Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Pescuitul la copcă: Te distrezi și ești în siguranță cu echipamentul adecvat

 

Dacă ești gata să încerci pescuitul la copcă în acest sezon, trebuie să ții cont de anumite aspecte privind siguranța și să-ți faci o listă cu echipamentul adecvat pentru acest tip de pescuit pe gheață (lansete, mulinete, nade, momeli speciale). Deși, la prima vedere, pare o simplă distracție, pescuitul la copcă pe întinderile mari de apă înghețate ale lacurilor și bălților din țara noastră nu este chiar ușor.

Pescuitul pe gheață este un hobby, iar în alte țări (precum Finlanda) este într-adevăr o distracție. Mulți pescari au experimentat acest tip de pescuit în Delta Dunării și au spus că le-a plăcut liniștea naturii de pe canalul sau lacul înghețat. Pentru a fi în siguranță este foarte important ca stratul de gheață să fie foarte gros și compact, fără denivelări și zone de gheață sparte. Dacă stratul de gheață este mai mic de 15 cm, înseamnă că este prea subțire și nu este indicat pescuitul la copcă.

Tehnici de pescuit în apa înghețată

Partea de pescuit la copcă este întotdeauna distractivă și relaxantă, dacă desigur ai și echipamentul adecvat și ești în siguranță. Tehnicile de pescuit folosite sunt cu plută și cârlig și cu lansetă și antenă. La pescuit se folosește o lansetă de 1m de putere mică, care are antenă din carbon și dandinetă ori cârlig lestat (pentru momeala vie). Inelele de la vargă trebuie să fie mici și ușoare, mulineta micro cu fir monofilament de 0,08-0,10, iar cârligele foarte ascuțite și fine.

Pescarul va realiza o mișcare a momelii în plan vertical și va aștepta mușcătura peștelui. În cazul pescuitului cu lansetă și antenă se va urmări îndoirea acesteia în mod brusc, iar la pescuitul la plută, lucrurile sunt și mai simple.

Pescuitul la copcă este de fapt un mod tradițional de a prinde pești pentru mâncat.

Momeala

La pescuitul la copcă, cea mai folosită este momeala vie. În acest caz, pescarul trebuie să fie atent ca momeala să nu înghețe, pentru că aceasta se va deteriora și nu va mai putea fi folosită deloc. La pescuitul la copcă se prind de obicei specii de pești de dimensiuni destul de mici (în niciun caz capturi mari), ca de exemplu: crap, caras, biban, roșioară, oblete.

Unii pescari utilizează muștele ușoare și jigurile la pescuitul pe gheață pentru a prinde păstrăvi. Aceste tipuri de momeli se coboară ușor și discret în apă, ca să arate cât mai natural în apă și să atragă peștii.

Scule speciale de pescuit la copcă

Pentru a face copca în condiții de siguranță, pescarii ar trebui să folosească un sfredel special pentru gheață. Ei au nevoie și de o lingură pentru îndepărtarea gheții din copcă. Astfel de produse pot fi procurate de pe site-ul unui magazin de pescuit: https://www.totalfishing.ro.

Pentru a adăuga mai multă distracție, poți folosi și alte lucruri: un grătar de camping, un scaun pliant, un încălzitor, băuturi calde în termos și altele. Acestea și alte lucruri de camping le poți amplasa pe mal. Pe gheață poți transporta doar sculele necesare pe o săniuță de plastic. Nu este deloc indicat să faci grătar pe gheață. Ai nevoie și de o vestă de salvare neapărat.

O excursie pe lacul înghețat iarna, este cu siguranță o experiență la pescuit cu totul specială. Dacă lacul este foarte bine înghețat și oricine se va simți în siguranță, atunci ai putea să-ți iei cu tine în plimbare, la distracție și familia. Toți trebuie să aveți îmbrăcăminte impermeabilă, mănuși, căciuli, scăunele, gustări și băuturi calde. Ceaiul este cel mai indicat.

Înainte de a vă aventura pe lac, asigurați-vă că ați verificat dacă stratul de gheață este destul de gros și compact. Fiți atenți la toate aspectele, pentru că puterea gheții variază și trebuie luate toate măsurile de siguranță pentru pescuitul pe gheață.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media