Voluntariatul va fi considerat experienţă profesională!

Senatorii au adoptat, luni, o nouă Lege a voluntariatului, potrivit căreia activitatea de voluntariat va fi considerată experienţă profesională sau de  specialitate dacă aceasta este realizată în domeniului studiilor absolvite. Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de deputaţi.
Potrivit proiectului, prin care va fi abrogată Legea voluntariatului adoptată în anul 2001, voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat

Am încercat să aflăm părerile unor coordonatori de organizaţii neguvernamentale din judeţul nostru, iar primul care ne-a răspuns a fost Vlăduţ Andreescu, managerul Centrului Europe Direct Târgovişte, care reprezintă cel mai bine noţiunea de voluntariat în judeţul nostru, după ce, în cei cinci ani de la înfiinţare a format sute de voluntari, o parte dintre ei găsindu-şi, ulterior, locurile de muncă datorită voluntariatului.  “Noul proiect de lege este binevenit,  având în vedere faptul că există atâţia şomeri tineri sau tineri absolvenţi şomeri care, în timpul studiilor s-au implicat în multe activităţi de voluntariat şi s-au dezvoltat foarte frumos, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Ei au învăţat foarte multe lucruri care sunt necesare la un loc de muncă, au adus bucurie în viaţa semenilor aflaţi în dificultate, dar, cu toate acestea, nu au găsit un loc de muncă. S-au izbit de refuzul angajatorilor, pentru că nu au avut experienţă profesională pe piaţa muncii.
Având în vedere că există destul de mulţi voluntari care dedică foarte mult timp zilnic acestei activităţi, îşi îndeplinesc sarcinile cu seriozitate şi simţ de răspundere (la fel ca pentru orice alt loc de muncă), era necesar ca munca lor să fie recunoscută ca experienţă profesională.
Ca şi manager al Centrului EUROPE DIRECT, am format foarte mulţi voluntari, care acum studiază la mari universităţi din România sau din străinătate ori şi-au găsit un loc de muncă datorită voluntariatului. Sunt convins că, de acum înainte, tinerii vor fi şi mai motivaţi să se implice în activităţi de voluntariat”, spune Vlăduţ Andreescu.
O opinie asemănătoare are şi Corina Leca , preşedintele Asociaţiei “Ambasadorii Prieteniei: ”Ştiu că se aşteaptă de mult timp această lege. Bine că s-a ajuns în etapa asta! Schimbarea în bine va veni (sau nu) în funcţie de cum se va face evaluarea competenţelor. Cred că aici va fi marea provocare pentru asociaţii şi pentru voluntari (acum vor fi motivaţi să muncească). Europe
Direct, de exemplu,  se va pricepe să folosească legea asta, dar asociaţiile mici şi nepregătite să formeze şi să managerieze voluntari, sper să înţeleagă, mai întâi, la ce se angajează”.
Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro