Senatorul USL Leonardo Badea: “Un altfel de apel. Mechel înseamnă oameni şi istorie!”

Declaraţie Politică, susţinută astăzi de senatorul USL Leonardo Badea în plenul reunit al Senatului

Declarația mea de astăzi abandonează tărâmul larg deschis al conceptualizării unor idei de parcurs parlamentar, guvernamental și abordează concretețea dură de care ne lovim și pe care, în dese rânduri, o evităm. Din lașitate, din incompetență, din dorința de a nu ne păta mâinile sau, pur și simplu, din teama onestă a unui eșec nedorit.

Subiectul se numește MECHEL Târgoviște și are în vedere bagajul de îngrijorări, gânduri și speranțe care însoțesc ultimele evenimente de acolo.

După cum, probabil, știți, în cursul săptămânii trecute a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România companiei româneşti Nikarom SRL. Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Prima chestiune pe care o voi expedia cu ușurință  constă în referirile pe care mai mulți politicieni, cu vagă pregătire pe subiect, le-au legat de prețul tranzacției. Eu pot să înțeleg că rădăcinile sportului național al datului cu părerea sunt adânci și trainice în cultura discursului public, dar asta nu exclude riscul de penibil. Ba din contră. Înainte ca „părerologii” să se calce pe bătături, sugestia mea e să privească în profunzimea lucrurilor, să se întrebe cât însumau datoriile totale care au intrat în pachetul tranzacționat, ce datorii aveau bugetate activele din România pentru 2013 sau ce efect va avea fluxul de numerar astfel deblocat.

În același sens, discuția despre vinovați și vinovății politice nu poate fi bănuită decât de superficialitatea în stare pură, ca să evit formulări mai neprietenoase. În condițiile în care grupul rus și-a închis operațiunile în 12 țări, e nedrept să arătăm cu degetul către România și, absolut jenant, către statul român. Da, evident că este afectată și România, Dâmbovița, Târgoviște! Da, evident că sunt afectați români, dâmbovițeni, târgovișteni! Da, evident că problemele ne acoperă și pe noi. Dar, fără a însemna o eliberare de responsabilitate, investiția este una privată și asta ridică bariere de intervenție din partea actorilor oficiali ai statului, pe care orice om de bună credință le cunoaște și înțelege.

Revenind la problema de fond, primul gând este acela al unei investiții de încredere în planul managerial de redresare a societății și de relansare pe baze solide în condiții de viabilizare a companiei. „Cu sprijinul Invest Nikarom, societatea care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activităţii la Mechel Târgovişte în condiţii de eficienţă economică” sună declarația de intenție comunicată recent. Și gestul nostru responsabil este să pornim de la prezumția bunei credințe.

Desigur, semnalul trebuie însoțit de apelul continuării investițiilor în sensul dezvoltării liniilor de producție cheie. E un apel deschis la care adăugăm disponibilitatea sinceră a oricărui sprijin din partea Guvernului, din partea autorităților publice locale. E un apel deschis la care adăugăm un imens bagaj de tradiție în metalurgie, o tradiție care a început în 1970 și care a pulsat în organismul acestui județ timp de patru decenii. E un apel deschis la care adăugăm experiența dovedită și profesionalismul forței de muncă autohtone. În sfârșit, e un apel la depășirea asumată a limitelor, uneori prea înguste, în interiorul cărora luăm decizii. Pentru că, dincolo de analiza economică (firească) a fenomenului, dincolo de calcule inabordabile, dincolo de cifrele reci ale profitului și pierderii, dincolo de plus și minus, MECHEL TÂRGOVIȘTE înseamnă, la final, două cuvinte: OAMENI și ISTORIE! Ar trebui să fie de ajuns.

 

SENATOR,

Leonardo Badea

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro