ortooxacell kiss2022.gif Flax

Scrisoare emoționantă pentru fostul preot din Glodeni. Oamenii îl vor înapoi: „De când a plecat, nimic nu mai este la fel!”

Oamenii din Glodeni își vor preotul înapoi! Părintele Viorel Gheorghe a fost mutat, în urmă cu un an, la Pucioasa, dar localnicii speră să le fie ascultate rugăciunile ca el să fie readus în parohia Glodeni, mai ales acum că s-a eliberat un post, iar Arhiepiscopia l-a scos la concurs.

Preotul Viorel Gheorghe începuse să devină foarte cunoscut pentru actele sale de voluntariat și implicare în comunitate. Un preot model pentru haina pe care a îmbrăcat-o!

CITEȘTE și: DÂMBOVIȚA: Un preot a reușit să schimbe sufletul unei comunităţi, învățându-i pe oameni să ajute

Gazeta Dâmboviței a scris despre eforturile sale concrete de a-i ajuta pe cei rămași fără sprijin sau cei care treceau prin momente grele. În 2017, a contribuit decisiv la construcția a două case, una pentru o familie care fusese afectată de un incendiu, iar alta pentru o persoană nevăzătoare.

CITEȘTE și: Sătenii din Glodeni au pus mână de la mână ca să construiască o casă pentru o familie rămasă pe drumuri după un incendiu

S-a implicat în acțiuni pentru copii, tineri și nevoiași, mutarea lui având un impact semnificativ în comunitatea locală, așa cum reiese dintr-o emoționantă scrisoare trimisă redacției de către doamna Cristiana Maer, însoțită de mai multe fotografii:

CITEȘTE și: Preotul din Glodeni, hotărât să construiască încă o casă, pentru alt nevoiaş din comună

Era în toamna anului 2000, pe ușa bisericii din Glodeni intra un tânăr bălai, cu ochii ca smaraldul. Sfios, timid, abia ieșit de pe băncile facultății – preotul Viorel Gheorghe. Glodeni era prima parohie în care slujea, proaspăt căsătorit și cu o fetiță de câteva luni. Venea ca preot într-o comună în care zeci de ani slujiseră preoții satului, oameni iubiți și respectați în comunitate.

Glodenarii, oameni aprigi și cu frica lui Dumnezeu, nu i-au dat multe șanse de a rămâne, dar s-a dovedit a nu fi așa. I-a fost greu la început să le câștige  încrederea, dar nu a renunțat. A început cu renovarea bisericii și a cimitirului, și încet, încet, biserica în care până atunci erau decât babele satului, a început să se umple cu tineri și copii. Nu vă imaginați că acest lucru s-a întâmplat peste noapte, nu, i-au trebuit ani de zile. După slujbă mergea în casele oamenilor cu care stătea de vorbă. Ajunsese să le cunoască nevoile, durerile, dar și bucuriile. Și așa a început să ajute.

Pentru el preoția nu era o meserie, era o vocație. Își petrecea mai mult timp pe ulițele satului decât în biserică. Cum spunea cineva „Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă”. Și-a construit o casa in comuna pentru a fi in mijlocul nostru zi și noapte. Cu ajutorul sătenilor a construit lângă biserică o cantină unde după slujba enoriașii servesc o masa caldă. Mâncarea rămasă este dusă oamenilor care nu se pot deplasa până la biserică, bolnavi sau nevoiași. Ajungea acasă seara târziu, de multe ori își găsea copiii dormind și nu putea să vorbească cu ei decât la sfârșitul săptămânii. Aproape toata grija familiei,care s-a mărit între timp cu încă 2 copii, rămăsese pe umerii soției, și dânsa, cadru didactic la Nucet. Preotul avea grija unei familii formate din aproape 5.000 de suflete.

A ajutat zeci de familii. cu bani, a construit case pentru familii rămase pe drumuri. A ajutat cu operații și  tratament oameni care nu își permiteau aceste lucruri. În tot acest timp era alături și de copiii noștri. A înființat un ansamblu de dansuri populare „Ansamblu Mugurelul”care este mândria noastră. Copiii noștri au ajuns sa fie cunoscuți la nivel național. Organiza concursuri sportive, tabere ,excursii,drumeții. Oferea premii și cadouri. Mergea cu copiii și cadrele didactice cu colindul. Ducea copiii la meciuri. Se multiplica parcă, nu știu cum avea timp pentru tot.

Când a văzut că are comunitatea alături, a început sa dea contur unui vis de-al lui. Un așezământ pentru copiii și bătrânii abandonați. A obținut cu greu un teren pentru biserică și a început proiectul. A băut la uși închise pentru mulți, dar care s-au deschis pentru el. Am obținut aprobările și a început construcția. În luna februarie a anului 2019 comunitatea din Glodeni a primit cea mai mare lovitură.Ca un fulger s-a răspândit vestea mutării preotului în parohia Pucioasa. Nu a înțeles nimeni de ce și acum este un mister pentru noi. Am făcut liste cu mii de semnături prin care ceream să nu ni se ia preotul. Au rămas indiferenți la rugile noastre. A deranjat probabil prin actele de binefacere…

Nu știm. Părintele nu a dorit mutarea, dar s-a supus. I s-a cerut să facă și la Pucioasa ce a făcut la Glodeni, dar Preasfințiile lor au omis faptul că părintele nu mai are 24 de ani și că nu o poți lua de la capăt de fiecare dată. Cu toate acestea a reușit și la Pucioasa să schimbe câte ceva. Este foarte iubit și acolo.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Târgoviște am văzut ca s-a eliberat un post de preot la Glodeni. De un an tânjim după părintele nostru, de când a plecat nimic nu mai este la fel. La Așezământ nu s-a mai făcut nimic, deși la mutarea lui a fost asigurat de către superiori că o să se continue lucrările. Atât zidurile, cât și materialele de construcții obținute prin donații s-au deteriorat și multe dintre autorizații sunt pe cale să fie anulate pentru ca s-a stagnat construcția. De ce s-a vrut asta nu înțelegem? Nu ne dorim decât să fie lăsat să vină înapoi. Să fie lăsat să se întoarcă acasă. Pentru Părintele Viorel Gheorghe acasă înseamnă Glodeni.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media