzi am trăit niște momente pe care nu mi le mai imaginam. Am fost indus în eroare de cel care conduce destinele județului, din punct de vedere administrativ.
Și nu este prima oară! Am crezut, totuși, că după prima discuție, nu se va mai întâmpla. Iată că m-am înșelat, din nou!
Oare de ce unora le este greu să spună că unele lucruri nu se pot realiza? Oare de ce se ascund în spatele altor lideri și lasă impresia că li se impune? Oare de ce unii lideri, ajunși prea devreme, sau prea târziu, în funcții de o importanță colosală pentru dezvoltarea acestui județ nu pot spune adevărul?
Este inadmisibil să mai tolerăm astfel de persoane!
De curând am scris despre nevoia de a avea unitate și armonie, despre nevoia de avea lideri cu o moralitate înaltă și despre alte probleme care mă frământă. Se pare că dumnealui nu a vrut să mă lase să cred că ne putem schimba.
Dacă ordonatorul principal de credite crede că situația financiară a Consiliului Județean Dâmbovița se va îmbunătăți după ce a tăiat 200.000 lei de la mai multe parohii, care puteau primi până la 10.000 lei, în acest an, pentru diverse șantiere care se află în derulare, se înșeală (părerea mea).
Și până la urmă nu era o problemă faptul că a tăiat din bani, pentru că întotdeauna am înțeles când nu se poate executa întregul buget, dar când ești asigurat că situația va rămâne așa cum era și vezi că ești indus în eroare, ce să mai crezi?
Sunt în Dâmbovița de 20 de ani și am discutat cu mulți primari și președinți ai C.J.D., dar niciodată, absolut niciodată nu am fost mințit. Dacă Dumnezeu îmi va da sănătate, probabil, voi discuta cu mulți alți președinți de acum înainte.
Vă reamintesc tuturor ce am scris de curând și văd cât este de actual:
DESPRE AROGANȚA ȘI SMERENIA UNOR LIDERI
Spectacolul acestor zile ne-a oferit experiența cunoașterii, probabil pedagogice, a aroganței și a atotștiinței unor lideri ce par a cunoaște totul.
Rivalizând la infailibilitate cu alții, din alte locuri și din alte timpuri, întunecate pentru unii, creează impresia că țin totul în mână, că au prevăzut totul și că orice eșec nu-i decât o victorie și o datorie împlinită. Nu acceptă argumente de niciun fel, nici că greșesc și nici că pot primi sfaturi de la alții.
Din nefericire, aceștia, izolați în teribila închisoare a propriei minți și proiecții a realității, pierd contactul cu concretul vieții și uită că măreția unui om constă chiar și în erorile pe care le face, dacă din ele învață ceva și dacă acceptă că o eroare sau o greșeală, deși amară, poate constitui o trambulină pentru proiecte noi, mărețe și mai ales care să implice și contribuția altora, care cu prietenie, bunăvoință și energie nouă le arată realitatea faptelor. Smerenia de a accepta un sfat, un eșec sau o neputință de moment poate deveni gloria de neșters a celui ce știe să primească cu înțelepciune lecția unui eveniment.
Cu prietenie și bunăvoință, în solidaritate și îngăduință, împreună, se pot descoperi noi și nebănuite căi de a sprijini propria comunitate și nevoile concrete ale semenilor noștri!

Distribuie:

One thought on “DÂMBOVIȚA: CJD a modificat „pe șest” o hotărâre care vizează Arhiepiscopia Târgoviște! Au fost tăiate fonduri

  1. zic, părinte, să începeți să reutilizați „afurisenia, anatema și excomunicarea… iar în final să nu mai acordați binecuvântarea … la înmormântare celor care luptă împotriva Bisericii” (Cosmin Santi), chiar cu mai marii județului care v-au indus în eroare
    pe ei, Lică, pe ei, mă! 😉

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media