Vrei să îţi visezi ursitul? Iată ce trebuie să faci!

Sărbătoarea Bobotezei este încărcată de tradiţii şi superstiţii păstrate de români din bătrâni. Această zi are o încărcătura magică şi este un bun prilej pentru fetele nemăritate de a-şi afla ursitul. Se spune că în această seară, fetele care au ţinut post, s-au rugat cu credinţă şi au furat un fir de busuioc din mănunchiul purtat de preot pe care îl aşează sub pernă îl vor visa noaptea pe cel care le este sortit. În alte regiuni ale ţări fetele îşi leagă firul de busuioc cu o aţă roşie de deget şi mănâncă turtă sărata pentru ca în timpul nopţii ursitul să vină să le aducă apă. O superstiţie spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an. O tradiţie mai puţin cunoscută este cea a ritualului lumânărilor. Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata şi cealaltă băiatul. Dacă  lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se intalnesc, fata îşi va uni destinul cu cel al bărbatului iubit.

De Bobotează nimeni nu spală rufe.Bătrânii cred că apa sfinţită luată acum are puteri miraculoase, iar ea nu se strică niciodată. Se spune că cine se aruncă în apă în această zi va fi ferit de toate bolile.În timpul anului sunt suficiente câteva picături din aceasta apă pentru a vindeca deochiul la copii, durerile de cap sau patima alcoolului. Agheasma este păstrată tot anul într-un mic vas lângă icoană şi nu se alterează în timp, chiar dacă vasul nu este acoperit.

Tot în Ajun de Bobotează se pune  sub faţa de masă grâu, fan şi sare pentru ca hambarele şi cămările să fie pline. Fânul, grâul şi sarea se adaugă la hrana animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli şi de farmece.Gunoiul din casă şi cenuşa din soba se scot dimineaţa şi se păstrează până în primăvară, când se aruncă peste straturile de legume, pentru ca acestea să dea rod bogat. Dacă în ziua de Bobotează pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate, de va bate crivăţul, anul va fi rodnic, iar de vor fi sloiuri la streşini, primăvara va fi timpurie.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro