Minunea nu a ținut mult! Linia chinezească, de producție măști, de la Dragomirești s-a stricat la inaugurare

Linia de producție de măști medicinale, inaugurate de premierul Ludovic Orban, la Fabrica de la Dragomirești, s-a stricat. Utilajul era achiziționat din China și urma să producă sute de mii de măști pe zi. Teoretic, capacitate de producție pentru măști chirurgicale este de 300 și 350 mii pe zi, iar pentru cele de FFP3 capacitatea va fi între 70-75 de mii de unități pe zi.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat pentru „Observator” că maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie, ziua când însuși premierul Ludovic Orban a venit în vizită și a prezentat tipurile de măști produse aici. Într-un raport citat de Observator, se menţionează că producția de la Romarm „e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”. Asta înseamnă că fie premierul a fost mințit la inaugurare, fie a știut de deficiențe, dar a preferat să mintă la rândul lui pentru a nu se face de râs în fața presei.

Cert este că linia de producție a fost oprită înainte ca măștile românești să ajungă pe piață.

Aflat ieri, la Titu, Orban nu a dat detalii despre oprirea producției, dar a declarat că a solicitat o anchetă:  ”I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producţia şi, evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producţia şi a putea asigura pe piaţa românească, din producţie internă, o cantitate şi de la compania din Dragomireşti, de aici din judeţul Dâmboviţa”.

Pe surse am aflat că reprezentanții Uzinei de la Dragomirești au fost chemați ieri la București.

Uzina de Producție Specială de la Dragomirești este prima capacitate economică care a achiziționat utilajele și a pus în funcțiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măști, acest tip N95, după standardul asiatic, care este echivalentul european FFP3.  Din păcate, producția nu a ajuns să se vândă pe piața românească, în condițiile în care masca este obligatorie în toate spațiile închise și toate mijloacele de transport.

Investiția ROMARM este de peste 3 milioane de lei, în utilaje cumpărate din China.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro