Realitate crudă: Supermarketurile din Pucioasa pline de vânzători cu diplome universitare şi masterate

Posesorii de diplome universitare şi de masterate reprezintă, în momentul de faţă,  marea masă a salariaţilor din magazinele şi supermarketurile care s-au deschis în ultima perioadă de timp în oraşul Pucioasa! Cauzele sunt multiple, de la lipsa locurilor de muncă, la calitatea actului de învățământ, dar și responsabilitatea fiecărui absolvent și ambițiile părinților ca odraslele lor să dețină o colecție de diplome. Cum, totuși, pentru  o astfel de meserie nu trebuie să faci o facultate, primarul oraşului staţiune, Constantin Ana spune că şi-a propus să susţină şi să încurajeze dezvoltarea învăţământului tehnologic în localitatea sa natală.

Primul pas făcut în acest sens de UAT Pucioasa s-a materializat în cadrul proiectului privind „modernizarea şi extinderea Liceului Tehnologic” prin care autorităţile publice locale vor să pună bazele învăţământului tehnologic, singurul în măsură să pregătească meseriaşii ceruţi de piaţa muncii. „Săptămâna trecută am depus al 9 –lea proiect al nostru intitulat – Modernizarea şi extinderea Liceului Tehnologic –  care are o valoare destul de mare, de peste 74 miliarde de lei vechi. Este un proiect în care eu cred din tot sufletul, pentru că am spus-o şi o repet, nu îmi este ruşine s-o spun, cred că în Dâmboviţa avem nevoie de specialişti, nu de posesori de diplome. Vă spun un lucru, la magazinele care s-au deschis în oraşul Pucioasa, 90% dintre salariaţi au şi masterul făcut, nu numai facultatea terminată, şi vând la magazin, ceea ce nu e firesc. Vreau să investim în învăţământul tehnologic, să pregătim specialişti în domeniile de care avem nevoie… şi vorbesc de turism, unde avem clase specializate, de croitorie unde iarăşi avem nevoie, pentru că piaţa forţei de muncă cere acest lucru.

O să continuăm cu învăţământul silvic şi o să încercăm permanent să ne adaptăm cerinţelor pieţei. Chiar o să merg, cu d-na director de la liceu, la cei de la Carpatcement să vedem dacă, în viitoarea structură, vom putea pregăti ceva şi pentru ei, pentru că, din câte am observat, cei de la Fieni nu fac asta. Prin această investiţie o să încercăm să aducem acest lucru în faţa părinţilor şi a elevilor care termină clasa a VIII – a pentru că eu cred că va trebui să-i îndreptăm către acest tip de învăţământ, mai ales cei care au aptitudini în acest sens.

Am fost la Inspectoratul Şcolar şi am constatat următorul lucru: judeţul Prahova, unde rata şomajului tinde spre zero, are 61% învăţământ tehnologic la nivel liceal, iar la noi acesta este la doar 19% şi ar trebui să ne punem nişte întrebări. Mai ales părinţii care vor să-şi vadă copiii cu diplomă de facultate, ce fac cu ele după ce termină? Cred că ar trebui să ne trezim odată pentru totdeauna şi să oferin pieţei muncii ceea ce e nevoie, nu posesori de diplome”, a declarat Constantin Ana, primarul oraşului Pucioasa.


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 3 ganduri despre “Realitate crudă: Supermarketurile din Pucioasa pline de vânzători cu diplome universitare şi masterate

 • 18 iulie 2018 at 16:40
  Permalink

  “74 miliarde de lei ” cred ca virgule e pusa gresit.

  Reply
 • 16 iulie 2018 at 18:49
  Permalink

  Pentru o corectă informare: ponderea învățământului tehnologic în județul Dâmbovița este de 50,3%, nu de 19%.

  Reply
  • 17 iulie 2018 at 10:42
   Permalink

   De doua luni caut zidar, instalator, electrician.
   Nu am găsit.
   Cred ca “aria tehnologica” trebuie extinsa si în aceasta zona.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro