ortooxacell kiss2022.gif Flax

Site-ul Parlamentului European dedicat alegerilor europene, acum online

Site-ul Parlamentului European dedicat alegerilor europene este acum online. Aici veți găsi toate informațiile referitoare la alegerile din 22-25 mai 2014 pentru Parlamentul European. Include o secțiune de știri actualizată constant, informații despre statele membre și partidele politice europene ce vor participa la alegeri și informații pentru jurnaliști.

Ce găsiți pe site-ul http://www.elections2014.eu/ro

– știri: articole, comunicate de presă, galerii foto și infografice; secțiunea include toate produsele referitoare la campania electorală

– informații despre statele membre: economie, tehnologie, locuri de muncă, educație, mediu, energie, societate; informațiile sunt prezentate interactiv

– partidele politice europene – un factor important al integrării europene: descrierea partidelor cu legături către site-urile acestora

– un dosar de presă: include un scurt ghid despre rolul și puterile Parlamentului și o perspectivă a ultimilor cinci ani.

Site-ul conține o legătură către EP Newshub, iar alegerile europene vor fi acoperite pe diferitele platforme ale Parlamentului European în rețelele de socializare. Hashtag-ul alegerilor europene este #EP2014.

Numarul europarlamentarilor va fi de 751, pentru mandatul 2014-2019. Alegerile din 22-25 mai 2014 sunt „cele mai importante” de pana acum deoarece Parlamentul European va primi noi competente, in urmatoarea legislatura.

Prevederile din Tratatul de la Lisabona, care intra in vigoare odata cu aceste alegeri, presupun ca Parlamentului sa „aleaga” viitorul Presedinte al Comisiei Europene. Asadar, alegatorii vor avea, implicit, un cuvant de spus in ceea ce priveste conducerea Executivului de la Bruxelles.

Noua majoritate politica formata va contura legislatia europeana pentru urmatorii 5 ani.

Alegerile europene din mai 2014 vor oferi alegătorilor șansa de a influența viitoarea orientare politică a Uniunii Europene atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputați în Parlamentul European, care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani.

 

Când au loc alegerile?

 Fiecare stat membru are propriile legi electorale și fiecare decide data la care cetățenii săi se vor prezenta la vot, în timpul perioadei de patru zile dedicate alegerilor, respectiv 22 – 25 mai 2014. Alegătorii români se vor prezenta la urne la data de 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de deputați români în Parlamentul European. Rezultatele din toate cele 28 de state membre vor fi anunțate în seara zilei de duminică, 25 mai.
Câți deputați vor fi aleși?

De la aderarea Croației la Uniunea Europeană, în iulie 2013, Parlamentul European numără 766 de deputați. Cu toate acestea, numărul deputaților a fost redus la 751 pentru alegerile din 2014 și va rămâne constant în viitor. Acești deputați vor reprezenta peste 500 de milioane de cetățeni din 28 de state membre. Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

 

De ce sunt diferite aceste alegeri?

Uniunea Europeană face eforturi pentru a depăși criza economică, iar liderii UE reflectează asupra direcției care ar trebui urmate în viitor. Prin urmare, acestea sunt cele mai importante alegeri europene de până acum.

Ele le vor permite alegătorilor să evalueze eforturile depuse de liderii UE pentru a face față crizei din zona euro și să își exprime opiniile în ceea ce privește planurile care vizează o mai strânsă integrare economică și politică. Mai mult decât atât, acestea vor fi primele alegeri desfășurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European.

O noutate majoră introdusă de tratat este că, pentru prima dată, nominalizarea de către statele membre a președintelui Comisiei Europene care îi va succeda în funcție lui José Manuel Barroso, în toamna anului 2014, va trebui să țină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcție va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” președintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.

De asemenea, noua majoritate politică rezultată în urma alegerilor va elabora legislația europeană în următorii cinci ani în domenii cum ar fi piața unică sau libertățile cetățenești. Parlamentul, singura instituție a Uniunii ai cărei membri sunt aleși prin vot direct, reprezintă un pivot al sistemului decizional al Uniunii și se află pe picior de egalitate cu guvernele naționale în ceea ce privește aproape toată legislația UE.

 

Comunicat de Presă Europe Direct Târgovişte

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media