Vasile (Vali) Băcanu, un mare iubitor al muntelui a plecat spre ceruri!

Vasile (Vali) Băcanu, născut pe plaiurile Ghirdovenilor, a iubit oamenii, natura, dar mai ales muntele, cu o dăruire fără seamăn.

A fost absolventul primei promoții (anii 70) a Școlii de ghizi a B.T.T.-ului Dâmbovița, iar de atunci a „dăscălit”, în calitate de monitor, zeci de promoții de ghizi. A fost membru fondator al Clubului de Turism „Chindia” (15 decembrie 1983), apoi a înființat și a condus Clubul de alpinism „Morena” din Moreni, club pe care l-a afiliat la „Clubul Alpin Român” reușind să ajungă, într-una din expediții, în munții Scoției. A făcut parte din echipa Asociației de Turism „Chindia” cea care, în 1996, a dus simbolurile Târgoviștei și ale României în Caucaz, pe cele mai înalte cote ale Europei.

A fost membru al formației Salvamont Dâmbovița mulți ani de zile îndrumând, sau chiar salvând, sute de turiști pe cărările Bucegilor sau ale Leaotei. Este Membru de onoare al Asociației „Chindia Jurasic Park” fiind unul din „dinozaurii” activi ai mișcării montane dâmbovițene. Vara aceasta a fost la un prieten din Italia, în Alpii italieni. Era în formă. Acum trei săptămâni a fost în ultima (din păcate și la propriu) ascensiune montană, pe „Acul Crucii” – Acele Morarului din Bucegi. Poate, un loc simbolic, important pentru un om credincios. Ieri a plecat mai sus, în ceruri, să ne vegheze și să ne înveselească mereu, în momentele noastre de tihnă, în jurul focului de tabără.

Drum bun, printre stele, Vali!

 

         Nicu Posta,

în numele a sute, poate mii, de prieteni montaniarzi din toată țara

Un gand despre “Vasile (Vali) Băcanu, un mare iubitor al muntelui a plecat spre ceruri!

  • 11 octombrie 2018 at 20:37
    Permalink

    Peste 20 de ani a vegheat în munte ca turiști sau montaniarzii sa parcurgă în siguranță traseele montane sau le-răsărit în ajutor atunci când a fost cazul.Acum ,când un e nefericit accident îi curma viața este regretabil că cei care ar trebui să îi aduc un ultim omagiu ca si foști colegi (cei în activitate} dealtfel cei care prin forța l-au obligat să se retragă din salvamont nu spun nici un cuvant.Sa le fie rusine pentru atitudinea avută cu ani în urmă fata de acest om care nu a dorit decât să facă bine semenilor lui.
    Respect veșnic Vali Băcanu. Rămâi un învingator

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro