Nu ai cauciucuri de iarnă? Iată ce amenzi rişti!

Deşi legea privind dotarea vehiculelor pentru condiţiile de iarnă a intrat în vigoare încă de la 1 noiembrie 2011, şoferii fiind obligaţi să îşi achiziţioneze anvelope corespunzătoare mulţi nu şi-au echipat nici până acum maşinile pentru anotimpul rece. În ultimele zile poliţiştii au împărţit amenzi întârziaţilor care au fost nevoiţi să scoată din buzunar de la 600 de lei până la 8 000 de lei în funcţie de vehicul.

Conform legii, anvelopele sunt obligatorii în condiţii meteo specifice: drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Acestea trebuie să fie omologate şi să poarte marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm. Anvelopele denumite comercial “all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă M+S, M.S., M&S.

Vehiculele de transport de marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste nouă locuri trebuie să mai aibă montate pe roţile de tracţiune, pe lângă anvelope de iarnă, şi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Încălcarea acestor prevederi se pedepseşte cu reţinerea talonului auto şi amendă cuprinsă între 2.500 si 4.000 de lei.
Potrivit Ministerului Mediului, dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională este de 5.000 – 8.000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

 


Valeriana heidelbergcement
Paleologu
Iohanis

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro