Cine este Bogdan Birtu şi de ce sfidează Instituţia Prefectului?

Bogdan Birtu este comisarul şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa.  S-a remercat, însă, în această calitate prin doar două acţiunii. Una, zisă şi operaţiunea Gogoşarul, s-a desfăşurat în luna octombrie când  i-a luat la bani mărunţi pe pieţarii de la 1 mai. Cea de-a doua, care nu are nici o legătură cu stoparea evaziunii fiscale, şi durează de la instaurarea sa în funcţia supremă din Garda Financiară: este sfidarea Instituţiei Prefectului.

Istoricul relaţilor dintre comisarul şef şi şeful său, cel puţin teoretic, prefectul Iancu Caracota, a debutat cu stângul într-o şedinţă de colegiul din luna octombrie.Aatunci cei doi s-au întâlnit pentru prima dată, deşi Birtu era în funcţie de câteva luni. Iată cum a decurs întâlnirea:

 

Iancu Caracota: Văd că astăzi, după circa două sau trei luni, oaia rătăcitoare apare şi ea, fără să aibă eleganţa de a se prezenta înainte la aşa-zisul lui şef-prefectul judeţului Dâmboviţa. Mulţi dintre dumneavoastră nu-l cunosc. O să aveţi deosebita plăcere să-l cunoaşteţi astăzi. Se numeşte şeful Gărzii Financiare, care nu ştiu cine este. Ar fi trebuit să se prezinte acum trei luni, dar e tânăr, neliniştitş[i cu multe probleme probabil şi n-a avut timp să se recomande în faţa prefectului, şeful deconcentratelor. Bine aţi venit în judeţul Dâmboviţa, dacă aţi venit cu adevărat!

Bogdan Birtu: Bună ziua. Sunt Bogdan Birtu, şeful Gărzii Financiare, secţia Dâmboviţa, de la 1 septembrie 2011, iar din 12 septembrie până la 1 octombrie am fost în concediu medical din cauza uneo hernii de disc, motiv pentru care nu am participat la prima şedinţă, dar domnul Ivan m-a suplinit. Cum m-am întors din concediul medical (pauză)…

I.C.: Fără emoţii!,

B.B.: Fără emoţii! Nici nu am, am avut nişte treburi urgent de rezolvat în cadrul secţiei, iar ulterior m-am prezentat la instituţia domnului prefect, dar dânsul plecase în concediu şi am luat legătura cu domnul subprefect. Nu am avut timpul necesar sau…

I.C.: Sau plăcerea să mă cunoaşteţi.

B.B.: Plăcerea o am!

I.C.: Aţi vorbit vreodată cu mine la telefon?

B.B.: Nu. Niciodată nu am vorbit, niciodată nu v-am văzut. Este prima dată când vă văd!

 

Şi ultima dată. Public vorbind. La Colegiul Prefectural din luna ianuarie, la fel ac şi în decembrie, Bogdan Birtu l-a lăsat pe adjunctul Cornel Ivan să-i ţănă locul. De altfel, Ivan este în continuare, în conştiinţa puublică, şeful Gărzii Financiare. I-a făcut, însă, adjunctului o supriză, schimbând modalitatea de raportare a  activităţii către Instituţia Prefectului. De încasat, a încasat-o Ivan, în numele şefului:

 

Iancu Caracota: Azi am probleme cu socităţile care vin şi mi se plîng de abuzurile unor organe de control. Nu ştiu dacă e real! Vă spun şi eu ce îmi spun, cum sunt controlaţi! Eu am situaţii care îmi vin lunar. De exemplu de la Garda Finaciară. Am rămas şocat să văd, să văd că au schimbat sistemul de raportare. Nu înţeleg de ce! Raportarea era clară, înainte. Îmi dădeau un raport săptămânal unde au făcut controlul şi ce măsuri au luat. Ceea ce e obligatoriu. Nu numai mie ca prefect trebuie să îmi comunice, oricine poate să ceară aceste date. Şi aveţi obligaţia să o deşi, pentru că este transparenţă totală. Dacă dumneavoastră îmi daţi (adresându-se lui Cornel Ivan‚ o raportare în care sunt doar nişte cifre, nişte glume, aş putea să cred din lipsa dumneavoastră de transparenţă că întradevăr acei oameni, care reclamă, au dreptate. De fapt, dumneavoastră ascundeţi ceva! Nu cred că v-am cerut ceva ce nu este normal să-mi comunicaţi şi nu e pe lege! Eu încerc să vă apăr, dar nu pot să vă apar dacă dumneavoastră îmi daţi lucrurile, cum mi le daţi. Atunci când oamenii vin la mine şi reclamă că îi controlaţi de două – trei ori  şi îi întreb pe funcţionarii instituţiei dacă reclamanţii au dreptate, iar ei îmi spu că nu ştiu pentru că din raportări nu se înţelege nimic. S-a schimbat cumva regula?

Cornel Ivan: Îmi pare rău că trebuie…

I.C. : Păi nu, eu vă întreb!

C.I.: Nu ştiu de ce…Fiind numit domnul Birtu….

I.C. Staţi uşor! De ce aţi mai venit în colegiul prefectural dacă nu puteţi să îmi daţi răspunsuri.

C.I. Am venit să vă lumuresc…

I.C.: Să mă vedeţi! Cu ce să mă lămuriţi, dacă spuneţi că domnul Birtu nu e aici, cu ce să mă lămuriţi?

C.I.: Dacă dânsul a stabilit că aşa trenuie să raporteze faţă de vechiul sistem cum raportam noi…

I.C.: Îmi pare rău atunci. Eu voi anunţa organele competente ale statului. O să cred că ceea ce îmi reclamă societăţile este real! Aveţi altă viziune?

C.I.: Am reţinut problema şi o să vorbesc cu domnul Birtu.

 

Deci, cine este comisarul şef, Bogdan Birtu? Şeful Gărzii Financiare Dâmboviţene provine din corpul Gărzii Centrale. Este bucureştean, iar în activitatea specifică s-a remarcat prin scandalul, din aprilie 2011, de la Taverna Sârbului, restaurantul lui Marius Tucă, când garda a găsit nereguli cu privire la emitrea bonurilor fiscale şi nu numai. În rest, nimic public despre comisarul şef. Doar o declaraţie de avere conform căreia Birtu este un funcţionar modest cu un apartament în capitală şi două autoturisme cumpărate, cu câţiva ani în urmă. Deci, cine o fi, totuşi, omul care sfidează Instituţia Prefectului?

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro